Brieven

Succes van de wereldwinkel
Anna Vossers suggereert dat wereldwinkels terrein verliezen aan nieuwe fairtradewinkels en supermarkten (Trouw 7 april). Die conclusie moet dan getrokken worden uit het sluiten van 9 van de bijna 400 wereldwinkels en een omzetdaling van 2 procent in 2011.

Menig branche zou met die uitkomst in het recessiejaar 2011 tevreden zijn. Het succes van de wereldwinkels heeft juist flink bijgedragen aan het feit dat in de meeste supermarkten fairtrade-artikelen nu in de schappen staan. En daar verheugen wij ons over, omdat dit vanaf het begin onze doelstelling is geweest.

Jan Geschiere Twello

Ten Broeke kwetst onnodig
Wat Asha ten Broeke 'wederopstandingsgedoe' (Trouw 10 april) noemt, is voor een deel van de Trouwlezers de kern van hun geloofsbeleving. Dit af te doen als 'gedoe' getuigt van weinig respect en is onnodig kwetsend.

Folly van den Akker Harkstede

Bach was niet populair
Je krabt je toch even achter de orenals je leest hoe Martin Hoondert de muziek van The Passion verdedigt met een verwijzing naar Bach (Trouw 7 april). 'Die schreef toch ook de populaire muziek van zijn tijd?' Er zijn weinig uitspraken van Bach bekend, maar zijn hartstochtelijk pleidooi voor goede en hoogwaardige kerkmuziek staat zwart op wit. Het klopt dat de muziek van de kerk en de muziek aan de vorstelijke hoven in de tijd van Bach elkaar soms raakten. Maar dat heeft niets met populaire muziek te maken. Bach was niet populair en schreef niet populair. Als je als wetenschapper de muziek en stijl van The Passion wilt verdedigen is dat prima, maar haal er niet Bach als bewijs bij.

Mar van der Veer Zierikzee

Twijfels over de lijkwade
De enige zekerheid over de lijkwade van Turijn zou volgens Gerrit-Jan Kleinjan (Trouw, 7 april) de koolstofdatering uit 1988 zijn. Die leverde het 'bewijs, waar geen serieuze wetenschapper aan twijfelt'. Even googelen levert verscheidene hits en Wikipedia heeft zelfs een aparte pagina over de koolstofdatering van de lijkwade en de twijfels daarover. Belangrijkste punt: de onderzochte monsters zouden door de eeuwen heen vervuild zijn, onder andere door de brand waaruit de lijkwade in de zestiende eeuw gered werd en het vele verstelwerk dat eraan gedaan is. De kans is zeer groot dat de monsters uit een versteld stukje zijn gehaald.

Conclusie: de echtheid van de lijkwade is nog niet bewezen, maar het tegendeel ook niet.

Judith Zegers Nijmegen

Minister is niet de baas
Het vreemde stuk van Sylvain Ephimenco in Trouw van zaterdag is ingegeven door de misvatting dat de regering de baas is van het land, en dus per definitie zijn zin moet krijgen. Als de minister zegt dat scholieren volgens de wet geen stage mogen volgen, zal een gemeentebestuur dat iets anders vindt dus wel burgerlijk ongehoorzaam zijn. In werkelijkheid is de macht in ons land verdeeld over veel instanties die geen directe zeggenschap over elkaar hebben. Een minister is niet de baas van het gemeentebestuur en bepaalt ook niet hoe de wet wordt uitgelegd. Daar hebben we onafhankelijke rechters voor.

Een eerste uitspraak van de Raad van State wijst erop dat voorlopig de wethouder meer gelijk heeft dan de minister.

Rick van der Meer Nuenen

Zorgen over het milieu
Ik ben twintig jaar en maak mij ernstig zorgen over de milieucrisis. Geboeid las ik dan ook de kop van het artikel 'Oplossing milieucrisis ligt bij de consument' (Trouw 7 april). Het artikel gaf subtiel weer dat de georganiseerde consument bedrijven tot duurzaamheid kan dwingen.

In mijn economieles heb ik geleerd dat de individuele consument kiest voor het goedkoopste product dat haar of hem het meeste persoonlijke nut bezorgt. Dit is meestal niet de milieuvriendelijkste optie. De consument zal pas voor een ecologisch product kiezen, als hij weet dat heel veel mensen dit doen, waardoor het zoden aan de dijk zal zetten.

Hoogleraar Rotmans ziet consumentenacties als oplossing voor de milieucrisis. En ik voeg eraan toe dat hiervoor organisaties als Urgenda, Goede Waar en Youth Food Movement noodzakelijk zijn.

Fabian Kemps Verhage Wageningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden