brieven

Gelovigen zijn de kerk

'Hierdoor zullen nog meer mensen de kerk links laten liggen', schrijft lezer Klaas Bakker naar aanleiding van de plannen van vier enthousiaste jonge dominees om de kerk te veranderen (Opinie, 15 oktober).

Met alle respect, maar het laat mij zien hoe welkom de veranderingen zijn. Het besef van wat de kerk is lijkt niet aanwezig. Gelovigen laten de kerk niet links liggen, want zij zijn namelijk zelf de kerk. Zelfs aan de keukentafel. Dat heeft dus niks met gebrek aan vertrouwen te maken, des te meer met: uitzien naar. In alle vertrouwen.

H. Zondag Emmen

undefined

Amen

Onder de brief van lezer Klaas Bakker zet ik direct mijn handtekening en met mij denk ik velen die zondagsmorgens van de keukentafel opstaan om, ook in de krimpende gemeentes, naar de kerk te gaan om daar te ervaren/deel te nemen aan wat Bakker feilloos verwoordt. Dat we daarbij naar nieuwe vormen zoeken is al van alle eeuwen, evenals trouwens de keukentafel- en huiskamergesprekken.

Afke Boes-Laernoes Harmelen

undefined

Vluchtelingen

Begin deze eeuw was ik vier weken in Bangladesh, waar ik mij ervan bewust werd dat een groot deel van de Bengalen direct met mij zou willen ruilen. Immers, Nederland is een luxe cruiseschip en Bangladesh een overvol vlot dat net niet zinkt. Toch komen er geen massa's Bengalen hier en dat komt doordat het vlot, hoe wrakkig en instabiel ook, nog steeds plaats biedt aan haar bewoners.

Voor de mensen die nu naar ons toe komen geldt dat niet meer. Die liggen, vaak ook letterlijk, in het water. Ze proberen uiteraard bij ons aan boord te komen. Gaan wij ze weer teruggooien? Of laten we ze aan boord, maar stoppen ze diep weg in het ruim?

Ik mag hopen van niet.

Arie Theisens Zeist

undefined

Joden en Syriërs

Volgens Eduard de Wolf en VVD-politicus Ronnie Eisenmann is tijdelijke noodopvang van vierhonderd Syrische vluchtelingen in Amstelveen ongepast, omdat daar veel Joden wonen (Trouw, 9 oktober). Want veel Syriërs zijn 'geïndoctrineerd met Jodenhaat'. Nu zullen Joodse buurtbewoners worden geconfronteerd met antisemitisme, is de vrees van het tweetal.

Ik kan die angst enigszins begrijpen (mijn vader was Joods), maar ik vind het beschamend dat op basis van een platte generalisatie een kwetsbare groep mensen wordt uitgesloten van barmhartigheid, nota bene bij monde van (zelfbenoemde) vertegenwoordigers van een gemeenschap die ernstig te lijden heeft onder vooroordelen en uitsluiting. Juist door zich open te stellen voor een mogelijk vijandige groep kunnen Amstelveense Joden het beste de strijd aanbinden met antisemitisme.

Robert Usher Sassenheim

undefined

Daklozen

De voorgestelde 'sobere opvang' die voor vluchtelingen geldt, zou ook moeten gelden voor ongewild daklozen. Zelfs voor mensen die moeite hebben om hun financiën op orde te houden zou een regeling in natura, zonder het rondpompen van toeslagen en betalingen, een uitkomst kunnen zijn.

Suzanne van der Kooij Delft

undefined

Pissebed

Briefschrijver Aart Fraanje doet zijn naam eer aan met zijn 'uitleg' van de herkomst van het woord pissebed. Hij maakt er wat moois van: de diertjes zouden dol zijn op bedstro, doordrenkt van kinderurine.

Het echte verhaal is: pissebedden dateren uit de vroegste geneeskunde, ze werden in gedroogde vorm in het bedstro van kinderen gestrooid, zodat ze het vocht van kinderen konden opnemen. Want voor deze keldermotten is vocht van levensbelang. Vandaar ook dat je ze vaak onder tegels in tuinen en onder bloempotten vindt.

J. Heij Ruinen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden