brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Niet meer kinderopvang

'Meer kinderopvang nodig' kopt Trouw (6 december). Maar, waarom eigenlijk? Eurocommissaris Thyssen geeft zelf al aan dat "het sociale en arbeidsmarktbeleid van Nederland voor Europese begrippen uitstekend is". Het komt erop neer dat vrouwen te weinig werken en te veel in deeltijd. De arbeidsdeelname moet volgens haar gestimuleerd worden. Dat is een prima streven, als er voldoende werk is. We weten allemaal dat dit niet het geval is. Dus, waar heeft ze het over? Bovendien wordt op de vrouwen een immens beroep gedaan. In willekeurige volgorde: echtgenote zijn, tegelijkertijd liefst fulltime werken, kinderen krijgen, verzorgen en opvoeden, zich bezighouden met zorg voor de ouders en in modern jargon carrière maken. Ik kan het begrip 'carrière maken' niet meer horen. Het is uitsluitend bedoeld voor een kleine groep hoogopgeleiden. Welke carrière moet de lerares, de verpleegkundige, de politie-agente, de huisarts, de medisch-analiste dan maken? Bovendien, niet iedereen kan carrière maken, slechts 2,5 à 5 procent kan dat. Meer ruimte is er niet. Dat geldt overigens ook voor mannen. Kortom: waar hebben we het over?

Jan van Wersch Wijlre

De keuze van Mutsaerts

'De standpunten van de kerk zijn helder, ze staan gewoon in de Bijbel. We moeten het geloof niet aanpassen aan de tijd, maar andersom...' (Religie & filosofie, 6 december). Achter deze uitspraak van de hulpbisschop schuilt een visie die is gebaseerd op een keuze. Het kan anders, zonder aan de katholieke geloofsinhoud tekort te doen. Waarom Mutsaerts niet kiest voor het gesprek is voor mij onbegrijpelijk. Gesprek betekent allerminst 'aanpassen aan de tijd'. Gesprek scherpt bewustzijn, voedt leven en geloven en vooral: gesprek betekent meedoen in een samenleving die wordt opgebouwd vanuit dialoog en discussie.

Jack Steeghs Zaltbommel

Overvolle kerk

Hulpbisschop Rob Mutsaerts spreekt zichzelf voortdurend tegen (Trouw, 6 december). Echt geloof, geloof in mensen, de leer van Jezus zelf, dat prediken de mensen van de San Salvatorbeweging. Hun bijeenkomsten zijn overvol. Waarom? Omdat er daar geloof is, er wordt gebeden, gezongen, mensen worden omarmd door de warme woorden van het geloof en door de mensen zelf. Treffend is de wijze waarop de bisschop omgaat met mensen. Vrijwilligers worden de kerken uitgejaagd. Geef deze mensen hun kerk terug.

Alexandra van Steen Buren

Zwarte burger racistisch?

In de VS is ophef ontstaan bij een groep zwarte Amerikanen omdat een zwarte man ten onrechte met geweld is aangehouden en kort daarop is overleden (Trouw, 5 december). Het lijkt erop dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt, maar er is nog nooit bewezen of aannemelijk gemaakt dat de huidskleur van de omgekomen man een rol heeft gespeeld. Als de overleden man blank zou zijn, was het gedrag van de politie opeens beter en niet-racistisch? Als de agenten zwart zouden zijn en de overleden arrestant ook zwart, was het gedrag van de politie dan beter en niet-racistisch? Het vooroordeel dat zwarten nooit een hekel aan blanken zouden kunnen hebben, is volkomen onwetenschappelijk en is niet gebaseerd op enig onderzoek. Het vooroordeel dat alle blanken per definitie een hekel aan zwarten zouden kunnen hebben, is volkomen onwetenschappelijk en is niet gebaseerd op enig onderzoek. Feiten, vooroordelen en meningen lopen voortdurend door elkaar.

Alphons Mantel Utrecht

Lichaam, ziel en geest

Filosofe Jenny Slatman praat de ene keer over ziel, en dan weer over geest (Letter & Geest, 6 december) en dat is voor mij verwarrend. Wat bedoelt ze nu precies? Ik héb een lichaam. Wat je hebt, kun je verliezen. Ons lichaam is materie. Als het sterft, blijft er niets van over. Onze ziel bezit astrale eigenschappen. Tijdens ons leven leren we onszelf kennen. We dienen ons bewust te worden van de eigenschappen die zijn opgeslagen in onze ziel. Leven is vooral het vergroten van het bewustzijn van liefde. Nadat we ons bewust zijn geworden van 'slechte' karaktereigenschappen, kunnen we die omzetten in liefde. Je legt het kleed van arrogantie, boosheid en hebzucht af. Dat kan de ziel tijdens haar aardse leven doen of nadat het lichaam is gestorven. In feite is je geest een vonk van het goddelijk vuur.

Hero Moorlag Hoogeveen

Windmolen

Een windmolen is een mini-energieproductiebedrijf. Bedrijven situeren we op industrieterreinen. Waarom dan allerlei plannen om windenergieparken aan te leggen in landelijke- en landbouwgebieden? Plaats eerst windmolens op alle Nederlandse industrieterreinen. Daar zitten ook grote afnemers van energie en zijn dus de transportkosten laag. Als dat dan nog niet genoeg oplevert, kunnen we denken aan de Afsluitdijk (Trouw, 6 december). Hetzelfde geldt voor zonnepanelen: er zijn veel fabrieken met platte daken. Allemaal onbenut.

Henk Kraaijenbrink Borne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden