Brieven

Zwarte schmink
Hoewel ik heel veel begrip heb voor de bezwaren die sommige mensen voelen tegen Zwarte Piet, ben ik het eens met het redactionele commentaar (Trouw, 19 november). Maar ik zou er nog één ding aan willen toevoegen: tegenwoordig worden bijna alle Zwarte Pieten bruin ge-schminkt. Geen wonder dat men dan meteen denkt aan een bestaande huidskleur en dus aan de slavernij en alles wat ermee samenhangt. Waarom niet gewoon Zwarte Piet zwart schminken, zoals het hoort?

Hans Ladrak Erica

Occupy (1)
Wat een naar plan van VVD'er Azmani (Trouw, 21 november) om Occupy-bezetters tot stopzetting van hun acties te dwingen, door te dreigen met het inhouden van hun uitkering. In de visie van de VVD moet het grondrecht van demonstratie wijken voor de allesoverheersende economie.

Taco Kingma Gouda

Occupy (2)
De VVD wil Occupy-demonstranten die een uitkering hebben, aanpakken: zij die lang kunnen kamperen kunnen ook werken. In navolging van deze ferme aanpak zou ik de VVD willen voorstellen om ook de bonuscultuur in de financiële sector nu eens hard aan te pakken. Want zij die al buitensporig verdienen hebben niets extra's nodig.

P. Schuitemaker Hoorn

Natuurbarbaar
Bleker vindt het nodig om bij de presentatie van de nieuwe natuurwet te zeggen dat hij geen natuurbarbaar is (Trouw, 19 november). Hij wil echter wel, tegen alle deskundige adviezen in, een wet doordrukken die zeer schadelijk is voor onze natuur, na een traditie van 100 jaar natuurbescherming, begonnen met Jac. P. Thijsse. De geschiedenis leert echter dat bescherming van natuur hard nodig is om de economische kortzichtigheid van mensen te temmen. Daarom hebben we nog steeds natuurgebieden als de Wadden, de Weerribben, de Veluwe en de Biesbosch. Gebieden die Bleker zegt te blijven beschermen, hoewel die met een beleid als het zijne nooit behouden waren geweest. Hij schrapt immers met één pennestreek Natura 2000-gebieden en grote delen van de Ecologische Hoofdstructuur.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Harde geefmarkt
"De goede doelensector is geen verdringingsmarkt, er is genoeg te doen" zegt hoogleraar filantropie Schuyt in de bijlage over deze sector (Trouw, 19 november). Ja, te doen is er genoeg, maar om het geld van de gevers wordt gevochten. De stapel brieven, folders en tijdschriften heeft steeds groteskere vormen aangenomen, met bij elk poststuk een acceptgiro dat het nu toch echt een speciaal dringend moment is om te geven. Van een instelling die per machtiging maandelijks een bedrag kreeg, ontving ik een in fluwelen termen gestelde aanmaning om, gezien de inflatie dat bedrag maar eens te verhogen. De goede doelensector is gewoon een harde charimarkt geworden.

Tom Maas Voorburg

Verlossend woord
Na alle (vaak negatieve) berichtgeving met betrekking tot de huidige regeringscoalitie,las ik in het commentaar van 21 november eindelijk de verlossende zin: "Daarom is in Nederland een regeringswisseling zeer te wensen". Ik hoop dat alle weldenkende politici en kiezers deze zin en wat ervoor en na geschreven is tot zich nemen. Er kan niet snel genoeg een einde worden gemaakt aan dit oerconservatieve asociale minderheidskabinet, wat ook nog eens gegijzeld is door een nationalistische beweging van de ergste soort. Oppositie, sla de handen ineen, vorm een nieuwe regering die wel achterhaalde financiële stelsels omver durft te trekken en nieuwe daarvoor in de plaats stelt.

Krijn Coppoolse Wijhe

Teveel De Moor
Ik lees graag werk van Margriet de Moor, haar dochter ken ik nog niet. Echter, twéé pagina's met foto's van beide dames (Trouw, 19 november) lijkt me toch wel een beetje veel.

M. Moreel Ridderkerk

Discriminatie
In de discussie over weigerambtenaren wordt gesproken over overtuiging en zelfs over zingeving. Ik vraag mij af hoe je met een goed geweten kunt weigeren mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Gaat dit niet in tegen de overtuiging dat discriminatie verkeerd is?

Sam van der Zee Middelburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden