Brieven

Leuk, zo’n pagina op de sportpagina’s over een speelster in het Turkse korfbalteam. Maar hoe moeten mensen weten dat er al een week lang een Europees kampioenschap korfbal aan de gang is, nota bene in eigen land? Er wordt geen aandacht aan besteed, terwijl Nederland altijd groot kanshebber is op de titel. Het is misschien niet zo’n bekende sport (ook al beoefenen steeds meer mensen korfbal), maar de uitslagen kunnen toch op zijn minst worden weergegeven? Verder heb ik niks aan te merken op Trouw, ik vind het de fijnste krant van Nederland!

Timme Wolgen Maassluis

Eindelijk duidelijkheid. Premier Rutte onderbouwde met succes het regeerakkoord, en de wijze waarop hij dat deed werd zelfs door de oppositiepartijen gewaardeerd. Er is een koers uitgezet die zeker niet de voorkeur geniet van de linkse kerk (daar heeft de verkiezingsuitslag dan ook de basis voor gelegd) en politiek Den Haag slaakt een zucht van verlichting. Rutte kan nee zeggen, en geeft haarscherp de grenzen aan waarbinnen geopereerd kan en mag worden de komende vier jaar. Dat is nog eens wat anders dan het vage gedraai van Balkenende waar we jaren mee opgescheept zaten. De koers is duidelijk, en de kiezer heeft waar voor zijn geld.

Wim Stolk Kampen

Fijn om een artikel te lezen naar aanleiding van het proefschrift van Hester van de Bovenkamp (Trouw, 28 oktober). Eerder werd in Trouw vooral de loftrompet gestoken over de marktwerking in de zorg. Het is een verademing om te zien dat de realiteit van de praktijk van alledag onderzocht is. Als huisarts zie ik mijn patiënten (niet cliënten!) steeds meer informatie vergaren voor hun consult. Dit is alleen maar toe te juichen. Zo is het sneller mogelijk door te dringen tot de kern van de medische zaak. Uiteraard neemt de patiënt de beslissing uiteindelijk zoveel mogelijk zelf, maar dan een afgewogen beslissing, die aan kwaliteit wint door vooraf verzamelde informatie. Het spreekkamergesprek met een patiënt (geen zorgconsument) bepaalt uiteindelijk de vraag in de zorg.

Hil Dijkstra Bakhuizen

De populist Wilders wordt steeds populairder. Proteststemmers, mensen met xenofobie, anti-islamisten. Nu is het hooligans for Wilders. Alles wat met Wilders te maken heeft wordt breed uitgemeten in de media. Ik verwacht dan ook uitgebreide berichtgeving over de aangekondigde demonstratie in Amsterdam. Natuurlijk heeft Wilders zich ervan gedistantieerd. Maar hij heeft er wel degelijk mee te maken. Hij inspireert deze bende blijkbaar. Hij zaait de haat die hooligans en neonazi’s dankbaar oogsten. Natuurlijk is zijn optreden anders, zo draagt Wilders bijvoorbeeld wél een stropdas. Maar hun bedoelingen vertonen een opvallende overeenkomst: ontwrichting van de samenleving, oh pardon, het wakker schudden ervan.

John Kraan Haarlem

De laatste weken heeft Trouw in de keuze van artikelen, uit de selectie van ingezonden brieven en de cartoons van Pieter Geenen laten blijken niet gelukkig te zijn met dit kabinet. Bij een onafhankelijke krant moet er hoor en wederhoor zijn. Die is bij Trouw op dit moment vrijwel afwezig. Enig tegengas wordt gegeven in de columns van Sylvain Ephimenco en Elma Drayer.

J. van Rijnbach Veenendaal

Zorgconsument, wat een afschuwelijk woord. Nog erger dan cliënt. Wat is er mis met patiënt? Bij de winkel ben ik klant, bij de revalidatie was ik patiënt. Voor klant-zijn kun je kiezen, patiënt-zijn overkomt je, naar de winkel ga je omdat je wilt, naar het ziekenhuis omdat je moet. Aan woorden die deze verhoudingen in de zorg versluieren, met een vals beroep op mondigheid, hebben we helemaal niets.

Trijnie Bouw Gouda

Er wordt in het debat terecht veel aandacht gevraagd voor inburgering van nieuwe Nederlanders. Zou het niet zinvol zijn ook een inburgeringscursus in te stellen voor parlementsleden, uiteraard voor eigen rekening? De verwildering in het debat en het op ordinaire wijze beledigen en kleineren van medeparlementsleden, vreet een weg in onze goede manieren.

Gerard van den Belt Dalfsen

A. Vos vraagt zich af of Joden het recht ontzegd mag worden te leven in plaatsen als Nabloes of Hebron (Trouw, 28 oktober). Dat recht wordt ze niet ontzegd. De Palestijnse premier Fayyad heeft meermalen verklaard dat kolonisten mogen blijven als inwoner, mits ze zich houden aan de regels van de toekomstige Palestijnse staat. Waarom mogen Palestijnen dan niet wonen in gebieden waar hun familie eeuwenlang woonde en waaruit ze in 1948 en 1967 verdreven zijn? Een Arabische inwoner van Israël mag niet terug naar wat inmiddels Joodse wijken zijn geworden.

Jan Elshout Wervershoof

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden