brieven

Dure benzine

De redactie economie legt uit dat de prijs aan de pomp nooit spectaculair zal dalen (Trouw, 11 augustus). Met verwijzing naar de gedaalde koers van de euro ten opzichte van de dollar en het aandeel van accijns en belastingen in de literprijs aan de pomp, maakt de redactie zich er te gemakkelijk van af.

Dit verhaal wordt al jaren door oliemaatschappijen en pomphouders verteld. Maar wie legt mij uit hoe het kan dat in Frankrijk (ook een euroland en ook niet vies van accijns en belastingen) bij de merkpompen dezelfde prijzen werden gehanteerd als bij ons, maar dat de grote supermarktketens (LeClerq, Carrefour, Intermarché) met hun eigen tankstations 13 tot 16 cent onder die literprijs zitten? Is er dan toch nog zoveel marge in de prijs en zo ja, wie durft nog te beweren dat er geen prijsafspraken zijn?

Albert Klok Kiel-Windeweer

undefined

Oordoppen op festivals ?

Op een foto (Trouw, 13 augustus) staat een foto van een kraampje waar je oordoppen kunt kopen voor op festivals. Eerst wordt er dus herrie gemaakt, waarvoor je je vervolgens weer kunt afsluiten. Toen ik me nog met jeugdwerk bezig hield, in 1970, was er al een wettelijke norm voor het toegestane aantal decibel. Probleempje: men hield er zich niet aan. De geluidstechnicus die nu aan de knoppen - pardon schuiven - zit, is trouwens zelf allang doof. Dus: van je af die schuiven, dan voel je tenminste de dreun! Aangezien gehoorschade onherstelbaar is, zou er toch een wettelijke norm nodig zijn. En controle daarop.

Liebje Hoekendijk Bussum

Fietsen in Friesland

Alles is betrekkelijk en zeker de ingezonden brief over het saaie Friese landschap (Opinie, 12 augustus).

Zelf woon ik met veel plezier in het bosrijke Noord-Brabant, maar ik mag toch ook graag in de Friese provincie recreëren. Zelf ben ik verliefd op het midden van Friesland met zijn vele dorpen en karakteristieke kerkjes en terpen. In de brief wordt het dorpje Jorwert genoemd, maar ik vrees dat de briefschrijver in dat landelijke gebied niet heeft gefietst. Want juist daar is Friesland een lust voor het oog door zijn afwisseling van prachtige vergezichten met unieke wolkenluchten en vriendelijke dorpen. Maar toegegeven, het moet er niet te veel waaien, want dan zijn de bossen in Brabant een betere plek om te fietsen.

Dick Witte Tilburg

undefined

Leuke kop

Leuke kop bij de trend: een zinnig bedrijfsuitje. Ramen lappen bij daklozen (en armen en verslaafden).

J.R.Teule Hoogeveen

undefined

Minder gas verbruiken

Volgens de uitspraak in de klimaatzaak moet de regering twee keer meer doen om de CO2-uitstoot te reduceren. Maar VVD-minister Kamp, wil juist meer CO2-uitstoot, met nieuw aardgas uit de Noordzee. Politici van PvdA en GroenLinks roepen moedig dat dat niet kan. Maar waar blijven de daden? Minder gas verbruiken kan technisch al heel goed. We weten hoe je huizen energieneutraal verbouwt. Brabant gaat nu duizend woningen in drie jaar doen. Met dat tempo duurt heel Brabant 800 jaar. Terwijl het in 20 jaar moet. De D66-bestuurder is er trots op. Waar zijn de politici die zien dat dit niet werkt? Ga Nederland redden van de lobby. Verplicht kolencentrales CO2-afvang en -opslag te gebruiken, meneer Kamp. Dat moet toch al van het energieakkoord.

Henk Daalder Nuenen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden