brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Israël

Ik heb de indruk dat mensen die zich erover beklagen dat Israël onevenredig veel aandacht krijgt (zoals lezer L. Vogelezang-Stoute, Trouw, 24 augustus) vooral willen dat critici van Israël hun mond houden. Nederland heeft echter al decennialang zijn mond gehouden over de wandaden van Israël. Met als gevolg dat de Palestijnen steeds meer land zijn kwijtgeraakt en de Israëlische samenleving verregaand is geradicaliseerd. Het Nederlands beleid van wegkijken en de kop in het zand steken heeft dus niet gewerkt.

Als wij als land een positieve invloed willen uitoefen op dit conflict, dan lijkt het me tijd voor een andere aanpak. Naast druk op de Palestijnen ook druk uitoefenen op de Israëliërs lijkt me een goed begin.

Marjan Verdijk Groesbeek

Gebruinde helden

Wat Johan ten Hove (Trouw, 24 augustus) betoogt, is één kant van het verhaal. Dat Europa veel te weinig doet is waar, maar Artsen zonder Grenzen een trap na geven, dat kan echt niet. Het zijn wel de mensen die in oorlogsgebieden met gevaar voor eigen leven de kastanjes uit het vuur halen, terwijl de meesten van ons, onder wie ikzelf, in onze luie stoel naar de beelden op de tv zitten te kijken. Heel vaak komt AzG als een van de eerste aan in een oorlogs- of rampgebied en vertrekt AZG ook weer als laatste.

De laatste regels van Ten Hove's stuk vind ik helemaal beneden alle peil. Het idee dat ze gebruind terugkomen, met de bedoeling om als held te worden ingehaald... sorry, dat vind ik echt geen manier.

L. Oosterheert-Houtman Harderwijk

Rake observaties

Johan ten Hove weet in zijn stukken altijd precies de juiste toon te vinden. Zijn observaties zijn raak; zijn meningen zeer weldoordacht. Een goed voorbeeld is het stuk over de Macedonische politieman en de directeur van AzG.

E. Kok Breda

Cultuurbarbaar

160 miljoen voor twee schilderijen (Trouw, 25 augustus). Ik zal voor cultuurbarbaar versleten worden, maar ik vind het buiten alle proportie. In het artikel staat niet wie dit betaalt, maar het wordt zeker niet betaald door de directie van het Rijksmuseum. Uiteindelijk brengen wij met z'n allen dit enorme bedrag op. Maar het is geaccepteerd, nietwaar? Het is Kunst met een grote K, maar als we geld nodig hebben voor zorg is het er niet. Maar ja, zorg is met een kleine z.

Jaap de Koning Uitdam

Real Madrid

Wim Pijbes haalt het toch niet in zijn hoofd om 160 miljoen euro te betalen voor twee schilderijen van Rembrandt? Sinds wanneer handelt het Rijksmuseum alsof het Real Madrid of Barcelona is, en een voetballer voor 100 miljoen euro koopt? Hebben de Rothschilds niet al geld genoeg?

Johan Lienos Amsterdam

Dafne Schippers

De euforie over de zilveren medaille van Dafne Schippers is begrijpelijk, maar om haar unieke prestatie op de voorpagina direct te vertalen naar een van Nederland gaat toch iets te ver (Trouw, 25 augustus). Er is er maar een die die prestatie mogelijk heeft gemaakt en dat is Dafne zelf. Daar heeft Nederland niets voor hoeven te presteren.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden