brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Biodiversiteit
Nog maar 15 procent over van de biodiversiteit in Nederland sinds 1900. Aldus het Planbureau en Arnold van Vliet (Trouw, 15 februari.) Tja, dat is een uitkomst van een computermodel dat uitgaat van verandering van landgebruik en geen herstel meerekent. Maar ook waar is dat er in 1900 geen bos meer was, en nu weer 11 procent. En dat volgens de officiële Biodiversiteitswijzer het aantal soorten in Nederland de afgelopen eeuw niet is afgenomen, maar toegenomen. Nederland is juist een goed voorbeeld van hoe een dichtbevolkt, druk bebouwd, welvarend land toch volop natuur weet te behouden of te creëren.

Onno Krijn Westbeemster

Tien geboden
De maker van de rubriek 'Tien Geboden' lijkt er een fijne neus voor te hebben mensen met een vooroordeel tegen alles wat godsdienst is op te sporen. We moesten het dit keer doen met het zoveelste knapste jongetje van de klas, een hooggeleerde in de ouderengeneeskunde (Verdieping, 15 februari). Hij weet dat de hele werkelijkheid in wetenschappelijk jargon te vatten is. Die blunder wordt wel meer gemaakt. Erger is zijn cliché-statement dat godsdienst ontstaat daar waar de wetenschappelijke verklaring (nog) niet helemaal compleet is. Ik heb een advies voor hem: lees eens een goed gemotiveerde en geïnformeerde atheïst als bijvoorbeeld de zeer heldere filosoof professor Ger Groot. En sla vooral de knappe en diepgravende verhandeling niet over die hij samen met de filosoof Theo de Boer schreef ('Religie zonder God, een dialoog').

Jaap van Dijkhuizen Velp

Biosfeer
Het is een boeiende discussie naar aanleiding van de overtuigende stukken van Bert Keizer over de evolutie van het leven op deze aarde. Misschien is een beetje onderbelicht gebleven dat het heel bijzonder is, dat in de levensvijandige kosmos zoals wij die nu kennen, gedurende vele miljoenen jaren de voorwaarden aanwezig waren dat rondom onze aarde zich in een dunne schil een biosfeer kon ontwikkelen met een overweldigende pracht en veelvormigheid.

Piet Faber Bennekom

Excuses aanvaard
Minister Plasterk heeft zijn excuses aangeboden, zijn spijt betuigd. Ik neem aan dat hij dat oprecht meende. Daarom vind ik de reactie in de Tweede Kamer op zijn minst vreemd. Zou het antwoord niet moeten zijn: "Excuses aanvaard, zonde(tje) vergeven?" Ik heb het niet gehoord. Partijbelangen, machtspolitiek, verkiezingen, eigenbelang. Een uitgestoken hand, die genegeerd wordt. Een motie van wantrouwen. Dat was het antwoord van het CDA, D66 en GroenLinks.

Henk German Marienberg

Niets negatief
Ik ken en lees Trouw al sedert de oprichting en ben dan ook redelijk verknocht aan de krant. Maar ik ben ook een fervent CDA-lid, ook vanaf het begin. Maandag dacht ik er zal wel een verslag in de krant staan over het congres. De krant tweemaal doorgebladerd, maar tevergeefs. Ja, dacht ik, er was ook weinig negatiefs te melden. En ja hoor, vrijdag was er iets. De een of ander in Amsterdam heeft een aantal opmerkingen gemaakt over plattelanders en het wordt breed uitgemeten. En zo is het bijna altijd. Goede dingen worden doodgezwegen, negatieve zaken worden uitvoerig besproken, in tegenstelling tot het nieuws van andere partijen. Op zulke momenten wil ik Trouw wel opzeggen,maar tot nu toe heb ik mezelf daarvan weerhouden, want er staan ook goede dingen in. Dit zult u wel niet plaatsen onder de rubriek brieven, want het is te negatief. Misschien hoor ik nog iets?

Wijbrand Verwer Woerden

Eindelijk!
Gossiemoppie, wat ben ik blij. Wat een goed verhaal! Eindelijk een opinie die er toe doet en genuanceerd spreekt over de rol van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima (Verdieping, 15 februari). Dat ze gewoon kunnen genieten van de Spelen en zichzelf kunnen zijn zonder afgekraakt te worden. En niet als 'Koning pils' betiteld te worden. Dat vind ik echt erg, al die kritiek. 'Niet koninklijk genoeg...'

Marianne Rumping Alkmaar

Srebrenica
Dat in Srebrenica vrouwen en mannen zijn gescheiden, is onjuist (Trouw, 14 februari). Voor de val van de enclave zijn in de nacht van 10 op 11 juli 1995 minimaal 7000 Bosnische moslimmannen uitgebroken om door de bergen en bossen Tuzla te bereiken. Het merendeel van deze mannen is door de militairen van Mladic gevangen genomen en vermoord. In Potocari werd een onbekend aantal mannen in de weerbare leeftijd (15-65 jaar) gescheiden van de vrouwen tijdens de evacuatie met de bussen. Een onbekend aantal van hen is vermoord door de eenheden van Mladic. Het overgrote deel van de vermoorde moslimmannen was afkomstig uit de groep die de uitbraak heeft ondernomen en niet van de overgebleven mannen in Potocari.

A.J. van den Broeke Oegstgeest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden