brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Europa zonder hebzucht
Stevo Akkerman slaat de spijker op z'n kop met zijn column (5 april) over het zielloze Europa van premier Rutte. In het 'vrije Westen' lijkt de politicus tot onderhandelaar, ja tot ordinaire handelaar te zijn geworden. Politiek gaat alleen nog maar over geld, de waarde van het leven is een puur economische geworden. Ik vind dat zo treurig. Natuurlijk, een goed lopende economie is een belangrijke bijdrage aan de wereldvrede, maar de hebzucht ligt heel dichtbij en die is volgens mij nog altijd de wortel van alle kwaad. Wat we nodig hebben is een bezield Europa met kennis van ons geestelijk erfgoed en een weldoordachte visie en idealen van vrede, solidariteit en humaniteit. We hebben in Europa een schat aan filosofische en politieke denkers. Onze premier schijnt ooit geschiedenis te hebben gestudeerd, het zou mooi zijn als hij dat liet merken.

Lydia Meiling Utrecht

Linux is voor dummies
Voor mensen die denken dat ze een dure nieuwe computer moeten aanschaffen nu Windows XP verleden tijd is, heb ik een tip: stap over op het besturingssysteem van Linux. Op een oude laptop heb ik Ubuntu 12.04 gezet. Een (gratis!) uitstekend en overzichtelijk systeem met een prima officepakket, en een antivirusprogramma is overbodig. In tegenstelling tot wat het artikel in de zaterdagkrant beweert, hoef je echt geen technische aanleg te hebben om het te installeren. Volg de aanwijzingen op de website en een kind, of zoals in mijn geval een vrouw van 57, kan de was doen.

Femmie van Santen Landgraaf

Statiegeld weg: een ramp
Per 1 januari dreigt het unieke Nederlandse statiegeldsysteem te verdwijnen (Duurzaamheid & Natuur, 4 april). Het afschaffen van het statiegeld is niet alleen een ramp voor het milieu maar ook voor sommige mensen die er voor een deel afhankelijk van geworden zijn. Wij hebben een particuliere stichting voor ontwikkelingshulp en hebben aan de rand van het Kakamegawoud in Kenia een kleine kliniek kunnen bouwen. Dit hebben we voor een deel kunnen bekostigen doordat we bij twee supermarkten een box hebben staan bij de flesseninname waar de mensen hun statiegeldbon in kunnen doen. In de vijf jaar dat we bezig zijn, is het sterftecijfer in die regio met 40 procent gedaald. Het wegvallen van statiegeld is voor ons een regelrechte ramp.

Familie Van 't Hof Zuidland

Meer controle op vlees
Hoogleraar Michiel Korthals (Opinie, 4 april) denkt dat regionale voedselproductie de oplossing is voor de wantoestanden in de vleessector. Misschien, maar er is vooral meer controle nodig. Sommige beroepsgroepen, bijvoorbeeld bankiers en vleeshandelaren, zijn nu eenmaal meer dan andere geneigd tot het kwaad. Vroeger was er de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), een overheidsdienst die viel onder het toenmalige ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. In 2002 werd de RVV onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).

Vanaf de jaren negentig werden bedrijven zelf eindverantwoordelijk. In de tijdgeest werd wetgeving vertaald naar interne procedures: HACCP, IKZ of IKB. Keurmerken en Iso-normeringen zouden garant staan voor voedselveiligheid en kwaliteit. Zo keurt de slager sindsdien het eigen vlees. Zelf haal ik mijn vlees rechtstreeks bij boer Willem Rienks, hij heeft 'buitengewone varkens'.

Wichert van Dijk Utrecht

Oude foto's van de Bijlmer
Oude beelden zijn vaak hardnekkig, staat er in een artikel over Amsterdam-Zuidoost (voorpagina, 4 april). Ook voor Trouw, zo blijkt. De kop was positief: 'Amsterdam Zuidoost bevrijdt zich van slecht imago'. Maar de foto erbij toont nog maar weer eens een beeld van aftandse balkons van een van de laatste Bijlmerflats. Knap dat jullie ze nog gevonden hebben.

Ferdinand Borger Amsterdam

Universiteit is doodziek
Tijdens hun bezoek aan een universiteit zijn verandermanagers Bianca van der Zeeuw en Maaicke Thiecke geschrokken en geschokt door desinteresse en apathie van studenten (Opinie, 4 april). De meesten vonden hun mobiel interessanter dan hun college. Helaas, deze mentaliteit is de norm geworden in het universitaire onderwijs. Op basis van meer dan veertig jaar ervaring aan een universiteit, en vele gesprekken met collega's kan ik niet anders dan dat bevestigen. De bestuurders van de universiteiten weigeren te erkennen dat de universiteiten doodziek zijn. De mensen op de werkvloer weten werkelijk hoe het zit. Een parlementaire enquête naar de toestand van het universitaire onderwijs is op zijn plaats, als dan tenminste de mensen op de werkvloer worden gehoord en niet alleen de bestuurders. Ik denk dat dan veel parlementariërs tot de conclusie zullen komen dat we weer terug moeten naar kleine universiteiten, voor diegenen die intrinsiek gemotiveerd zijn. Dat is nog veel goedkoper ook, en de besparingen kunnen dan ten goede komen van het lager en middelbaar beroepsonderwijs.

J.W. Nieuwenhuis oud-universitair docent Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden