Brieven

Prinses-gemalin
Velen liggen aan de voeten van prinses Máxima, want zij is een mooie, sympathieke, zowel qua IQ als EQ hoogbegaafde vrouw, de gemalin van kroonprins Willem-Alexander. Hij heeft haar verkozen tot zijn echtgenote maar moet dit er ook toe leiden dat Máxima koningin wordt wanneer Willem-Alexander koning wordt? Wel een beetje absurd als een burgerdame uit een omstreden milieu komt, opgegroeid in een ver en vreemd land waar Nederland niet veel mee heeft behalve handel in wijn en rundvlees. En zij kan zomaar door een huwelijk Koningin der Nederlanden worden. Zijn wij dan niet een beetje ons gevoel voor verhoudingen kwijtgeraakt? De partners Hendrik, Bernhard en Claus waren prins-gemaal, dan kan Máxima de 'prinses-gemalin' van de koning zijn. In die hoedanigheid zal zij haar zegenrijke aanwezigheid binnen het koningshuis én in het land blijvend waar kunnen maken. En Alexander Pechtold is intelligent genoeg om dit aan zijn dochter uit te kunnen leggen.

P. Leeuwenberg Den Haag

Johnny Depp (ook alweer 47)
In de bespreking van 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides' lees ik: Penélope Cruz (ook alweer 35). Verzoeke de volgende keer wat vollediger te zijn: Rob Marshall (ook alweer 50), Johnny Depp (ook alweer 47), Geoffrey Rush (ook alweer 59), Ian McShane (ook alweer 58), Orlando Bloom (ook alweer 34), Keira Nightly (ook alweer 26) en Hans Zimmer (ook alweer 53). Overigens heeft Jann Ruyters (ook alweer 49) flink zitten slapen als zij beweert dat Keith Richards (ook alweer 67) in het vierde deel niet voorkomt. Dat geeft te denken over de informatieve waarde van de rest van de recensie.

Alexandra van Thiel Haren

Griekenland en de PVV
Het geld dat in de bescherming van Wilders wordt gestoken vanwege zijn verslaving aan kwetsende opmerkingen zien we ook nooit meer terug.

Jan Kühne Dirkshorn

De linkse clubs IMF en Oeso
Hulde aan de financieel woordvoerder van de PVV, Tony van Dijck. Want dat hij er naast zijn drukke werkzaamheden als Kamerlid óók nog in is geslaagd om zo'n omvangrijk onderzoek te doen naar de politieke overtuiging van de leden van het IMF en de Oeso - het blijken immers linkse clubs te zijn - geeft aan dat hij over een ontembare werklust beschikt en zijn zaakjes uitstekend op orde heeft.

Per Schuitemaker Hoorn

D66 en christenen
Op het congres van afgelopen weekend nam de ChristenUnie een motie aan 'om de PVV als een gewone partij tegemoet te treden'. Dat is haar goed recht. Maar een van de indieners stelde: "De PVV discrimineert moslims, D66 christenen". Wij tweeën hebben als D66-leden grote moeite met deze vergelijking. De PVV beschouwt de islam als een gevaarlijke ideologie. D66 daarentegen, staat principieel neutraal tegenover godsdienst. Geloven is een privézaak. Wel keert D66 zich tegen inbreuken op de persoonlijke vrijheden die sommige godsdienstige stromingen willen plegen. D66 is tegen het weigeren van homo's op streng-religieuze scholen, tegen geloofsdwang, voor de vrijheid om boodschappen te mogen doen op zondag. De partij gunt mensen zelfbeschikking rond medisch-ethische kwesties. Dat is wat anders dan een hoofddoekjes-taks, de Koran verbieden en het tegenwerken van mensen die islamitisch begraven willen worden. De vergelijking op het CU-congres gaat volledig mank.

Joost Röselaers predikant

Alexander Overdiep bedrijfsadviseur

Theologen, neem stelling
Met verbazing las ik uitlatingen van priester Alja Tollefsen, gewijd in de anglicaans kerk (18 mei). Ze zegt dat theologen niet de microfoon moeten grijpen om hun mening te geven over afschaffing van hypotheekrenteaftrek of over het vreemdelingenbeleid. 'Laat dat aan politici over.' Wat een kortzichtige en ietwat laffe reactie. Ik denk dat theologen juist de plicht hebben kritisch - vanuit de leer van Jezus - te kijken naar en het benoemen van onrecht in de wereld. Dus spreek toch alsjeblieft schande over het uitzettingsbeleid als doodzieke kinderen uit Nederland gezet dreigen te worden. Neem toch alsjeblieft stelling tegen regelingen die rijken nog rijker maken (hypotheekrenteaftrek). Wegkijken van onrecht: Jezus zou het nooit hebben gedaan!

J. de Koning Leiderdorp

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden