Brieven

Het CDA wil volgens Herman Wijffels zo graag regeren dat ’alles wat in de weg komt met klappen opzij wordt geschoven’. De dingen die Wijffels zondag in ’Buitenhof’ zei, waren voor 90 procent van de soort ’op de man spelen in plaats van op de bal’. Ik vind dat een flater. Een ervaren bestuurder als Wijffels had zich hiertoe niet moeten laten verleiden. Dit is niet de eerste keer dat ik me in het huidige tumult in het CDA afvraag: waar is toch de rustige denkkracht van de CDA-prominenten gebleven?

A. van Vijfeijken Eersel

Zal het CDA zich nog eens achter de oren krabben na de uitspraak van Herman Wijffels? Zijn mening is duidelijk opbouwend, maar het luisteren gebeurt met dichtgestopte oren. Het bestuur wil het niet horen en zo verliezen ze hun mensen, die de partij opgebouwd hebben. Kortom, het CDA is kennelijk uit op zelfmoord. Daar zal je toch jaren in geïnvesteerd hebben. Partij, luister naar jullie voorgangers.

A. van der Honing Barneveld

Komend vanuit de ARP, waarom ik het CDA nooit heb zien zitten, was ik verheugd oude normen en waarden te herkennen in de uitspraken van Herman Wijffels. Hij heeft de christelijke en humane waarden hoog in het vaandel. Maar zulke mensen worden afgeschilderd als mastodonten. Het CDA is bezig zijn eigen graf te graven. Het wordt tijd dat er een splitsing in de partij plaatsvindt, misschien een nieuwe ARP, eventueel samengaan met de Christen Unie. Nu is het CDA een op macht beluste partij. Op de scholen waar ik werkte, heb ik mijn leerlingen altijd voorgehouden: verplaats je in degenen over wie je oordeelt. Dan kom je wellicht tot andere conclusies dan wanneer je het recht van de sterksten laat prevaleren. Het is jammer dat de mensen van de partij van ’fatsoen moet je doen’ niet meer als voorbeeld dienen.

Gertine Henstra-Schmiz Wolfheze

Hoewel ik afscheid heb genomen van de rk kerk stoort het mij dat de Verdieping (18 september) opent met een paginagroot beeld van Antonius van Padua met daarbij de tekst ’Wie maakt misbruik van het kind?’ Uitgerekend de heilige die ik mijn leven lang al aanroep als ik iets kwijt ben of om wat voor reden dan ook in nood verkeer. De plaat suggereert dat Antonius zich heeft vergrepen aan het kind –Jezus, nota bene– op zijn arm. Goedkope symboliek.

Jet Kunkeler Den Haag

Wat een meelij- maar ook weerzinwekkend schouwspel was dit pausbezoek aan Engeland. Hij is nu eens geen grote zielenherder, maar een zielepiet. De kerk draagt schuld, maar geen ’mea culpa’. Ik denk aan de publieke knieval van Willy Brandt in Warschau. Zoiets kon er niet af; wel een uitval naar het secularisme. Zielig.

Carl Huizinga Hengelo

Zaterdag schreef Wilma Kieskamp over de paus: ’Een broze, oude man. Maar wel het hoofd van een kerk...’ Benedictus XVI is weliswaar als bisschop van Rome hoofd van het bisschoppencollege maar Hoofd van de kerk is hij niet. Dat is Christus.

Leo Aarts, emeritus predikant Hillegom

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Geke van Velzen is berispt omdat zij het komende kabinet Rutte ’Bruin I’ heeft genoemd (binnenland, 18 september). Terecht?

Ik noem enkele kenmerken van een nationaal-socialistische beweging: 1. Accent op het leiderschap; eventuele meningsverschillen intern houden. 2. Accent op het belang van de sociale zekerheid. 3. Afkeer van bepaalde etnische en/of religieuze minderheden. 4. Heimwee naar het verleden. Op grond hiervan is de PVV nationaal-socialistisch te noemen. Het kabinet-Rutte zal het land besturen bij de gratie van Geert. Dat is de bittere werkelijkheid van 2010.

G.G.A. den Dulk Wassenaar

In het katern Boeken (zaterdag) staat een boekbespreking met daarboven een vette kop die me tegen de borst stuit: ’De wreker van de holocaust’.

Dat slaat op Simon Wiesenthal, die juist niet uit was op wraak. Hij was niet rancuneus, dat zei hij zelf. En daarom kon hij zijn werk zo goed doen. Dat wordt niet vermeld in dat artikel. Wel lees ik, dat hij zijn kampervaringen heeft overdreven. Een dubieuze constatering. Zo ontstaat een scheef beeld. Wiesenthal was edelmoedig en dapper. Waarom zouden we hem dat niet gunnen?

Jan Wedeven Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden