brieven

Tweedeling in de zorg

In het commentaar (Opinie, 17 december) schrijft de redactie dat besparen in de zorg op drie manieren kan. Met de beperking van de vrije artsenkeuze of het verkleinen van het basispakket, dan wel het verhogen van het eigen risico. Zo stelt de minister het wellicht voor, maar dat is een valse voorstelling van zaken. Het zijn ook alle drie keuzen die de tweedeling in Nederland verder zullen vergroten. Vanzelfsprekend moet er iets gebeuren om de kosten in de zorg terug te dringen. Maar we hoeven daarbij niet te kiezen tussen de beperkte mogelijkheden die mevrouw Schippers ons voorschotelt. Deze tijd vraagt om veel fundamenteler keuzen. De 'trechter van Dunning' zou weer van stal gehaald kunnen worden. Alleen noodzakelijke, werkzame, doelmatige zorg die niet uit eigen portemonnee kan, wordt vergoed. Zo'n lijst maken is geen leuk karwei. Er zullen mensen buiten de boot vallen. Maar als we geen rigoureuze keuzen maken in de zorg, keert de wal het schip.

Pieter Barnhoorn Leiden

Op het nippertje gered

Wat een opluchting, op het laatste moment is het beperken van de vrije artsenkeuze van de baan. Hoewel het nu hommeles is binnen de coalitie, zullen heel veel mensen opgelucht ademhalen dat ze zelf mogen bepalen bij welke arts ze onder behandeling willen, dat is immers vaak een vertrouwenskwestie.

Charlotte Luijerink Meppel

Bedankt Jumbo!

Willemijn Kemp, organisatieadviseur, vindt dat supermarkt Jumbo moed toont door zich in zijn kerstcommercial te profileren en aandacht te vragen voor een groep arme en eenzame mensen (Opinie, 17 december). De omstreden kerstcommercial van de supermarkt raakt blijkbaar een gevoelige snaar bij velen. Meestal klopt er dan ook iets niet. De boodschap van Jumbo is: koop en consumeer meer zodat minderbedeelden ook van een fijn kerstmaal kunnen genieten. De integere boodschap zou moeten zijn: consumeer minder en besteed het overgebleven geld aan het goede doel. De reclame van Jumbo is een soort perverse prikkel: je helpt de armen als je meer consumeert.

Jos Janssen Nunspeet

Ongewone producten

Nee, dit kerstmenu (de Verdieping, 17 december) ga ik niet maken. Chefkok Bas Cloo noemt het 'gewone producten' maar tongschar, duinvoetjes, winterpostelein, gele wortel, belugalinzen, zwarte rijst, sereh, als ze in ons dorp al te koop zijn, dan zeker niet per ons. Een blender heb ik niet en de sapcentrifuge ga ik niet afwassen voor 1 dl. wortelsap. Maar veel groente, dat doen we altijd al.

Ria Boers Borne

Gans op het menu

Dit valt mij heel erg tegen, dat Trouw een menu uitkiest met gans. Ik ging bijna over mijn nek. Het lukt mij niet om de rest van het menu te bekijken. Ik eet geen dieren, uit compassie.

Trees Muijlaert Eindhoven

Israël is belangrijke buffer

Israëlcritici Gied Ten Berge en Jaap Hamburger hekelen minster Koenders die erkenning van Palestina 'niet opportuun' vindt. Het pleidooi van dit duo ondermijnt zichzelf: opportuniteit is namelijk geen kwestie van getallen, percentages of publieke opinie. De minister telt geen neuzen, maar wikt en weegt argumenten. Ik noem er een paar tégen die erkenning. De staat Israël is bijvoorbeeld nooit erkend door de Palestijnen. De bedoeling van de Palestijnen, zowel van Abbas als van Hamas, zijn ettelijke keren helder geformuleerd: Israël moet verdwijnen. Gaza is al een uitvalsbasis tegen Israël, maar dat wordt erger als de Palestijnse staat wordt erkend. Erkenning helpt bovendien de islamisering tegen Israël verder in het zadel en de buffer tussen ons, het Westen, en IS en Hamas is Israël.

G.A. van de Spek-Begemann 's-Graveland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden