brieven

Genitale verminking

Wanneer houdt deze krant op met het bezigen van de term 'vrouwenbesnijdenis' (Trouw, 23 september). Door dit consequent 'genitale verminking' te noemen zou de krant bijdragen aan het protest tegen deze vernederende praktijk. Een gebruik dat geen ander doel dient dan mannen tegemoet te komen die geen weg weten met hun dierlijke lusten en dat afwentelen op vrouwen.

Frans Hurkens Nijmegen

Waarom een rk beeld?

Trouw publiceert een groot artikel (de Verdieping, 24 september) over seksueel misbruik in pastorale relaties door dominees. Maar waarom koos Trouw ervoor om een duidelijk rooms-katholiek beeld daarbij te plaatsen? De getekende illustratie laat overduidelijk een rk-priester met priesterbord zien, die met zijn hand in het kruis van de jongen voor hem graait. Bovendien houdt het slachtoffer een rozenkrans in zijn ook op typisch katholieke wijze gevouwen handen.

Frank G. Bosman Vlijmen

CIZ niet te bevatten

De werkwijze van het Centrum Indicatiestelling Zorg is niet te bevatten, zo confronterend is deze voor wie dementeert, maar ook voor de naasten, bewijst de ervaring van Paula Irik (Opinie, 23 september). Bovendien, in hoeverre is de door Irik beschreven gang rechtsgeldig? Bij zakelijke transacties, bijvoorbeeld als de partner het huis wil verkopen, moet de rechter eraan te pas komen om de dementerende handelingsonbekwaam te verklaren. En nu ineens is de mening van de dementerende doorslaggevend voor het wel of niet opnemen in een gesloten inrichting?

Nellie Ploeger-Rus Schagen

Mooiste zin, vreselijke titel

Dimitri Verhulst mag van zijn prijs gelijk weer vier euro inleveren voor de verschrikkelijkste titel van zijn boek. Ik zou het mijn vrouw niet cadeau durven doen.

Lex de Lang Amsterdam

Twee maten

Een man (Tom Dumoulin) wordt vijfde op een wereldkampioenschap. Twee dagen achtereen vult hij bijna een hele sportpagina. Een vrouw (Anna van der Breggen) wint zilver op datzelfde wereldkampioenschap. In een hoekje van de pagina wordt het vermeld. Wat ging er mis op de sportredactie?

Lambert van der Weide Nieuw-Buinen

In de grond getrapt

Weer een artikel waarin de Nederlandse militairen die destijds naar Nederlands-Indië werden uitgezonden, in de grond worden getrapt (de Verdieping, 23 september). Historicus Limpach rept in zijn drie pagina's tellende artikel slechts in drie regels over de misdaden die het Indonesische leger beging, terwijl meer dan zesduizend van onze jongens daar zijn gevallen of vermoord. Weer worden hun nabestaanden niet ontzien! Weer worden de oud-Indiëgangers betiteld als oorlogsmisdadigers. Wanneer komt er eens een artikel waarin de toen uitgezonden militairen en Knil-militairen meer gewaardeerd worden?

Arie Lammerts Steenwijk

Niet goed

Mijn vader van ruim 90 wordt helemaal niet goed van de zoveelste publicatie over Indië (de Verdieping, 23 september) met een tendentieuze kop: 'Ook de kok wilde wel een Indiër martelen'. Hij is daar destijds heen gestuurd, heeft naar eer en geweten gediend, met alle traumatische gevolgen van dien. Angst heeft zijn hele leven beheerst en nu hij in de nadagen van zijn leven zit, wordt de Indonesië-wond keer op keer opengehaald met uitgebreide artikelen over de verschrikkingen daar. Hij voelt zich alleen maar schuldig, heeft er nooit met iemand over kunnen spreken, laat staan dat hij is opgevangen of begeleid. Zulke artikelen helpen beslist niet met het goed kunnen afsluiten van het Indië-hoofdstuk uit zijn leven. Ik gun hem dat zo graag.

Pieter de Wit Voorschoten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden