Brieven

Erik Pieters en respect
Een schandalige overtreding, gevolgd door terecht rood. Vervolgens krankzinnig gedrag tegen de scheidsrechter, een schop tegen een kleedkamerdeur, een ingeslagen ruit en opname in het ziekenhuis. Ga je schamen PSV-speler Erik Pieters (Trouw, 19 januari): respect heeft precies een winterstop lang geduurd.

Adriaan Bax, scheidsrechter Huizen

Dierensentimentalisten
Kees Piël van Herstel Inheems Duin, stelt (Podium, 19 januari) dat boeren en buitenlui zich door stadse dierensentimentalisten de les laten lezen. Hij stigmatiseert hiermee mensen die terecht oprechte betrokkenheid tonen en geschokt zijn over het kille, instrumentele denken en handelen van velen daar waar het de natuur, meer specifiek: deze ganzen betreft. Zou het ons niet sieren als grondeigenaren schadeloos worden gesteld en we inventief zoeken naar wel werkende oplossingen, zoals bijvoorbeeld wijziging van grondgebruik? Al was het alleen maar omdat de instroom van ganzen vooralsnog niet beteugeld kan worden.

Edward van Westrene Utrecht

Pools taboe?
De stelling van hoofdredacteur Willem Schoonen (19 januari) dat Trouw wel over misbruik in de Poolse rk kerk moet berichten omdat hierop in Polen 'een taboe rust dat zijn weerga niet kent', is aanvechtbaar. Ettelijke Poolse media, zoals het in de artikelen genoemde dagblad Gazeta Wyborcza, maar ook een uitstekend links-katholiek weekblad als Tygodnik Powszechny, hebben hieraan systematisch en diepgaand aandacht besteed. De pretentie dat een Nederlandse journalist met het doen van eigen onderzoek taboes doorbreekt en in Polen 'goed werk' doet, getuigt van weinig respect voor het vermogen van de Polen zelf dit ingewikkelde en delicate probleem te lijf te gaan,

Paul Meijknecht Den Haag

Nescio
Wat een verrassing, dat treffende verhaal in Tijd over Nescio's wereld in Amsterdam-Oost (19 januari). Ik raadpleegde onmiddellijk zijn 'Verzameld werk' en begon met de herlezing van wat ik als hbs'er het eerst van hem las: 'Pleziertrein'. Weer dat gevoel van weemoed dat hij met sobere middelen wist op te wekken. Daarna 'De uitvreter', 'Titaantjes', 'Mene Tekel'. Onvergelijkelijk, onovertroffen. Mijn dag was goed.

Gerrit Manenschijn Alphen a/d Rijn

Hittegolven en poolkou
We konden erop wachten: de vijfde ijswinter op rij zou het gevolg zijn van de opwarming van de aarde (Trouw, 19 januari). Het verhaal klinkt niet eens erg onwaarschijnlijk: minder luchtdrukverschillen tussen de Poolzee en het land, daardoor afzwakking van de straalstroom, zodat de poolkou makkelijker naar het zuiden afzakt. Maar zo valt er nog wel meer te verklaren: na 2005 hebben we geen hittegolven gehad, na 2001 is de gemiddelde temperatuur in Nederland niet gestegen, na 1998 is de gemiddelde wereldtemperatuur niet meer gestegen. Een theorie die de meest tegengestelde verschijnselen uit dezelfde oorzaak verklaart, is geen wetenschap maar een ideologie.

Frans Dijkstra Ommen

Een stoep zonder sneeuw
Beatrijs Ritsema heeft bij mij haar prestige en haar geloofwaardigheid verloren door haar advies om geen sneeuw te ruimen (Trouw, 17 januari). Het is een bijdrage aan het verlies van normen en waarden in Nederland. Nu de sneeuw een aantal dagen ligt en het niet dooit, is het op vele plaatsen spekglad. Je hebt zo je heup gebroken als je plots uitglijdt. In Mechelen (België) is stoep vegen verplicht. Wie het niet doet, krijgt een boete. Het werkt perfect en niemand klaagt, want iedereen merkt hoeveel genot men heeft van vrijgemaakte stoepen.

Willy de Haes Dordrecht

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden