Brieven

Wat te denken van de uitspraken van de Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder? Er zijn te veel Oost-Europese arbeidsimmigranten in Den Haag, ze zijn kansloos, spreken de taal niet en weigeren terug naar huis te gaan. Ze zijn vaak dronken. De regering moet ingrijpen! Verplicht inburgeren! Vervang het woord Oost-Europees door islamiet en het is net alsof je een andere, verfoeide, Haagse politicus hoort spreken.

Rob Dijkstra Nijmegen

Het blijft wrang en bizar dat Nederland kampt met een fors aantal werklozen. Zij mogen rekenen op een uitkering, terwijl Oost-Europeanen hier naartoe trekken om werk, dat er kennelijk wel ligt, te verrichten. Die dan ook nog eens blijven wanneer dat werk niet meer voor handen is (en dus ook van de sociale voorzieningen gebruikmaken). Dat er dan 3 miljoen voor moet worden uitgetrokken om de gevolgen op te vangen op het gebied van huisvesting, onderwijs etcetera maakt het nog schever. Open grenzen in Europa, mooi hoor, maar wordt het geen tijd om de balans op te maken en de bal te leggen waar die thuishoort?

T. Koopmans Zwolle

Het Nationaal Historisch Museum komt er niet, maar ook weer wel. Nieuwbouw is te duur, maar de energieke leiding van het museum werkt hard aan toch een realisatie in een ander pand.

We waren onlangs in paleis Soestdijk. Je zit daar midden in de vaderlandse geschiedenis. Mijns inziens zou die plek in aanmerking moeten komen. Het zou een grandioze omgeving zijn om juist daar het historisch museum een plaats te geven. Waarom lees ik hier niets over?

Doeke Post Wezep

In de brievenrubriek van maandag staat abusievelijk de naam ’Feijenoord’ vermeld. Dit klopt niet. De voetbalclub heet Feyenoord. Van oorsprong ging de voetbalclub als Feijenoord door het leven. Buiten de landsgrenzen leverde deze naam evenwel problemen op vanwege de letter ij. Vandaar dat werd besloten de naam te wijzigen in Feyenoord. Maar: men speelt nog wel in Stadion Feijenoord en de gelijknamige wijk (deelgemeente) en wielervereniging heten ook Feijenoord.

W.J. Huisman Ridderkerk

In de Verdieping stond maandag een foto met Harry Mulisch, Rudi Fuchs, Hans van Mierlo en Ayaan Hirsi Ali. Ook de vrouw van Mulisch staat op de foto, aangeduid met Mulisch’ vrouw. Heeft zij geen naam meer nu ze met ’de grote schrijver’ is getrouwd? Ik dacht dat we dat tijdperk voorbij waren.

Anja de Vries Gouda

Ik las zelden zo’n helder en niet-hysterisch artikel over immigratie als het essay van Nahed Selim, zaterdag. Ik vind het zo jammer dat de discussie wordt gevoerd via Wilders. Ik heb het gevoel dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en het artikel van Nahed Selim is een verademing. Ik kan me helemaal vinden in haar opmerking over ’immigratiebeleid dat de belangen van het gastland niet verkwanselt’, waar ook de van origine allochtone Nederlanders bij horen, en hun kinderen.

Sjanie van Gelder Rotterdam

In ’De zin van Maarten van Rossem’ (maandag, religie & filosofie) illustreert hij de Nederlandse traditie van tolerantie met de stelling ’Amsterdam was de enige stad ter wereld waar joden burger van de stad konden worden’.

De website www.tijdbalk-amersfoort.nl leert dat in 1661 de sefardische joden Joseph Pereira en Emanuel de Tor Alto het burgerschap van Amersfoort kregen. Overigens verwierf ’de Turk Louwijs d’Celibi’ in 1678 ook het burgerschap. Turk moet hier worden gelezen als Levantijn, iemand uit het Midden-Oosten.

Johan Volkers Amersfoort

Sinds een aantal weken ontvang ik de bijlage ’Succesvol fotograferen’. Bij de vooraankondiging dacht ik: ’goh, leuk voor al die mensen die een camera kopen en er niks van bakken’. Maar halverwege de serie, kan ik me niet meer inhouden. Wat ver onder het niveau van de krant. De schrijver gaat er vanuit dat door je camera op een bepaalde manier in te stellen, elke foto lukt. Hij vergeet dat elke camera anders is en dus andere instellingen nodig heeft. Maar hij vergeet vooral dat je fotografeert met je ogen en vervolgens met je camera.

Dit alles terwijl jullie goeie fotografen als Werry Crone en Patrick Post in de buurt hebben die dit honderd keer beter kunnen.

Sjaak Ramakers Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden