brieven

Nederland, koop tanks

Opvallend detail rond de top van regeringsleiders in Minsk zijn de militaire oefeningen van de Russen. Daaruit blijkt hun mentaliteit. Het Westen heeft er geen gepast antwoord op. Als Oekraïne wordt voorzien van wapens, verschaft dat Rusland de mogelijkheid zijn plannen aldaar verder te ontvouwen. Maar wie vrede wil, moet zich op oorlog voorbereiden. Wat te denken van het opvoeren van de bewapening van Navo-landen? Nederland blijkt tot op heden geen behoefte te hebben aan het uitbreiden van strijdkrachten met bijvoorbeeld tanks. Maar tanks zijn van cruciaal belang voor grondgevechten. Het Westen wil vrede, maar kiest niet voor de daartoe geschikte middelen. En dat ziet Rusland ook en zet daarop in.

Jan Simmer Dordrecht

undefined

Babymelk op de bon? Onzin.

Supermarkt Jumbo verkoopt alleen Nutrilon babymelk bij besteding van tenminste tien euro aan boodschappen. Lezer Arjan Hoogendoorn uit Voorschoten stelt daarom (Opinie, 11 februari) voor dat de overheid een bonnensysteem opzet voor babymelk. Wat een onzin. Er is voldoende babymelk op de markt van allerlei (huis)merken, die aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet. Maar ouders uit China én Nederland kiezen voor één bepaald merk met schaarste tot gevolg. Of creëerde de fabrikant zelf deze schaarste? In ieder geval: de firma Nutricia krijgt zo veel gratis reclame. Trouw doet daar aan mee met die foto van drie blikken. Wist de redactie niet dat het maken van reclame voor voeding voor zuigelingen jonger dan zes maanden bij wet verboden is?

Kristel Zeeman Apeldoorn

undefined

Trouw, stop met poolreizen

Geweldig artikel over de verstoringen op de Noordpool (de Verdieping, 9 februari). Het is ontzettend triest wat mensen daar hebben aangericht uit hebzucht. Daarom begrijp ik niet waarom Trouw reizen naar deze gebieden propageert en organiseert met natuurman Koos Dijksterhuis. Een schip en een vliegtuig zijn zeer milieuonvriendelijk. Wat een vliegtuig op grote hoogte uitstoot is nog schadelijker dan op de grond. Met de energie die zo per persoon wordt verbruikt, kun je een gemiddeld huis een jaar lang verwarmen. Wie zo wil genieten van de bijzondere natuur, vernietigt deze ook.

Arie Kroon Woubrugge

undefined

Slechts een spandoek

Eng hoor, zo'n spandoek op een moskee in aanbouw in Leiden: 'Stop de islam' (Trouw, 10 februari). Er kwam zo te lezen geen geweld aan te pas en er vloeide geen bloed. Fijn voor de moskee dat haar grootste zorg een spandoek is. Er zijn synagoges, kerken, kranten en groeperingen overal ter wereld die er veel voor overhebben als een spandoek hun grootste bedreiging is.

Ria Zeeuw Schiedam

undefined

Minder Den Haag

Met het oog op de provinciale verkiezingen berijden Haagse coryfeeën landelijke stokpaardjes. Het gaat om het vergaren van zoveel mogelijk poppetjes in de Eerste Kamer. Verder staat het kabinetsbeleid ter discussie. Kortom: voor politiek Den Haag alle hens aan dek. Mijn geliefde columnist Lex Oomkes gaat te kort door de bocht met zijn constatering dat regionale problemen er niet meer toe doen (Opinie, 11 februari). De Friese Nationale Partij wil nog steeds minder Den Haag en meer Fryslân. Trek naar het noorden en vertoef een tijd tussen de mensen op het platteland. Verneem wat er leeft en u zult alras van de Randstad vervreemden.

Klaas Tulp Scarborough (Zuid-Afrika)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden