brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Bach op een piano?

Pianist Pierre-Laurent Aimard zegt dat hij nooit klaar is met Bach (Verdieping, 5 september). Volgens mij is hij direct klaar omdat hij Bach op een piano speelt en dat moet een klavecimbel zijn. De wollige, overlopende klanken van de piano lijken niet op de klank die Bach in gedachten had bij een klavecimbel. Als Bach, of nog erger Scarlatti, gaat klinken op een piano zet ik de radio even op een andere zender tot het voorbij is.

Evert van Dijken Duiven

Alledaagse boord

Leuk, een artikel over het (priester)boordje bij dominees. Ik moet er nog erg aan wennen, maar misschien zit er iets in. Heel bijzonder dat deze kleding tegenover de toga wordt gesteld: de toga draagt men, als ambtskleding, in de eredienst - en zou je dus tegenover de kazuifel kunnen stellen - en het overhemd met boord is alledaagse kledij. Tenenkrommend vind ik de opmerking dat een blonde jonge vrouw als predikant kennelijk nog altijd opzien baart - en dat na ruim een eeuw vrouwen op de kansel. Ik zou zeggen: spoed u naar het Bijbels Museum in Amsterdam, om een tentoonstelling te zien over vrouwen op de kansel.

Madzy van der Kooij Rijswijk

Nieuwe Messias

Rob de Wijk heeft Obama nooit als de nieuwe Messias willen zien, vanwege diens naïeve beleidskeuzes in oorlogszaken. Dan zal de 'oude' Messias ook wel niks voor hem zijn. Ook die was geen gewiekste militaire topfunctionaris, maar een lam voor de wolven van toen. Ik geef toe dat ik deze dagen ook wel met bommen zou willen gooien, maar zou het helpen? Of heeft Michael Franti gelijk als hij zingt: 'We can bomb the world into pieces but we can't bomb it into peace.' Ik houd het maar bij de eerste en wellicht enige Messias, maar vind Obama nog niet zo'n slechte navolger.

Lydia Meiling Utrecht

Emotiedichter

In zijn herdenkingsartikel over Gerrit Kouwenaar (Trouw, 5 september) schrijft Rob Schouten dat Nijhoff en Vasalis in tegenstelling tot Kouwenaar poëzie gebruikten als vehikel van emoties. Voor Vasalis gaat dit op, maar zeker niet voor Martinus Nijhoff. Nijhoff verzette zich tegen het idee dat een dichter niet veel meer hoeft te doen dan zijn emoties over te brengen. Van hem is de veelzeggende uitspraak: 'Een dichter schreit niet, een dichter vraagt aan de taal wat hij schrijven moet.' Zo dacht Gerrit Kouwenaar er ook over.

Piet van Winkelhof Hellevoetsluis

Lauwe douche

Van 9 naar 5 minuten douchen per dag (Trouw, 5 september), adviseren water- en energiebedrijven en milieuorganisaties. Enigszins eendimensionaal om het energie- en waterverbruik per douchebeurt louter af te meten aan de tijdsduur. De volledige formule is watercapaciteit plus temperatuur maal tijdsduur. Voor mensen die toch graag wat langer onder de douche staan is het ook een optie zowel de hoeveelheid water per tijdseenheid als de temperatuurstand te beperken tot een minimaal comfortabele douchebeurt. In beginsel verschilt dit per individu maar alles went op den duur, zelfs een kortstondige lauwe douche met matige straalkracht.

Jacob van Dijk Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden