brieven

Meldonium

Een goed artikel van Kraaijenhof over het ontbreken van redenen om meldonium op de dopinglijst te moeten zetten (Opinie, 12 maart). Het bevestigt mijn vermoeden dat het hier gaat om een goedkope (maar doeltreffende) koudeoorlogstactiek om juist die groep Oost-Europeanen te treffen die dit middel al meer dan tien jaar lang gebruiken. Volgens sommigen zou het middel prestatieverhogend werken. Nu ja, dat doet kraanwater beslist ook en geloof het of niet: recent onderzoek toonde aan dat zoutsupplementen prestaties van sporters met minimaal 10 procent verhogen. Deze kunnen dus ook op dopinglijst, samen met pindakaas.

Rob Hamers Landgraaf

undefined

Thuisblijven

Het verhaal van Hans Goslinga over het referendum (de Verdieping, 12 maart) legt de vinger op de zere plek. Door een ja-stem uit te brengen loop je het risico het 'nee' aan een overwinning te helpen. Wat is wijsheid? Ook mijn gevoel zegt: als je 'ja' wilt stemmen, blijf dan thuis. Ik zal het zeker doen en ik hoop velen met mij.

A. Tangenbergh 's-Hertogenbosch

undefined

Volksverlakkerij

De Belg Van Rompuy, oud-'EU-president' maakte in Trouw van 14 maart eindelijk duidelijk waar het referendum op 6 april precies om draait. Het referendum is volgens hem overbodig en plaatst Nederland in een uitzonderingspositie in de EU. Hoewel ik mijn hele leven heb gestemd, laat ik dit keer verstek gaan. Wel hoop ik dat de bestuurders van ons land meer naar landsbelangen kijken en minder de kiezers naar de mond praten. Hoewel ik het geen mooi woord vind, komt bij mij de term 'volksverlakkerij' naar boven.

Harm Hunse Westerbork

undefined

Psychische kwalen

Helaas een verkeerde kop op de voorpagina van Trouw van zaterdag 12 maart. Psychische kwalen zijn ook medische kwalen. Er had moeten staan: Helft zieke werknemers mankeert lichamelijk niets. Laten we zorgvuldig blijven omgaan met onze mooie Nederlandse taal.

Paul de Jong Rotterdam

undefined

Schandvlek

Al jaren spreken wij hier in het vrije Westen schande van o.a. Oeganda, dat gevangenisstraffen oplegt aan hen die homo's beschermen. Deze schandvlek is vanuit Afrika terechtgekomen in een van de oudste democratieën van de wereld, Denemarken. Daar is het vervoeren van mensen zonder verblijfsvergunning verboden. Je kunt er zelfs een boete oplopen van 3000 euro. Ziehier de abortus van onze door rechts verheerlijkte Joods-Christelijke wortels.

Jan Draaijer Aalten

undefined

Afglijden

De verhalen van Ahmad, zijn vrouw Araa en hun dochter Rasha en anderen (Letter& Geest, 12 maart) laten zien dat het leven in de Arabische wereld niet te vergelijken is met het leven in Nederland. De klachten van hen en vele andere vluchtelingen vallen niet binnen de modellen van het psychiatrische handboek 'DSM', merkt de transcultureel psychiater Hasan op in zijn pleidooi voor de multiculturele bril van therapeuten. Er is veel werk te doen om te voorkomen dat vluchtelingen afglijden naar het niemandsland van verdriet en frustratie.

Marrie Stoffer Elspeet

undefined

Soap

Verhalen over en van Syriërs in Letter&Geest. Wat een mogelijkheid om onze blik te verruimen. We moesten maar aan ze vragen om hier te blijven, ook als het weer goed gaat in Syrië. En Araa al Jaramani moet snel aan het werk om een soap te maken die 'GTST' naar de kroon steekt, en die vooral de mooie maar ook de minder mooie kanten van onze huidige smeltkroes voor het voetlicht brengt. Dat kan nog net op tijd zijn, voordat we in 2017 gaan stemmen

Carolus Poldervaart Ooltgensplaat

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden