Brieven

Lekker laten zitten
Als homo's zitten we er echt niet op te wachten dat iedereen zich met de 'weigerambtenaar' bemoeit. Nu weer GroenLinks bij monde van mevrouw Van Gent. Tjongejonge, wat komt die partij toch op voor de homo's, en wat zijn we toch tegen discriminatie! Den Haag heeft al het goeie voorbeeld gegeven en heeft zelfs de 'weigerambtenaar' ontslagen. Hou toch eens op met dat geneuzel. Iedereen die wil trouwen, kan trouwen. In elke gemeente in Nederland. En laat die zogenaamde 'weigerambtenaar' toch lekker zitten. Hij of zij doet er niemand kwaad mee.

Rik Laernoes Haringhuizen

Slimme Piet
In de ogen van de meeste witte Nederlanders (kaaskoppen, tottoks, honkies, bleekscheten) geniet Zwarte Piet hoog aanzien. Hij is slim, ijverig, grappig, lenig en nog veel meer. Hij heeft geen Afrikaanse achtergrond maar is een eigen soort. Dat hij zwart ziet is te wijten aan zijn schoorsteenactiviteiten. Kinderen houden zo veel van hem dat zij zich in deze tijd van het jaar graag als het hulpje van Sinterklaas willen vermommen. Het is daarom niet op zijn plaats een kinderfeest als de intocht van Sinterklaas aan te grijpen als gelegenheid te protesteren tegen vermeend racisme. Na het ontnemen van de christelijke tekenen van de H. Nicolaas, blijf af van onze Zwarte Piet!

Gerard van Kempen Leiden

Slimme Piet 2
Het traditionele Nederlandse sinterklaasfeest zou racistisch zijn. Men baseert dat op het feit dat er een witte Sint en een donkere Piet bij horen waarbij de Piet in dienst staat van de Sint. Naar mijn idee hebben hun uitdossing en taken niets met het vroegere koloniale verleden of met racisme te maken. De donkere Piet is uit dit folkloristische feest niet te verwijderen. Volgens mij zijn de witte Sint en de donkere Piet een goede weergave van de huidige maatschappij waarin ook mensen met verschillende huidskleuren naast en met elkaar leven. Een zeer herkenbaar samenwerkingsverband dus voor de moderne kinderen. Laat Zwarte Piet maar een persoon met eigen vaardigheden worden zoals behendigheid, humor en grapjes, of meer begrip van de moderne tijd dan de Sint. Dan hoeft hij niet geëlimineerd te worden maar wil men hem er graag bij houden.

Hannie Lamberink-van de Veen

Woudenberg

Restzetels voor het volk
Mevrouw Verbeet wil graag meer gewone mensen in het parlement? Wel, dat is heel makkelijk te regelen als de politieke partijen afstand doen van de zetels die ze nu onterecht hebben ingenomen, zodat die kunnen worden gebruikt voor gewone mensen uit het volk. De opkomst bij de laatste verkiezingen was 75 procent, dus de politieke partijen hebben recht op 113 van de 150 zetels. Er zijn dus 37 zetels beschikbaar voor gewone Nederlanders die willekeurig kunnen worden gekozen uit de bevolking, om een bepaalde tijd Kamerlid te zijn. Dat houdt de politici bij de les en brengt de bevolking bij de politiek. Gewoon doen dus, mevrouw Verbeet!

René van Slooten Woerden

Goede tip
In 'Leve de recessie' (Trouw, 17 november) schreef Sylvain Ephimenco te overwegen zijn eigen risico naar 500 euro te zetten. Ik heb dat meteen na het lezen van de column gedaan, het resultaat is dat mijn premie van 127 naar 73 euro per maand gaat. Bedankt, Ephimenco!

Femke Kaldenberg Pesse

Stapel in de flipperkast
'Fraudeur Stapel kon niet anders', schrijft wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Podium, 17 november). Klaarblijkelijk is hij het eens met de opmerking van Stapel, voorheen hoogleraar sociaal psychologie aan diezelfde Tilburg University, dat de academische prestatiedruk reden was voor diens fraude. De Regt baseert zich op 'modern psychologisch onderzoek', om aan te tonen dat de mens 'een willoze speelbal in de flipperkast van de wereld' is. Waarom doet De Regt zoveel moeite om zijn opinie te rechtvaardigen? Dat de onderbouwing slechts schijn is, blijkt wel als je 'academische prestatiedruk' vervangt door bijvoorbeeld 'de behoefte om goede sier te maken'. Klaarblijkelijk is de opinie van De Regt dat bepaalde combinaties van omstandigheden en persoonlijkheid onvermijdelijk tot ongewenst gedrag leiden. Ik deel die opinie niet.

Henk Vinkers Malden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden