brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Betraande vijftigers

Het Groninger Museum heeft met zijn David Bowie-expositie de status van bedevaartsoord gekregen, inclusief betraande vijftigers die nauwelijks nog uit hun woorden komen, de Top 2000 zal ongetwijfeld een nieuwe nummer 1 krijgen ('Heroes') en wellicht dat velen vandaag nog een paar rode schoentjes aantrekken naar school of werk. De cultus rond de dood van Bowie waart rond: zowel de journaalbulletins als de talkshows waren ermee gevuld en ook Trouw wijdt er maar liefst viereneenhalve pagina aan! Wat moet dat worden als Paul McCartney sterft: zingen de Tweede en Eerste Kamer dan gezamenlijk 'Yesterday'? Wordt er een minuut stilte gehouden in het land? Komt er een kranslegging op de Dam door het koningspaar ? De dood van sterren neemt in de media steeds groteskere vormen aan.

Kees Lavooij Vaassen

Trieste hoogtepunten

Tot voor kort zei de naam David Bowie mij niets. Maar hoe triest moet zijn leven geweest zijn als daarin, zoals Trouw vermeldt, isolatie, verlating, angst en wanhoop de hoogtepunten waren. Dan vraag je je af wat de dieptepunten waren. Die moeten helemaal verschrikkelijk zijn geweest.

Gerrit Hesselink Assen

Absurde Bowie-orgie

Hopelijk gaat Trouw snel weer echt nieuws brengen, na de absurde Bowie-orgie van dinsdag.

Sytze van der Werff Arnhem

Het Oude Noorden

Toen ik in de jaren tachtig een huis kreeg in Het Oude Noorden in Rotterdam hoorde ik de buren zeggen: "O, gelukkig, Hollanders."

"Racisten", dacht ik. Toen ik er vijf jaar woonde, begreep ik ze. Nu, dertig jaar later, begrijp ik de bewoners van Rotterdam Beverwaard en Utrecht Overvecht. Ik hoef er niet eerst vijf jaar te gaan wonen.

Lenie Pieterse Dordrecht

Natuurlijke vezels

Het artikel 'Sokken in de oceaan' (Trouw, 9 januari) over de restvezels uit synthetisch textiel die onze zeeën vervuilen geeft tips om dit te verminderen maar geen tips om het te voorkomen. Terwijl dat juist eenvoudiger is: koop alleen nog textiel van natuurlijke vezels. Die slijten ook in het gebruik en in de was, maar ze breken snel af, zeker in een rioolwaterzuivering. Als je textiel van biologische oorsprong koopt, dus zonder bestrijdingsmiddelen, ben je ook wat de herkomst betreft duurzamer bezig dan met synthetisch textiel. Duurzaam geteelde katoen, linnen, wol, hennep en ramie zijn zowel via internet als in de meeste steden te koop.

Ernest Israëls Delft

Eerste straatverlichting

Jaffe Vink stelt in Letter & Geest van 9 januari dat Londen de eerste stad was met straatverlichting, in 1736. Dat klopt niet: Amsterdam was eerder, in 1669. Aangelegd en georganiseerd door de bekende Jan van der Heijden. Haarlem en Groningen kwamen kort erna. Van der Heijden was een echte ingenieur, een meesterlijk organisator. Zo moesten de opstekers de lampen elke avond met een maatbekertje vullen met raapolie en daarna aansteken. De hoeveelheid olie was precies toereikend tot zonsopgang. Ze hoefden dus niet 's ochtends weer langs om de lampen te doven.

At Hof Aduard

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden