Brieven

Representatief gemeentehuis
Terecht werden in Trouw (20 augustus) vraagtekens geplaatst bij de 'grootse gemeentehuizen' die overal verrijzen. Door het maken van onderscheid tussen frontoffice en backoffice activiteiten kan een enorme verspilling van gemeenschapsgelden worden voorkomen.

Een klein representatief gemeentehuis is voldoende voor de publieks-

functies. Alle overige ondersteunings- en beleidsafdelingen kunnen elders, in bijvoorbeeld (leegstaande) kantoorruimten worden ondergebracht, online verbonden met de baliefuncties.

Gerard van den Belt Dalfsen

Wegschietende salamanders
In uw bespreking van het teruggevonden drieluik 'De zalving van Christus' (Trouw, 22 augustus) staat dat er bijzondere details in zitten, zoals salamanders die wegschieten. Uit de biologielessen die ik heb gehad weet ik dat salamanders amfibiën zijn die voornamelijk in (de buurt van) water leven. Ook zijn zij niet snel, ze bewegen zich over land traag voort. Hagedissen daarentegen zijn reptielen en kunnen heel snel wegschieten. Zij leven op land in drogere gebieden. Waarschijnlijk zijn zij op dit werk afgebeeld.

Ellen Koole Arnhem

Spinoza ging Rousseau voor
In de interessante serie over Jean- Jacques Rousseau stond in de laatste aflevering (Trouw, 22 augustus) dat Rousseau Allain de Botton voorging in het pleidooi dat religie ook voor de seculiere samenleving nodig is. Rousseau achtte in 'Het maatschappelijk verdrag' van 1762 een 'publieke religie' van zes geloofsartikelen nodig als cement voor de samenleving. Maar ook Rousseau was niet de eerste. Bijna honderd jaar eerder schreef de beroemde Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza in het 14e hoofdstuk van zijn "Tractatus theologico-politicus" uit 1670 ("Theologisch-politieke verhandeling") dat een algemeen te houden geloof van een zevental geloofsartikelen noodzakelijk was voor een goede samenleving. Er is inhoudelijk een flinke overlap tussen beide minimale dogma's, dus misschien had Rousseau het idee wel van Spinoza.

Stan Verdult Maastricht

Visie ontbreekt in kerk
Geen wonder dat de afzwaaiende vrijzinnige predikant Klaas Hendrikse (Trouw, 21 augustus) zich opwindt over de uitspraken van zijn ambtgenoot Gerrit de Fijter (Trouw, maandag), organisator van de Nationale Synode. Om de (schijn)eenheid te bevorderen, spreken de kerken niet over de dingen die ertoe doen, maar liever over het nieuwe liedboek. En intussen stromen de kerken leeg. Waar blijven de visionairs?

Peter Hijzelendoorn Ter Apel

Huizenverkoper zakt niet
De overschatting van de waarde van de eigen woning belemmert de verkoop, kopte Trouw (18 augustus) op basis van een onderzoek van woningmarktdeskundigen. Ik miste in dit bericht de notie dat het de overheid is die huiseigenaren in die overschatting versterkt. Jaren achtereen hebben gemeenten de WOZ-waarde verhoogd. Laat de overheid het voortouw nemen en de WOZ op de reële waarde vaststellen en niet op een overschatting. Dan zal bij de huizenbezitter ook het besef van de reëele marktwaarde gaan leven.

Wim Nagtegaal Huizen

Verkeerde keuze bij Defensie
De nieuwe commandant der strijdkrachten, Tom Middendorp, waarschuwt in Trouw (21 augustus) dat verdere bezuinigingen op Defensie ten koste gaat van de slagkracht van onze krijgsmacht. Die slagkracht wordt voor een belangrijk deel bepaald door het moreel van het personeel. Dat moreel wordt ernstig aangetast door het aanstaande verlies van naar schatting 6000 militairen. Niet door toedoen van de taliban, maar door onze politici die de verkeerde keuzes maken ten faveure van de aanschaf van de onnodige en te dure JSF.

Willem Heijster Breda

Bevrijding en bersiap
Het heeft mij buitengewoon teleurgesteld en gestoord, dat het voormalig verzetsblad Trouw geen onderscheid weet te maken tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en van de as Hitler-Hirohito,

en de start van de politionele acties van 1947 en 1948. De aandacht in Trouw voor Westerling c.s. en zijn wandaden had niets te maken met de herdenking van de Oorlogsgetroffenen Overzee bij het Indisch monument. Ik betreur het machtsbelustzijn van de Nederlandse overheid in die jaren zeer.

Berthe Korvinus Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden