Brieven

Teken van beschaving
Volgens historicus Mirjam Janssen vallen we allemaal ten prooi aan dierenhysterie (Letter & Geest, zaterdag). Ik vind dit nogal overtrokken. Janssen lijkt me eerder zelf wat hysterisch met haar verhaal dat ze ophangt aan het gedrag van één enkele wat verwarde loopvogel. Mij is niet duidelijk waarom dieren anno nu als 'gemankeerde mensen' behandeld worden. Het feit dat huisdieren hun eigen speeltjes krijgen (in plaats van de hond z'n tanden in dure schoenen te laten zetten) wordt als teken van vervreemding beschouwd. Maar Nederland heeft ondertussen als enige land ter wereld een Partij voor de Dieren, die de belangen van schepselen waarneemt die te zwak zijn om voor zichzelf op te komen. Ik vind dit niet afkeurenswaardig, eerder een teken van beschaving.

Karin Schacknat Arnhem

Ieder zijn eigen vak
Je verwacht dat een stukje uit het Natuurdagboek van Koos Dijksterhuis over de natuur zal gaan. Helaas meent hij soms dat hij zijn politieke inzichten moet uitleggen in zijn epistels. Dinsdag uitte hij harde kritiek op staatssecretaris Bleker, 'die boeren te vriend wil houden en daarvoor onbekommerd de rest van de wereld schoffeert', aldus Dijksterhuis. Daarvoor zijn er toch de politieke commentaren? Ieder zijn eigen vak, natuurlijk.

Jenneke E. van der Wal Oegstgeest

Pgb is frauduleus systeem
Het is begrijpelijk dat Denker des vaderlands Hans Achterhuis niet blij is met het zo goed als afschaffen van het pgb, omdat hij zelf aan de wieg ervan stond (Religie & filosofie, zaterdag). Ik ben het niet met hem eens. Er is geen controle op het pgb, het is een frauduleus systeem. Waarom zou bijna-afschaffing gevolgen hebben voor de zorgverlening? Zorg in natura kan toch zorg op maat zijn. In overleg met de zorgverleners kan er heel veel geregeld worden. Waarom voelt een gehandicapte zich autonomer met een pgb? Een wasbeurt door zorg in natura of iemand van het pgb geeft hetzelfde schone gevoel. De Indicatieorganen kosten enorm veel geld. En waarom kan iemand met een goed inkomen geen eigen bijdrage betalen? Ex-minister Van der Hoeven ontvangt nu voor de verzorging van haar man een flinke som geld per maand. Laat de huisarts samen met de wijkverpleegkundige de zorg bepalen.

E. Meijer Scheemda

Verhagen versus Klink
Trouw stelt in haar commentaar van 2 juli dat Ab Klink wel overtuigt met zijn antwoord op het populisme. Maar Verhagens visie is realistischer getuige ook de uitspraken van de Pakistaanse arts Qanta Ahmed in Letter & Geest van dezelfde dag: 'De islamfobie kun je niet-moslims niet aanrekenen. Landen met een moslimmeerderheid hebben het er zelf naar gemaakt.'

Ook in Nederland is er alle aanleiding voor geweest de naïviteit overboord te zetten gezien herhaaldelijk gedemonstreerde religieuze starheid en onverdraagzaamheid vanuit de moslimgemeenschap. Denken dat alles goed komt als je maar iedereen knuffelt en vrijlaat is zelfbedrog. Je zult grenzen moeten stellen: religieuze vrijheid houdt op waar de rechten van anderen geschaad worden. En die grenzen zul je moeten handhaven teneinde erger te voorkomen. Ten slotte snijdt ook het argument van noodzaak van immigratie geen hout: je kunt ook de binnenlandse geboortecijfers stimuleren. Daarnaast hoeft immigratie zeker niet per se uit islamitische landen plaats te vinden.

A. Swier Tilburg

Hydepark
Met tranen in de ogen het stukje gelezen over de teloorgang van Hydepark, het landgoed dat de PKN gebruikt als conferentieoord voor predikanten (Religie & filosofie, zaterdag). Heimwee! In de periode 1968-1976 heb ik er gewerkt in huishouding, receptie en secretariaat. Daar verliefd en verloofd met als gevolg een huwelijk tussen een meisje van Hydepark en een jongen van Nieuw-Ruimzicht die dominee werd. Hydepark is voor mij het seminarie, de verhuur aan derden, de vakantieweken en gastendagen die we verzorgden. De kerk op haar best. Het hele jaar door was het gebouw vol met cursisten en meerdaagse cliënten. En nu, nu gaat het misschien dicht. Houdt de kerk nog wat over, of is ze straks alleen maar geschiedenis? Misschien kunnen de synodeleden nog eens een wandeling maken. Ze kennen toch de woorden over een woestenij die een tuin zal worden?

Rita Weegink-Kampman Katwijk aan Zee

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden