brieven

Niet-uitnodigende houding

Twee mannen, Martijn Horsman en Rikko Voorberg, voelen zich geroepen in Amsterdam iets nieuws op te bouwen, een gemeenschap waar Gods woord centraal staat (religie&filosofie, 16 augustus). Een prachtig idee! De gedachten dat seks voor het huwelijk een zonde is noemen ze nu 'klein moralisme', wat voor hen vooruitstrevend is gezien hun kerkelijke achtergrond. Zodra de vraag wordt gesteld of zij zich ook geroepen voelen om twee mannen kerkelijk in te zegenen, kruipen ze volledig in hun schulp. Ze proberen het af te doen met de opmerking: 'de homo's in onze kerk willen niet eens trouwen'. Wat ze vervolgens zeggen is voor mij de druppel: 'Wij zijn vrijgesteld van die vragen, wij voeren daar als gemeentestichters geen gesprekken over'. Hoe kun je, juist als gemeentestichter, niet over dat soort 'casussen' nadenken? Een dergelijke houding is per definitie niet uitnodigend voor homo's en lesbiennes die willen trouwen. Beide heren nemen wel degelijk stelling in!

Benjamin de Wilde Amsterdam

Homo's in de kerk

Tinkebell heeft gelijk als zij schrijft dat de vraag 'mogen homo's bij jullie trouwen?' vaak dient als ultieme toets of je wel of niet deugt (Opinie, 18 augustus). Aan de andere kant zie ik niet in waarom deze vraag pas gesteld mag worden als hij aan de orde is. Hangt het van een individueel 'geval' af of de vraag om in de kerk te mogen trouwen positief wordt beantwoord? Naast dat het de betrokkenen nogal kwetsbaar maakt, hoe raar is dat! Moet je blauwe ogen hebben, of een poes (al dan niet in de vorm van een tas), of een leren broek, of een grote bril, of een hip voorkomen zoals de vrijgemaakte pioniers in kwestie? Of dat juist allemaal niet? Een geloofsgemeenschap doet er goed aan om duidelijk uit te spreken dat lesbische vrouwen en homoseksuele mannen van harte welkom zijn, ook als ze in de kerk willen trouwen. Of om duidelijk te maken dat je in dat geval beter een deur verder kunt gaan.

Kees Posthumus Apeldoorn

Geërgerd

We hebben met bewondering gelezen over werk van de predikanten Horsman en Voorberg. We hebben ons echter geërgerd aan de manier waarop de interviewer de nadruk legt op het homovraagstuk binnen de vrijgemaakte kerk. Het positieve werk van kerkstichting in Amsterdam komt hierdoor niet goed uit de verf. Jammer!

Margriet en Gerard Top Zwartebroek

De nieuwe inquisitie

Buitengewoon storend vond ik het belerende toontje van de interviewer, die helemaal niet op zoek lijkt naar wat de inspirerende mannen Rikko Voorberg en Martijn Horsman bezighoudt, maar volkomen geoccupeerd is door zijn eigen onderwerpen: ben je wel goed in de leer? Ben je wel voor het homohuwelijk? En voor vrouwen op de kansel? Hij dramt maar door, alsof dat de enige onderwerpen zijn wil je niet te licht bevonden worden. De journalist vertoont alle kenmerken van een ouderwese inquisiteur.

Margriet van der Kooi Driebergen

Vrijgemaakte theologen

Dank je wel, Tinkebell, voor je glasheldere reactie op het artikel over die twee jonge vrijgemaakte theologen die in Amsterdam zo creatief nieuwe paden aan het zoeken en ontginnen zijn. Ook ik was onaangenaam getroffen door de uitglijer in het verder mooie artikel van Gerrit-Jan KleinJan.

Nel van der Kooij Kampen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden