brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Blinde vlek
Mensen die iets van defensie weten zoals Harm de Jonge of Rob de Wijk (Opinie, 11 april) lijken geen bewustzijn te tonen voor onze blind spot: de onzinnige expansie van de Navo naar de oude grenzen van Rusland. Alsof ons democratische model zo superieur is. Al die tijd hebben we geweten dat Poetin een zoet-zuurgevooisde dictator is. Dan hou je daar rekening mee en wacht je je tijd rustig af met je moreel superieure modelletje. Dat leg je ook uit aan de periferielanden van Rusland. Het Westen werkt op dit moment aan z'n eigen implosie. Deze implosie is niet te voorkomen door een leger op te bouwen of door meer samenwerking, maar door stille diplomatie en tijd.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Saai kopje thee
Heeft docente Gerda Schapers (Opinie, 11 april) ook een advies hoe je 'parallel processende screenagers' die een doodsaai kopje thee bij je drinken, kunt faciliteren? Uiteraard met respect voor hun uitmuntende multitasking-vaardigheden en aansluitend bij hun 'iteratief en concentrisch leervermogen'! En ik maar denken dat het onbeschoft is als je de hele tijd op je smartphone zit te kijken terwijl je ergens op bezoek bent voor een kopje thee... Dom, dom, dom!

Stannie van den Besselaar Groningen

Pesten
De ingezonden brief (11 april) met het kopje 'Pesten' erboven is bedroevend. Daarin wordt al het onderwijzend personeel weggezet als eigengereid, arrogant, onvermogend en totaal gespeend van pedagogische kwaliteiten. En dat naar aanleiding van één school die de uitzending wil voorkomen van in het geheim gemaakte tv-beelden. Heeft de schrijver enig recht van spreken? Zijn beweringen onderbouwt hij op geen enkele manier. Zo'n brief zegt niets over het onderwijzend personeel maar des te meer over de schrijver.

Henk Brozius Amsterdam

Mansveld
In de kwestie van het statiegeld gaat staatssecretaris Mansveld (milieu) ervan uit dat de industrie 'haar verantwoordelijkheid' neemt (Trouw, 10 april). Daarmee laat zij de slager dus zijn eigen vlees keuren. Een kortzichtige en naïeve opstelling in deze problematiek. Er is er maar één die de verantwoordelijkheid moet nemen en dat is Mansveld zelf. Maar dat is blijkbaar te veel gevraagd.

Jaap Cornelissen Ermelo

Tarzan en Jane
Als ik Marc van den Tweel, CEO van Natuurmonumenten, was (Trouw, 11 april) zou ik mij nederig tot oernatuurgoeroe Rob Bijlsma wenden met het verzoek mij te leren in gepaste kleding in hoge bomen te klimmen om daar selfies te maken als alternatief staatsieportret. En ik zou mij het hoofdstuk 'Natuurbescherming, Verklarende woordenlijst' uit het boek 'Mijn roofvogels' van Bijlsma eigen maken, met de bedoeling om voortaan in navolging van Rob minder brave, correcte en voorspelbare uitspraken te doen. Waaruit blijkt bij Van den Tweel de topurgentie van andere omgang met onze leefomgeving? Zijn wij niet onze planeet op een gruwelijke, onomkeerbare manier aan het uitwonen? Word wakker en kom alsjeblieft van de top van die apenrots van goedbetaalde, nette, maar oerrrrsaaie technocratische dames en heren af die het Voorjaarsforum bevolken. Ik wil inspirerende Tarzans en Janes zien!

Koos Dansen Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden