brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Tenenkrommend
Het voordeel van de Nip-test voor zwangeren met een verhoogde kans op een downkindje kan ik me voorstellen. Maar de argumentatie van de voorzitter van de Gezondheidsraad, Pim van Gool, (Trouw, 17 december) is tenenkrommend. De raad adviseert positief over de test, zegt dat geëvalueerd moet worden of er meer abortussen komen, maar of een toename daarvan nadelig is, is niet aan hen, zegt de voorzitter. Half werk! Hoe kun je dan evalueren? De heer van Gool vindt verder dat we innovaties niet tegen moeten houden op basis van angst, maar angst lijkt me juist de basis voor veel prenatale screening. Angst voor een kind, een mens dat niet voldoet aan 'bepaalde' voorwaarden. Hoe zou het zijn om op basis van vertrouwen te kiezen en te handelen?

Karina Hendriks Hilversum

Weerzin
Met stijgende verbazing, maar ook weerzin, las ik het artikel over de nieuwe downtest (Trouw, 17 december). Als uit de combinatietest blijkt dat er een risico op Down is van groter dan één op 200, dat is 0,5 procent, dan kan een vruchtwaterpunctie of vlokkentest geschieden met een risico van 0,5 procent op een abortus. Dus om een risico op Down van een 0,5 procent op te sporen, nemen we een risico van 0,5 procent op een abortus. Dat betreft dus ook kinderen zonder Down. Wat is de zin? En sinds wanneer is een leven met Down niet volwaardig en leefbaar? Komen er straks ook testen voor baby's met aangeboren blindheid, doofheid, ernstige suikerziekte of MS? Ouders zouden voortplantingskeus moeten krijgen, wordt als argument genoemd. Dat zou natuurlijk ook kunnen door, vóór een eventuele zwangerschap, te kijken welke ziekten er in de familie voorkomen.

LP Heukels, huisarts Den Ham

Politiek bestel
Slechts één senator kan de bepalende rol spelen in het al dan niet passeren van het woonakkoord door de Eerste Kamer (Trouw, 17 december). Wordt het een 'nee', dan komt ook het pensioenakkoord in gevaar. Mooi is dat: is er na lang onderhandelen eindelijk een regering geformeerd, die na lang onderhandelen eindelijk een begrotingsakkoord heeft en waarbij na lang debatteren de andere akkoorden vervolgens eindelijk worden gesloten, kan slechts één politicus in de senaat de boel gewoon van tafel vegen! Maanden werk van vele politici de prullenbak in; wat een kwetsbaar en traag systeem blijkt ons politiek bestel. Aangezien gemaakte besluiten in de Tweede Kamer door het eeuwig polderen van té verschillende partijen in de formaties toch weer aardig gematigd zijn, wordt het tijd voor veel minder politieke partijen, zodat er veel minder gesoebat hoeft te worden. Tijd voor tempo. En de Eerste Kamer? Lijkt me duidelijk. Wegbezuinigen.

Erik Plat Nijmegen

Kerstkaart
Len levert (Trouw, 17 december) de ultieme kerstkaart af: onder verwijzing naar het traditionele tafereel van Maria en Jozef in de spelonk als lichtpuntjes in een duistere wereld, tekent hij de verschrikkelijke werkelijkheid van Aleppo nu. Juist zo maakt hij indringend duidelijk hoe hard in feite de werkelijkheid is van de 'kerstkaart', die Lucas destijds de wereld instuurde.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden