brieven

Eendimensionale roze bril
'U bent heus gelukkig, u wilt het alleen niet zien!' Voor Gestalttherapeut Marie-José Calkhoven (Trouw, 22 oktober) is het glashelder. Het menselijk bestaan is een feest en de partycup moet hoe dan ook leeggedronken worden. Dat de (inmiddels) blinde vrouw onafzienbaar in rouw verkeerde doet niet ter zake, het zijn is voor Calkhoven een continu proces zonder pardon. Dus zie je het even niet meer zitten, ga bij haar in levenslusttherapie en laat je een roze bril aanmeten. Deze eendimensionale instrumentalisering van de menselijke existentie kent allicht verdiensten, maar eens kan de maat vol zijn. Nood breekt dan idealen, soms. Soms redt de dood een leven.

André de Bruijn Hoevelaken

Klaas Vos is ontroerend
Wat een negatieve reactie(s) op het interview met Klaas Vos. (Trouw, 19 oktober) Je kunt het ook lezen als een diepgaande en ontroerende getuigenis van iemand die het niet gemakkelijk heeft gehad.

Dick Kapteyn Velp

Demente oma heractiveren?
Over discriminatie gesproken: sinds enige tijd worden ouderen behoorlijk gekort op huishoudelijke hulp. Soms wordt zelfs de eigen bijdrage haast verdubbeld. Hierdoor zullen ouderen in problemen raken. Als senioren die hulp nodig hebben, moeten ze maar aankloppen bij familie of kennissen, is het verweer. Dus een heractivering van je demente opoe lijkt een optie. Onvoorstelbaar allemaal. Wat is de volgende stap? Misschien iets als het verhaal in de film 'Soylent Green' (1973) waar storende oudjes langzaam geëlimineerd worden als oud vuil? Doodeng!

Tom de Jong Rotterdam

Nederland krijgt met de roe
Hoe is het mogelijk dat VN-hooggeleerden een kinderfeest als 5 december naar de knoppen proberen te helpen (Trouw, 23 oktober)? Terwijl hier wel verschillende Turkse, maar bijvoorbeeld ook Chinese tradities en homo's en lesbiennes worden geaccepteerd. Zijn deze geleerden ineens wakkergeschrokken en hadden ze niets anders te doen? Ook wordt de economie zo om zeep geholpen. Net als door onze bemoeizucht met Rusland. Nu zou er van alles mis zijn met onze producten, wat ons miljoenen kost. Wie kaatst kan de bal verwachten.

Ad Horrevoets Made

Sinterklaas' fijne wereld
Sinterklaas is een kinderfeest, een mythe, een avontuur voor ieder kind in Nederland en Vlaanderen. Heerlijk dat zij nog in zo'n mooie wereld kunnen geloven! En laten wij volwassenen verstandig blijven en ons bij de realiteit houden! VN, actievoerders, maak je liever druk om de mensen die werkelijk in slavernij leven, uitgebuit worden, ontvoerd worden en in de prostitutie belanden of gedwongen moeten vechten als kind soldaat.

Liesbeth van Megen Molenhoek

Zwarte Piet gezocht
De discussie over Zwarte Piet heeft inmiddels de internationale media bereikt. We struikelen over de meningen van geleerden, maar die van het kind ontbreekt. Daarom een ervaring uit mijn praktijk als (hulp-)Sinterklaas op een 'zwarte school'. Daar moest ik in groep zes, waar ze net niet meer in mij geloven, iets bruikbaars bedenken. Sinterklaas had dus een probleem. De Pietenschool in Spanje had te weinig leerlingen en daarom zocht hij jongens die Piet wilden worden. Een pikzwarte jongen sprong van zijn stoel. "Dan moet u mij nemen, ik ben al zwart", riep hij. De onderwijzer verbleekte, maar de hele klas met Turkse, Antilliaanse en Somalische kinderen lachte. Ik heb die klas toen uitgelegd wie Zwarte Piet is en wat hij allemaal moet kunnen. En toen ik wegging, kwamen meer jongens naar me toe. "Wij willen Pieten worden, Sinterklaas, hartstikke leuk." Het is een kinderfeest, waarom doen we zo moeilijk?

Henk Slechte Schiedam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden