brieven

IS-strijders krijgsgevangen

Nederland vecht mee tegen IS door middel van inzet van F-16's. Nederland is daarmee partij in een oorlog. Terugkerende IS-strijders zijn daarmee 'de vijand'. Bij arrestatie van deze groep zouden dan ook de rechten en plichten moeten worden gewaarborgd van krijgsgevangenen. Binnen een militaire setting is het misschien wenselijk en mogelijk om gebruik te maken van de expertise van geestelijk verzorgers bij de krijgsmacht met een aanbod van hulp, debriefing, die passend is voor mensen die ernstige traumatische ervaringen hebben opgedaan.

Zowel voor de terugkerende IS-strijders als voor de samenleving levert dat meer veiligheid op dan repressie die inherent is aan ons strafsysteem.

Ruud van Sijl Drempt

Windmolen geliefd?

In het artikel (Trouw 2/12) over de oude windmolen bij het dorp Reduzum in Friesland werd ik echt op het verkeerde been gezet. Een windmolen die zo geliefd is? Hoe kan dat? Want overal is er terecht weerstand tegen die megahoge masten met hun geluidsoverlast en de slagschaduw, die ook nog eens weinig energie opleveren en onze schatkist plunderen.

Maar deze windmolen is maar 36 meter hoog en heeft een vermogen van 1 MW. De bijgevoegde foto doet anders vermoeden. Want de windturbines die de Nederlandse regering wil gaan plaatsen zijn 100 en zelfs 200 meter hoog en hebben een vermogen van minimaal 3 MW. Daar is dit dorpsmolentje dus absoluut niet mee te vergelijken en deze zal dus ook niet die overlast geven zoals bij die gigantische turbines. Dus laten we niet met twee maten meten en onderscheid maken tussen deze twee soorten molens.

Sonja Roskamp Utrecht

Dode hoek

'Christenen zitten in de dode hoek' (Verdieping, 3/12). Conform het oude schema van de Heidelberger Catechismus 'ellende, verlossing, dankbaarheid' kun je zeggen: 'Dat is waar, maar ze komen er ook weer uit'. Maar met de 'couleur locale' voor ogen van christenen in een opvanghuis in Aleppo op tuinstoelen aan een uiterst karig maal onder een afbeelding van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci (de foto bij het artikel), klinkt dit even heel ongemakkelijk.

Guus Koelman Rotterdam

Assistente

Het is slechts een klein berichtje (Trouw, 2/12): prinses Beatrix heeft er een persoonlijke assistente bij. Heeft het Nederlandse volk wel door hoe er met ons belastinggeld wordt omgesprongen? Een assistente voor welke doeleinden? Zeker niet om de boel schoon te houden want daarvoor wordt ongetwijfeld al gezorgd. En ook niet voor medische zorg want die krijgt het koninklijk huis, indien nodig, op een presenteerblaadje aangereikt. Het is de zoveelste klap die ons koningshuis uitdeelt aan het gewone volk dat steeds minder of geen hulp meer krijgt in de zorg. Ik ben inmiddels 60 jaar, maar kan ik alvast een aanvraag indienen voor een assistent(e) als ik ooit met pensioen kan?

Ron Keet Roswinkel

Motieven

Afsplitsingen van politieke partijen horen erbij in een democratie, betoogt Julius Terpstra van het CDJA (Opinie, 3/12). Maar het blijft altijd de vraag over of 'afsplitsers' doorgaan uit politieke motieven of vanwege de riante salariëring en toekomstige wachtgeldregelingen waar volksvertegenwoordigers aanspraak op kunnen maken.

Jaap Cornelissen Ermelo

Anna Enquist

De bijlage door Anna Enquist is het beste wat ik in lange tijd van Trouw gezien heb. Wat een prachtige woorden. En je hoeft het niet met iemand eens te zijn om heel erg te kunnen genieten. Misschien vaker een vrouw een soortgelijke bijlage laten samenstellen?

Yfke van Midloo IJsselstein

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden