brieven

Vrijheid voor de auto
De boodschap van VVD-Kamerlid Dijkstra (Trouw, 5 november) is duidelijk. Mensen die zich te voet of op de fiets in het verkeer begeven, vormen een hinderpaal voor de automobilist die behoefte heeft aan ruimte en snelheid. Bovendien zijn ze de veroorzakers van vervuiling van het milieu: auto's staan te vaak stil bij stoplichten.

Niet-automobilisten, kinderen, gehandicapten en ouderen doen er dus het beste aan gewoon binnen te blijven. Zij geven daarmee de ruimte aan de automobilisten.

De participatiemaatschappij is er alleen voor de mensen die zich overgeven aan het vrijheidsideaal dat de automobilist absolute ruimte geeft.

Ad van der Waals Leiden

Hydepark
Als ik het artikel over de plannen van de PKN met Hydepark (Religie & Filosofie, 4 november) goed lees, dan gaat het om de bouw van een nieuw conferentieoord annex zorghotel voor leden van de PKN met een lichte tot zware handicap.

De PKN wil verder het centrum commercieel uitbaten.

Het huidige zorgcentrum is totaal verouderd en zal, indien er niets aan wordt gedaan, moeten worden gesloten.

Dat zou betekenen dat het diaconale vakantiewerk eindigt. Dat zou voor de vele vakantiegangers en de vele vrijwilligers een grote teleurstelling zijn. Juist het gelegenheid geven aan gehandicapten om tegen een redelijke prijs een vakantie met begeleiding te genieten, lijkt mij een diaconale taak bij uitstek. Dus, PKN-diaconieën, geef gul!

Henk van der Munnik Steenwijk

Aartsbisdom krakeelt
Het ontslag van de Maarssense pater Huisintveld past bij het beleid van het aartsbisdom Utrecht. De liturgie was niet volgens de regels van het bisdom.

Het blijft de vraag hoe het kan dat de gewraakte liturgie van die bewuste Witte Donderdag bij het bisdom terechtkwam. Kon de zaak niet intern binnen die parochie opgelost worden? Ik zie een parallel met de zaak-Tromp - waar het AMC niet in staat bleek te communiceren met de huisarts. Ik ben blij dat Simonis de moed heeft getoond zich kritisch uit te spreken over het gebeuren.

Elma Gussenhoven Rotterdam

Gezond eten is normaal
Gezond eten is straks normaal (Trouw 4 november). Helaas is dat nu nog niet het geval. Want waarom moet ik in de supermarkt drie keer zoveel betalen voor bijvoorbeeld onbespoten appelen, terwijl ik op mijn gezondheid let, het milieu niet vervuil en de natuur niet vernietig met zware insecticiden? Dat vind ik niet normaal.

Paulien Edixhoven Heiloo

Misdaad Zuid-Afrika
Volgens thriller-auteur Deon Meyer heeft Zuid-Afrika op dit moment het laagste misdaadcijfer sinds vijftig jaar.

De feiten spreken een andere taal. In de periode 1 april 2012 tot 31 maart 2013 werden volgens de officiële cijfers in Zuid-Afrika 16.259 moorden gepleegd. Dit is een toename van 4,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Stijgingen zijn ook bij autodiefstallen en drugsgerelateerde misdaden te constateren.

Inmiddels zijn er dit jaar al weer 53 'plaasmoorde', moorden op boerenfamilies, gepleegd. Vreemd genoeg schept Meyer een rooskleurig beeld van Zuid-Afrika, terwijl zijn eigen romans leven van het tegendeel. In verkeerde superlatieven waren de Afrikaners ook vóór 1994 grootmeesters.

Hans Ester Nijmegen

Schoon
'Schoon rijden komt op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed' (Trouw, 6 november). Volgende stap om het ook op de lijst van materieel cultureel erfgoed te plaatsen. Kan het milieu nog eens opgelucht ademhalen!

Guus Koelman Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden