brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Spin naar buiten

In 'Nooit meer bang voor spinnen' (Duurzaamheid & natuur, 12 september) staat dat men om spinnen veilig naar buiten te brengen voor 17,95 euro een 'Bug Away' kan aanschaffen. Wij passen al jaren met succes de gratis methode Maarten Koning toe (van 'Het Bureau'). Dus met glas en papier, alleen zijdelings genoemd in het artikel.

Cees Verdonk Zwolle

Zware morgen

Nog niet helemaal wakker trek ik de krant van 11 september uit de brievenbus. Het logo Trouw op de voorpagina is ingepakt door drie koppen: 'De wereld is er na 9/11 slechter aan toe dan ooit', 'Je mag mensen vragen eerst hun pensioen op te eten' en 'Het werk wordt te zwaar', dit verluchtigd met een grote kleurenfoto van een brandende, gebombardeerde stad. En dan moet het eigenlijke, actuele nieuws nog beginnen.

Stap ik terug in bed of zal ik straks een exemplaar kopen van een dagblad dat wat meer rekening houdt met mijn incasseringsvermogen op de vroege morgen?

Peter Korver Hilversum

Historische ellende

Wie beweert dat de wereld er slechter voorstaat dan ooit, zou toch eens een geschiedenisboek moeten openslaan. De pest, twee wereldoorlogen, heksenvervolging, het decimeren van de Indiaanse volkeren door de kolonisatie, de slavenhandel, de Holocaust en zo zijn er nog talloze andere historische verschrikkingen te bedenken. Nee, ik wil alle ellende zeker niet bagatelliseren, maar de wereld heeft er zelden beter voorgestaan dan nu.

Christian Suelmann Enschede

Alarmbellen voor IND

Is het niet hoog tijd voor een parlementaire enquête naar de werkwijze van de IND? Na het lezen van 'Vijf dagen ontvoerd door Al-Kaida' (Trouw, 11 september), over de Irakees die voor de Nederlandse ambassade werkte, is dat de grote vraag. Hoe is het mogelijk dat een overheidsinstantie op zo'n kromme, ongeloofwaardige manier te werk gaat. Hoe wrang is het dat mensen die in dienst van diezelfde overheid naar hun beste kunnen hun werk hebben verricht, vervolgens aan hun lot worden overgelaten? Het is te hopen dat bij de partijen in de regering en de oppositie de alarmbellen gaan rinkelen.

Aart Prijs Raalte

Hypotheekrente omlaag

Het zou voor de koopkracht (Trouw, 10 september) een enorme stimulans zijn, als alle banken op alle lopende hypotheken de rente zouden verlagen naar, bijvoorbeeld, 3,5 procent. Dan verdienen ze er nog voldoende aan. Tevens kan het beschouwd worden als een mea culpa tegenover hun trouwe, maar uitgewrongen klanten.

Dieter van der Beek Alphen a/d Rijn

Knutselliturgie

Marcel Barnard bedoelt deze aanduiding voor de jubileumdienst op zondag van de PKN totaal niet negatief, zoals de remonstrants predikante uit Rotterdam suggereert (Brieven, 12 september). Hij bedoelt geen prutswerk maar zoals hij zelf zegt: "van alles zit in deze dienst, van klassiek kerkelijk tot populair". Dat is toch niet zuur en onterecht maar precies raak. Anders gezegd: toen en nu komen in deze jubileumdienst samen. Chapeau.

Jan van Drie Oss

emeritus-predikant

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden