brieven

Oorlogstijd

Eindelijk een politicus (Sybrand Buma, Trouw, 29 september) die in klare taal het halfslachtige beleid van het kabinet inzake de aanpak van IS aan de kaak stelt. De verschuil-politiek achter een internationaal mandaat om niet in Syrië te bombarderen en tegelijk het optreden van de VS daar wel te billijken, is ronduit beschamend. Voeg daarbij nog het uniformverbod voor militairen en douaniers als tactisch wapen tegen aanslagen in Nederland, dan is het plaatje van Nederland in oorlogstijd wel compleet.

J.van den Akker Harkstede

Demotie

Er valt een uitgebreid essay te schrijven als antwoord op de vraag van Ger Groot (Trouw, 27 september) waarom hij het zo lastig vindt 'geen professor meer te zijn'. (Ik heb enorm respect voor zijn kwetsbare opstelling in deze). Maar de essentie ervan zal net zo kort als eenvoudig zijn: iemand die het gevoel heeft 'aanzien' te verliezen wanneer hij minder gaat werken, heeft zich met zijn functie geïdentificeerd. Een functie is echter iets wat iemand heeft, niet wat of wie iemand in wezen is. Extra saillant is wel dat een hoogleraar Filosofie hierdoor (nu pas?) persoonlijk geconfronteerd wordt met de wezensvraag 'wie ben ik', terwijl dat voor iedere filosoof vakmatig een kernvraag is. Maar misschien getuigt die constatering ervan dat de scheiding tussen professor-zijn en zichzelf-zijn inderdaad een feit was.

Karin Kasdorp Amstelveen

Niet-uitvinder

Staat de redactie van Trouw echt op haar achterste benen over een tentoonstelling waarin er prestaties aan de islam worden toegedicht die twijfelachtig zijn (Trouw, 29 september)? Ik ben Haarlemmer van geboorte en het standbeeld van Lautje Coster, de niet-uitvinder van de boekdrukkunst staat nog altijd op de Grote Markt. In Rusland menen ze dat alle grote uitvindingen van hen komen. In Italië kunnen ze daar ook wat van. Mij interesseert de beweegreden van Trouw om juist hier en nu een voorpaginaknaller van te maken. Zijn het weer die gevaarlijke en nu ook nog domme moslims die we vooral lesjes moeten blijven lezen, waaruit mag blijken dat wij toch echt de besten zijn? Okay... die drones zijn 'onze' vinding.

Gied ten Berge Maarssen

Gortzak en Cuba

In de levensbeschrijving over Wouter Gortzak (Trouw, 29 september) ontbreekt een belangrijk element. Gortzak was in 1961 ook medeoprichter van het Cubabulletin. Samen met Maria Snethlage en Fritjof Tichelman werden publicaties uit de internationale pers over Cuba gepubliceerd die een tegenwicht moesten vormen voor de Koude-Oorlog-berichtgeving van die tijd.

Andere Cuba-adepten uit die dagen zoals Harry Mulisch poseerden en pronkten vooral met de Revolutie en Fidel Castro. Gortzak was geen 'aanbidder' en hield uit angst voor 'rechts' of 'pro-Amerikaans' versleten te worden ook niet zijn mond over de massale mensenrechtenschendingen in Cuba: 'Ik was al eerder van mijn geloof gevallen door Chroetsjov. Zonder absolute vrijheid van meningsuiting gaat het niet'.

Kees van Kortenhof Amsterdam

Indianenverhalen

Honger dreigt voor meer dan 1 miljoen Maya-indianen in Guatemala als gevolg van aanhoudende droogte (Trouw, 27 september) en klimaatveranderingen worden genoemd als de grote boosdoener.

We lezen ook dat bij het zoeken naar oplossingen onder meer tradities van de indianen een obstakel zijn. Maar laten het nu juist die tradities zijn die in het land van de 'mensen van maïs' zorgden voor een rijke variëteit van maïssoorten, een onschatbare biologische rijkdom die onder grote druk kwam te staan toen de overheid op grote schaal goedkope maïs uit de VS ging importeren.

Mario Coolen Den Bosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden