brieven

Niets geven aan Filippijnen
Om te beginnen: ik vind het net als ieder ander weldenkend mens verschrikkelijk wat er gebeurd is op de Filippijnen. Maar vind het 'raar' dat nu ineens de hele wereld op haar achterste poten staat om te helpen. Er zijn vele malen méér mensen die iedere dag honger hebben. Wanneer gaan we daar iets aan doen? Natuurlijk is het schokeffect nu gigantisch en de machteloosheid grijpt ook mij naar de keel. Ik heb ook een hart. Maar om daar nu ad hoc mijn beurs voor te trekken, nee. Ik doneer daarvoor in de plaats wél wat extra aan Warchild, Edukans en SOS kinderdorpen.

Hans Vullers Eindhoven

Eten in bejaardenhuis
Vitale ouderen zijn te duur (Trouw, 9 november). Zou daarom het eten in het bejaardenhuis zo slecht zijn? Schandalig dat de politiek hier geen aandacht voor heeft. Temeer daar ik op 6 november in de krant lees dat 'elke euro gezond eten een veelvoud aan ziektekosten bespaart'.

C. Putter Maarssen

Tinkebell
Na lezing van de column van Tinkebell (Trouw, 12 november) kreeg ik het gevoel dat de inbreuk op onze privacy haar apotheose nadert met de komst van de minidrones. Wat begon met camera's langs wegen, in winkels en straten, het peilen van onze bewegingen via de mobiele telefoon en registratie van telefoongesprekken, e-mailverkeer en surfgedrag op internet, eindigt nu met bespieding door minidrones. Een mug die voor het raam hangt en naar binnen 'kijkt'. Ik moest direct denken aan een scène uit de film '1984' naar het boek van George Orwell. Daar verscheen namens Big Brother een helikopter voor het raam om te zien wat zich daarachter afspeelde. Een gruwelijke scène, de mens geheel ontdaan van alle privacy, binnenkort werkelijkheid.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Beter af?
Columnist Johan ten Hove (Trouw, 11 november) stelt dat een orkakalf beter af is dan een koeiekalf. Want zo'n 'vissenkalf' kan nog jaren ravotten met een trainster, terwijl het koeienkalf al na een jaartje stal eindigt als lapje op een bord. Tja, het is maar wat je liever hebt: al binnen een jaar uit je lijden verlost zijn, of tot in lengte van jaren (dertig of meer) veroordeeld zijn tot verblijf in een bakje water waarin je je kolossale kont nauwelijks kunt keren.

Léon Vrins Zeist

Tuitjenhorn
Met verbazing las ik het verhaal van de weduwe van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn (Trouw, 11 november). Zij, nota bene zelf arts, durft te beweren dat er voor haar man niet genoeg tijd meer was om over te gaan op palliatieve sedatie. Iemand dood spuiten met een overdosis morfine gevolgd plus een grote dosis dormicum vraagt méér tijd, dan iemand het bewustzijn afnemen met alleen dormicum. Een veel lagere dosis dan 350 mg was daarvoor voldoende geweest en de patiënt zou rustig zijn overleden aan zijn eigen ziekte. Zelfs mevrouw Tromp heeft blijkbaar niet begrepen dat handelen zoals haar man deed niet mag, niet kan en niet hoeft. Het meest trieste van de hele zaak is dat dit koren op de molen is van al die mensen die verkondigen dat je leven in de handen van dokters niet meer veilig is, zeker niet in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Kees Lugtmeier, oud-huisarts, Harlingen

Overbodige tunnel
Natuurmonumenten is tegen de geplande Blankenburgtunnel onder het motto: "Die 1,1 miljard kunnen we toch beter gebruiken?" Sinds enige tijd rijd ik rond het middaguur en in de spits door de in april geopende Waterwolftunnel tussen Hoofddorp en Amstelhoek. Dan ben ik meestal de enige weggebruiker, een enkele keer is er een tweede auto. De Waterwolftunnel wordt wel 24 uur per dag bewaakt door een tunneloperator, in verband met calamiteiten.

Siska IJlst Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden