brieven

Wel een papieren krant
Rob Wijnberg, hoofdredacteur van het online magazine De Correspondent, vindt dat de papieren krant de lezers niet genoeg meer te bieden heeft (Opinie, 28 december). Maar ik zal juist de papieren versie van Trouw nog heel lang lezen. De krant op mijn tablet leest gewoon niet lekker. Ook zijn klacht dat kranten artikelen brengen die niets toevoegen, herken ik niet. In Trouw lees ik bijna alles, en zelden vind ik dat een stuk niets toevoegt. Voor mijn werk (bij de overheid) is een digitaal magazine als De Correspondent wel heel praktisch, meer als vervanger van een weekblad. Bij De Correspondent lees ik online één artikel. Daarna stop ik. De krant lees ik achter elkaar door en daarom is het ook prettig dat hij op papier is. Het enige argument dat triest is zijn de kosten. De papieren krant zal nog duurder moeten worden en dat is niet fijn. Hopelijk slagen jullie er in om een verdienmodel te bedenken waarbij ik Trouw als ingang gebruik voor mijn digitale zoektocht naar kennis.

Milou van Putten Purmerend

Narcistische nerds
Wat een vreugdevolle boodschap van de bijlage TKMST (28 december). De heerlijke nieuwe wereld is nabij! En nog redelijk snel ook. Een groep narcistische nerds is voortdurend bezig met digitale zelfbegluring en wil dat uiteindelijk, middels de vrije markt, aan de hele wereld opleggen. De vertrouwde samenleving verandert onherkenbaar. Kranten, boeken en privacy moeten verdwijnen. De computer weet voortaan alles en iedereen begluurt iedereen. Digitalisering als geestelijke proletarisering. Dit is nog benauwender dan een gevangenis en geavanceerder dan een elektronische enkelband. Deze dictatuur van technologie en commercie gaat uiteindelijk ons hele leven en gedrag bepalen. We verliezen onszelf en worden machines. In ruil voor wat elektronische snuisterijen en een beetje gemak staan mensen hun vrijheid en menselijke identiteit af. De jeugd voorop. Wat ontluisterend. Lenin noemde naïevelingen, die enthousiast meehielpen aan hun eigen ondergang, 'nuttige idioten'.

Herman Stoet Zwolle

Maarten van Roozendaal
Hartelijk dank voor het mooie overzicht van de belangrijke, bekende Nederlanders die ons in 2013 helaas ontvallen zijn (30 december). De keuze heeft mij enigszins verwonderd. Wel een paard vermelden en niet Maarten van Roozendaal (1962-2013), winnaar van onder andere de Poelifinario, de Annie M.G. Schmidtprijs, en de Zilveren Harp? Leuk voor Bonfire, maar het getuigt van weinig respect voor een groot zanger, liedschrijver en cabaretier.

Pauline van der Lans Nijmegen

Gekte rond Citotoets
De gekte rond de Citotoets heeft inmiddels ook haar intrede gedaan bij de rechtbank. Een advocaat heeft de rechter proberen te overtuigen dat zijn cliënte, die haar ex met een vuurwapen had bedreigd, op de goede weg is (Trouw, 30 december). Met als argument dat haar dochter een Citoscore had behaald van 536 punten.

Of de rechter dit argument in de uitspraak heeft betrokken werd niet duidelijk. Maar getuige de geur van heiligheid die de Cito-toets omgeeft, is het niet ondenkbaar dat deze score een indicatie oplevert voor de hoogte van de strafmaat. De VVD wil ook al scholen belonen als ze beter scoren bij de Cito-score. Om de gekte compleet te maken stel ik voor om ouders van kinderen met een lage Cito te korten op de kinderbijslag.

Bernhard Wendt Sellingen

Clubje oude mannen
Volgens de eerste editie van Trouw in 2014 houdt 'hetzelfde clubje oude mannen' de bevolking van Soedan in zijn greep. Is dat erger of anders dan dat jonge mannen dat doen? Zo ja waarom dan? Zo nee, waarom dan weer dat smalend stigmatiserende 'oudere'?

Wim Stoop Santpoort

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden