Brieven

Romantische dromers
Het is zeer kwalijk van Lex Oomkes (Trouw, 8 juni) om de SP op één lijn te stellen met de PVV als partij van romantische dromers, die mensen aantrekt die terugverlangen naar de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Allereerst gezien de abjecte ideeën van de PVV over vreemdelingen. En als er één partij is die weet waar de pijn geleden wordt en daar ook aanwezig is en daar oplossingen voor aandraagt als er onrecht is, dan is dat de SP. En wat is er verkeerd aan om terug te willen naar een tijd toen geluk nog heel gewoon was. Beter dan blindelings voortrennen in een maatschappij die aan alle kanten in haar voegen kraakt.

Hans Hendriks Naarden

Tijdloze rouwadvertenties
Een heel leuk artikel over de advertenties, die Ynze de Boer dertig jaar verzamelde (Trouw, 6 juni). Alleen wat kort door de bocht. Als ik Trouw van diezelfde dag opsla bij de familieberichten, zie ik minstens vier advertenties met een cursief gedrukte bijbeltekst en een redelijk neutrale mededeling van overlijden. Inderdaad staan er ook advertenties in, die heel anders zijn en soms meer gericht aan de overledene dan om mensen van het overlijden op de hoogte te stellen. Maar de oude vorm is nog steeds volop aanwezig.

Madzy van der Kooij Zwolle

Komkommers tegen droogte
Lezer Maarten Verrips schreef een brief naar aanleiding van boeren die hun komkommers op het land dumpen (Trouw, 6 juni). Volgens hem kunnen die beter als veevoer worden gebruikt. Komkommers bestaan voor 98 procent uit water en hebben bijna geen voedingswaarde, dus ook niet voor dieren. En gezien het huidige vochttekort passen ze juist nu bij uitstek op het te droge land.

Henk Westerhof Bruntinge

AOW-leeftijd eerlijk verhogen
De pensioenleeftijd gaat omhoog. Het zij zo. Waar ik me echter vreselijk over kan opwinden zijn de grote en grove stappen waarmee dat volgens de plannen gaat: per 1 januari 2020 met een vol jaar omhoog, en per 1 januari 2025 weer met een vol jaar. Dat betekent dus dat rond die data 65 respectievelijk 66 jaar eerder een geboorteverschil van één dag zich vertaalt in een vol jaar pensioenleeftijdsverschil. Stuitend oneerlijk en helemaal niet nodig. Het is makkelijk om daar een vloeiend geheel van te maken. We kunnen dan in 2014 beginnen en per 1 januari en 1 juli steeds de pensioenleeftijd met een maand opschuiven. Makkelijk te hanteren en eerlijker (en het bespaart ook nog een beetje meer). Hier moet een Kamermeerderheid voor te vinden zijn.

Harro A.J. Meijer Groningen

Afvalvrij strand
Stichting De Noordzee lanceert in Noordwijk het eerste MYBeach, een afvalvrije zone op het strand (Trouw, 9 juni). Wat is er nieuw aan om je ijspapiertje in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien? Dit is toch de wereld op zijn kop? Leer de ouders liever hun kinderen op te voeden, zodat die hun eigen troep opruimen. Jong geleerd is oud gedaan.

M. van den Heuvel Nieuwkoop

Nazorg Joodse overlevenden
In Trouw (9 juni) een artikel over de trauma's van Rwanda. Daarin wordt weer eens duidelijk wat de gevolgen zijn van volkerenmoord voor de overlevenden. Er staat echter een schokkende onwaarheid in, namelijk dat er na de Tweede Wereldoorlog in Nederland opvang voor Joodse overlevenden van de Holocaust was, zelfs voor de tweedegeneratieslachtoffers. Als je wilt vergelijken zorg dan dat je de geschiedenis kent. Ik raad de journalist aan om het boek 'De Kleine Sjoa'(Joden in naoorlogs Nederland) van Isaac Lipschits te lezen.

R. Bruijning-Meijer Apeldoorn

Nationaal Historisch Museum
De analyse over het Nationaal Historisch Museum (Trouw, 9 juni) kan ik grotendeel onderschrijven, maar met de laatste zin ben ik het niet eens. Waarom zou er nu een saai en voor de jeugd oninteressant museum hebben gestaan, als de directeuren zich aan het plan van de politiek hadden gehouden? De museumwereld telt veel bevlogen en professionele mensen. Als de directeuren zich een beetje hadden beheerst en hadden omringd met die mensen, als ze met de doelgroep hadden overlegd en de juiste ontwerpers hadden ingeschakeld, had er nu ook een spannend museum kunnen staan. Een museum is bovendien niet statisch en kan altijd verbeterd en gemoderniseerd worden.

Henk Slechte Schiedam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden