Brieven

Waarom? Nee, waardoor
Sander Becker en Edwin Kreulen schrijven over het onderzoek van de natuurkundige Erik Verline naar de zwaartekracht (Trouw, 7 juni). Zij verwijzen naar, wat zij noemen, een fundamentele vraag: waarom trekken die massa's elkaar precies aan? Het gebruik van waarom veronderstelt dat iets of iemand een reden heeft gehad om de zwaartekracht te scheppen. Zo'n onderzoek levert, hoop ik, geen prijs op. Oorzaak en reden worden hier door elkaar gehaald, Verlinde zal willen onderzoeken waardoor die massa's elkaar aantrekken.

J.L. Swarte Den Helder

Mannen zonder leeftijd
In het artikel over de winnaars van de Spinozaprijs 2011, de jaarlijkse 'Nederlandse Nobelprijs', in de krant van gisteren, worden de drie winnaars en hun vakgebied kort gepresenteerd. Zij vertellen ook iets over het onderzoek waar zij nu mee bezig zijn. Het valt op dat bij Patti Valkenburg heel terloops het geboortejaar wordt genoemd. Bij beide heren, Heino Falcke en Erik Verlinde, ontbreekt dit gegeven. Het is niet de eerste keer dat Trouw bij vrouwen wel de leeftijd noemt en bij mannen niet. Je vraagt je af waarom. Ter informatie de geboortejaren van beide heren: Falcke (1966) en Verlinde (1962).

Roderick J. Brandse (1960) Amersfoort

Gebrek aan visie
Als topman van Shell en op het moment dat dit concern wereldwijd een voorbeeld had kunnen stellen wat betreft duurzame energie, heeft Jeroen van der Veer voor desinvestering in duurzaamheid gekozen. Zijn aanwijzing als voorzitter van het 'Topteam Energie' door Maxime Verhagen is exemplarisch voor het gebrek aan visie van het kabinet dat zich verliest in een neoliberalisme dat zijn ondeugdelijkheid wereldwijd allang bewezen heeft. Wubbo Ockels, man van de duurzame visie, zou beter gestaan hebben aan de top van het team. Hij heeft de planeet die we met zijn allen duurzaam zullen moeten delen ook van een afstandje kunnen bezien.

Carol Haest Herselt IJhorst

Verloren generatie
Martin Pikaart heeft gelijk: eerlijker pensioenstelsel kan generatieconflict verzachten (Podium, gisteren). Maar niet voor het tweede deel van de babyboom, de verloren generatie, geboren tussen 1955 en 1970. Van de arbeidsmarkt geweerd toen ze begonnen, worden ze nu uit de AOW gehouden. Mijn vrouw (47) en ik (52) als rekenvoorbeeld; we werken allebei en betalen dus dubbel AOW. Mijn AOW gaat in op mijn 66ste en voor mijn vrouw ontvangen wij AOW, in plaats van op haar 60ste, op haar 67ste. Vergeleken met een huishouden met een kostwinner uit 1950 leveren wij 8 jaar gehuwden AOW in en zullen 8 jaar langer premie betalen. Samen meer dan 100.000 euro verschil, dubbele premie niet meegerekend. Wij zouden graag bijdragen voor wie buiten de AOW-boot dreigt te vallen. Maar nu wordt ons geld aan de vroege babyboom gegeven en daar zijn we het niet mee eens.

Jelle Alkema Oosterhout

Elk beetje zeggenschap telt
Boven een artikel over het persoonsgebonden budget kopt Trouw (3 juni): 'Zorg op maat blijft, cliënt is regie kwijt.' Als de regie verplaatst wordt, heeft dat financiële consequenties. Als de cliënt zelf regie voert, kost die niets. Als die door zorginstellingen wordt gevoerd kost die regie wel geld, en met de bijbehorende bureaucratie zelfs veel geld. Dat geld gaat ten koste van het geld voor de feitelijke zorg. Verder was het pgb zo bijzonder belangrijk - en dat hoor ik te weinig - omdat het mensen weer greep geeft op hun eigen situatie. Als je zorgafhankelijk wordt is een van de moeilijkste dingen juist dat je de greep op je leven verliest. Elk beetje zeggenschap geeft een grote verbetering in welzijnsbeleving, dat blijkt herhaaldelijk uit onderzoek. Los het anders op, zou ik zeggen.

Liebje Hoekendijk Bussum

Iedereen roept maar wat '
Iedereen roept maar wat' staat boven het artikel van Bram Logger over de EHEC-bacterie in de krant van gisteren. Daaronder het verhaal dat restaurant de 'Kartoffelkeller' in Lübeck als gevolg daarvan gesloten is. In het artikel daarboven laat Antoine Verbij een medewerkster van hetzelfde restaurant aan het woord. "De zaak loopt super!", meldt zij aan de pers. Inderdaad, iedereen roept maar wat.

Henk Janssen Wijnjewoude

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden