brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Unicef heeft gelijk

Mark Franken plaatst kanttekeningen bij westers vrijwilligerswerk (Trouw, 25 oktober). Volledig terecht. Als docent huisartsgeneeskunde hoor ik nog te vaak van studenten, terug van een coschap in een ontwikkelingsland: "Ik werd in het diepe gegooid, maar het was een enorme ervaring." Veel jongeren doen zo'n stage via school of universiteit. De docenten daar zouden het voortouw moeten nemen met het beter organiseren van de geboden hulp door deze vrijwilligers. Gedegen toetsing van de motieven van de student, goede voorbereiding en begeleiding ter plaatse; (medische) docenten doen dit al volop. Maar waarschijnlijk kan het beter. Ik denk dat docenten van scholen die vrijwilligers uitzenden zich het verwijt van Unicef moeten aantrekken. We moeten samen zoeken naar manieren hoe het beter kan.

Pieter Barnhoorn Leiden

Mama mag met geld smijten

Volgens Beatrijs Ritsema hebben kinderen recht op gelijke financiële bedeling, dus moet de dochter die achtergesteld wordt maar eens een gesprek hierover met moeder aangaan, zelfs als dat de relatie verstoort (Trouw, 25 oktober). Maar van wie is dat geld nu eigenlijk? Volgens mij is moeder helemaal vrij om zelf met haar geld te doen wat ze wil.

Niet alleen de 54-jarige broer, maar ook de klagende dochter hebben nergens recht op. Recht op een erfenis heb je pas na een overlijden, nooit ervoor. Moeder is te allen tijde geheel vrij om het zoveel over de balk te smijten als ze zelf wil. Ophouden met klagen, zou ik zeggen. Moeder heeft voor je betaald toen je een kind was, nu mag je op eigen benen staan.

Marjo Rotteveel Dordrecht

Moeders geld is niet van u

"Uw moeder is heel onverstandig bezig", zegt Beatrijs Ritsema tegen een dochter die haar erfenis in rook ziet opgaan nu haar moeder ervoor kiest om haar zoon, die als kunstenaar zich niet zelf kan bedruipen, financieel bij te staan. Na moeders dood zou het wel eens tot een fikse erfenisruzie kunnen komen, aldus Beatrijs. Of die ruzie er komt, hangt natuurlijk helemaal af van de houding van dochter en haar zus.

Het juiste antwoord van Beatrijs had dan ook moeten zijn: "Het geld van uw moeder is niet van u en u heeft er niets mee te maken hoe zij dat uitgeeft. Als zij ervoor kiest om uw broer te onderhouden dan is dat haar zaak.

"Mocht u willen dat er straks meer valt te erven, dan kunt u overwegen om de huidige kosten voor uw broer te verdelen tussen uw moeder, uzelf en uw zuster."

Hettie van Nes Wageningen

Hoera, een EU-naheffing

Lees ik het nou goed? Heeft Europa nu ontdekt dat onze economie zoveel beter is dan gedacht, dat we 600 miljoen te weinig aan de EU hebben betaald? Dat valt mee!

Dan kunnen we meteen die onplezierige bezuinigen stoppen, die ons door dit kabinet zijn opgedrongen "omdat we anders aan Europa boete moeten gaan betalen". Betalen we dat geld wellicht alsnog, als boete, maar we leven wel lang en gelukkig, zonder participatiemaatschappij en mét pensioenen.

A.C.G. van Kaam Bellingwolde

Nare safari

Naar aanleiding van de oproep 'Maak die droomreis' (Tijd, 25 oktober), wil ik het volgende vertellen. Eind september dit jaar ging mijn broer met zijn vrouw op safari in Zuid-Afrika en Namibië. Na een week werd hij 's ochtends onwel in een Lodge Solitaire in Namibië.

Die middag overleed hij daar plotseling. Zijn lichaam werd vervoerd met een open truck naar het politiemortuarium in Windhoek.

Zijn vrouw ging een dag later erheen. Ze heeft allerlei instanties moeten aflopen om hem daar weg te krijgen.

Na ruim drie weken werd zijn lichaam getransporteerd naar Nederland. Vier weken hebben we in spanning gezeten: komt hij nog wel thuis? Verdriet om alles. Dankbaarheid om zoveel meeleven.

Hans Pouw Scherpenzeel

Schrijf geen roman

Het valt me op dat bepaalde journalisten steeds meer de neiging hebben om hun artikel te doorspekken met zinnetjes die in een roman thuishoren maar niet een goed journalistiek informatief verhaal.

Zoals in het artikel over Riccardo Cordi, zoon uit een maffiafamilie uit Calabrië (Trouw, 25 oktober). Het artikel heeft het niet nodig om woorden te gebruiken als 'de opgewekte' psycholoog Interdonato of 'in zijn opgeruimde werkkamer' in de rechtbank. Deze woorden hebben geen enkele toegevoegde waarde.Weglaten is mijn advies. Het verhaal is interessant genoeg.

Akke de Bruijn Utrecht

Gezonde kinderen in 1974

De foto uit 1974 van kinderen bij een Nutsschool (Verdieping, 23 oktober) is onthutsend in zijn eenvoud: kinderen zonder overgewicht, die samen buiten spelen. Hoe anders is het nu, veertig jaar later in de consumptiemaatschappij: steeds meer kinderen met overgewicht door teveel en verkeerde voeding en te weinig beweging.

Pim Baldee Oldeberkoop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden