brieven

Eens over het hiernamaals

Nog steeds discussiëren we over God, zoals nu weer Bert Keizer en de vraag van Anco. Nog steeds legt u mensen de tien geboden voor van Mozes. Maar iedereen heeft een persoonlijke reden om wel of niet in God te geloven. Laten we daarom discussiëren over iets waarover we het wel eens kunnen worden: het hiernamaals. Daar zijn feiten over bekend.

W. Koster Wageningen

Gouden mix 'liefde en lust'

Uiterlijke prikkels, zoals structurele partnerverandering, zullen uiteindelijk altijd weer tot verveling leiden ('Monogamie is niks voor vrouwen', Trouw, 12 juni). Mijn beste meneer Bergner, ooit gehoord van zoiets als liefde? De innerlijke, lustopwekkende stimulans bij uitstek. Monogamie is ook geen 'ding op zich', dat je van buiten af op zou kunnen leggen. Het is een vrucht. Een natuurlijk gevolg van de gouden mix 'liefde en lust'. Dat maakt voor mannen of vrouwen geen verschil.

Wim Jansen Vlissingen

Passie? Lol is genoeg

Graag wil ik een aanvulling geven op het artikel 'Techniek voor meiden met passie' (Trouw, 11 juni). Voor alle meisjes die na de kop van dit artikel denken: "Laat ik me maar niet inschrijven voor een technische studie, want ik heb geen passie, ik vind het gewoon leuk": veel technische opleidingen, zelfs die op een 'excellente' universiteit zijn prima te doen met een goede werkhouding, een dosis nieuwsgierigheid en interesse.

Of denk je nu werkelijk dat de jongens op de technische opleiding overlopen van de passie? Nee, ze hebben er gewoon lol in, en gelijk hebben ze. Neem vooral je vriendinnen mee, want hoe meer meiden een technische opleiding doen, hoe minder men de nadruk erop gaat leggen hoe bijzonder het wel niet is om als vrouw zo'n opleiding te doen.

Dr. ir. Maria Salomons Delft

Vleessector afgeknepen

De vleessector zou zwichten voor het geld, zo las ik woensdag 11 juni op de voorpagina. Ik werd er boos van.

In de vleessector vechten bedrijven om het hoofd boven water te houden en niet failliet te gaan zoals veel van hun collega's, omdat de supermarkten hen maar blijven afknijpen. Want de consument in hun winkel moet bediend en wenst zo goedkoop mogelijk het dagelijks stukje vlees. Laten Schippers en Dijksma die supermarkten eens stevig aanpakken en een gedragscode opleggen: hun leveranciers eerlijke prijzen bieden.

Lily Burggraaff Zwolle

Voorsprong door innovatie

Ik ben het volledig eens met uw commentaar (Trouw, 11 juni) over het belang van innovatie in de haven van Rotterdam.

Directeur van het Havenbedrijf Castelein voelt uiteraard de druk van het leiding geven aan het multi-disciplinaire Havenbedrijf en de oneerlijke concurentie op het ongelijke speelveld voor grote bedrijven van nationaal belang.

Echter, hierin liggen de kansen. Niet alle havens die dit gedeelte van Europa bedienen, zullen in dit gevecht succesvol zijn. Alleen degenen die zich aanpassen en veranderingen in de toekomst van ganser harte omhelzen, zullen overleven.

Er zijn nu al bewezen innovaties - zoals die van mijn bedrijf - die 15 procent kunnen besparen op zijn dieselkosten, met een proportionele verlaging van uitstoot. Deze voordelen zullen zich op korte termijn ook uitbreiden tot raffinaderijprocessen. Zoals zovele andere is dit een innovatie vanuit deze euro-regio: Nederland is gewend voorop te lopen bij vernieuwing. Er zijn andere innovaties en andere ondernemers die dezelfde doelen delen.

Als de heer Castelein de kansen nu pakt, zal hij dankbaar zijn voor de voorsprong die deze uitdaging hem zal opleveren.

Simon Roberts Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden