Brieven

Nietszeggende grafiek
Op de voorpagina stond zaterdag een 'bewijsvoerende' grafiek over de stijging van de zorgkosten: van 5 naar 90 miljard in 40 jaar tijd. Maar de grafiek zegt helemaal niets. Allicht vertoont hij een sterk stijgende lijn. De zorguitgaven zijn namelijk niet gecorrigeerd voor inflatie. Ze zijn ook niet uitgedrukt ten opzichte van het bruto binnenlands product, om aan te geven hoe groot de taartpunt van onze zorg is geworden. Pas met objectieve feiten kan de discussie beginnen. En niet andersom. Want wie beweert er eigenlijk dat ik geen 40 procent van het bbp over mag hebben voor mijn gezondheid?

Jan Dik Boot Rosmalen

Dubbelrol
Van harte deel ik de mening van hoogleraar Polder dat artsen vaker 'nee' moeten zeggen in de zorg. Als huisarts doe ik dat (met veel collega's) dagelijks in antwoord op vragen om antibiotica, bloedonderzoek, foto's of een verwijzing. Niet omdat ik patiënten goede zorg wil onthouden. Door 'nee' te zeggen wordt juist de kwaliteit van de zorg groter, net als de eigen rol van de patiënt bij het zorgprobleem. Dat zorgverzekeraars bij artsen moeten afdwingen om 'nee' te zeggen, is echter een wonderlijke gedachte van Polder. Zolang patiënten bij een zorgverzekeraar klant zijn, heeft de verzekeraar een beperkende dubbelrol. Klanten wil je tevreden houden. Dus bied je ze waar ze om vragen. In de praktijk maak ik het mee dat een patiënt na een consult met de verzekeraar belt en dan te horen krijgt dat het gevraagde - maar niet gekregen - onderzoek gewoon vergoed wordt, als de huisarts maar een briefje maakt.

Marco Blanker huisarts Zwolle

Natuur is geen luxe-artikel
Op de opiniepagina (30 maart) betoogt VVD-Kamerlid Pieter Litjens dat natuur alleen maar haalbaar is als die betaalbaar is, en die natuur bovendien ondernemers niet in de weg zit. Wat een cynische kijk op de betekenis van natuur voor de mens, die door de natuur onder meer wordt voorzien van noodzakelijke basisbehoeften als drinkwater en zuurstof. Natuur is geen luxe-artikel, zoals Litjens in feite stelt, maar een levensvoorwaarde voor de mens. Zonder natuur gaat de mens dood - ook als hij ondernemer is.

Jeroen de Haan-Rißmann Nijmegen

Bang voor Poetin?
Wat moedig van de Amerikaanse zakenman en mensenrechtenactivist William Browder om niet op te geven in zijn strijd tegen de gewetenloze praktijken van de huidige leider van Rusland (30 maart). Hij vraagt aandacht vooor het showproces tegen de dissident Sergej Magnitsky, die in 2009 onder verdachte omstandigheden in zijn cel stierf maar door Poetin nu alsnog postuum voor de rechter is gedaagd. Niet te geloven dat Nederland Poetin op 7 april ontvangt. Ik schaam me hiervoor. Zijn we zo bang dat het gas niet meer binnenkomt?

Ellie de Zwert Gouda

Downkind
'Vrees voor downkind drijft ouders naar België.' Dit kopje op de voorpagina (29 maart) is sterk suggestief. Te vaak verschijnt in het nieuws een negatief beeld rond het downsyndroom. Dat het krijgen van een downkind een ondraaglijk lijden met zich mee zou brengen. Als ouders van een kind met Down weten wij dat de komst van een kind met Down het verwachtingspatroon van je leven danig overhoopgooit. Maar daar ligt precies het tere punt: in de overtuiging dat alles planbaar en maakbaar moet zijn past een kind met Down gewoonweg niet in het profiel. Onze ervaring is dat de aanwezigheid van ons downkind, inmiddels 11 jaar, meer ruimte en liefde geeft aan het 'anders' zijn van ieder mens en zeker geen ondraaglijk lijden met zich meebrengt.

Stef en Willemien Jansen Berkel & Rodenrijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden