brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Verplichte anticonceptie
Wat goed dat de Tilburgse hoogleraar jeugdrecht en kinderrechter Paul Vlaardingerbroek de discussie over verplichte anticonceptie heropent (21 juni). Hoe is het mogelijk dat het zelfbeschikkingsrecht van falende ouders zegeviert boven het recht van een kwetsbaar en weerloos kind op een veilige en zorgzame gezinssituatie? Natuurlijk doet jeugdzorg er alles aan om falende ouders anticonceptie te adviseren, maar het is een overschatting van jeugdzorg om alle verantwoordelijkheid daar neer te leggen. Er wordt toch ook niet op iemand ingepraat als hij 200 kilometer per uur rijdt? Hij is gewoon zijn rijbewijs en auto kwijt. Na verloop van tijd en onder strikte voorwaarden krijgt hij zijn rijbewijs terug. Waarom kan dat niet ook gebeuren met het reproductierecht?

Caroline Wijgergangs Gorinchem

Onthutsend verhaal
Wat een onthutsend opiniestuk vrijdag van dierenrechtenactivist Bernd Timmerman over dierenleed in China. De voelbare weerzin die de schrijver overwonnen heeft om over het hondenvleesfestival verslag te doen, is bewonderenswaardig. Ook van de lezer vraagt het nogal wat. Dat ik het heb kunnen opbrengen het hele artikel tot me te nemen, is te danken aan zijn oprechte morele verontwaardiging en de dringende oproep aan het slot. Het beeld dat zijn beschrijving oproept, laat me niet meer los. Alsmede de vraag of dat kan: beïnvloeding van het bewustwordingsproces van waarschijnlijk doodgewone mensen, zó ver van ons vandaan en kennelijk zó ingeroest. Een betere wereld, ook voor alle dieren... ik zou het zó graag geloven.

Gon Klant-de Graaff Hoofddorp

Het CDA en de maatschappij
Bij het CDA wil men graag de samenleving en zijn verbanden vooropstellen. Als men dat beter uitwerkt, kan men effectiever oppositie voeren, aldus Hans Goslinga in zijn column zaterdag. Helaas heeft het CDA samen met VVD en PvdA de maatschappelijke organisaties uitgeleverd aan concurrentie en winstbejag, zoals woningbouwverenigingen en zorginstellingen. Geldverspilling en corruptie is het gevolg bij gebrek aan zeggenschap van burgers en overheden. De plundering door de banken was typerend. Pas als het CDA echt wil streven naar democratische verbanden en gescheiden verantwoordelijkheden, stem ik erop.

Jan Wedeven Groningen

Storend antwoord Beatrijs
In de rubriek van Beatrijs trof mij de eerste vraag: hoe om te gaan met commentaar van schoonmoeder op je huishouden. Het antwoord van Beatrijs ergerde mij zo mogelijk nog meer dan de vraag. Het enige juiste antwoord zou mijns inziens zijn om de zoon van de schoonmoeder haar ongevraagde adviezen op te zadelen, en niet haar schoondochter. De emancipatie is kennelijk in het huishouden nog ver te zoeken..

Henriette Neerken Houten

Genieten van 'sober' leven
Steeds meer mensen kiezen, volgens onderzoeksbureau Motivaction, voor een soberder leven (20 juni). Maar wat is soberder? Is een fietstochtje naar de boerderij om daar groente, vlees en zuivel te halen soberder dan vlug, vlug kant-en- klaarmaaltijden kopen bij de supermarkt? Is een fietsvakantie soberder dan een vliegvakantie? Ik vind het beide juist voorbeelden van meer genieten van het goede leven. Niet minder, maar anders. We hoeven niet te consuminderen, maar we gaan consumanderen! Een dag of paar dagen geen vlees is dan niet minder vlees maar een gevarieerder wekelijks menu. Dit spreekt je aan op je creativiteit en verrijkt je leven. Kijk maar hoeveel levensvreugde en voldoening initiatieven als buurttuinen, voedselcoöperaties en repair-cafés al hebben gebracht.

Marjolein Tiemens Driebergen

Procent(punt)
In het nieuwsbericht over de trendanalyse 2013 van Motivaction schreef redacteur Maaike van Houten dat het percentage mensen dat uit eigen beweging kiest voor een soberder leven in vijftien jaar is gestegen van 24 naar 35 procent. 'Een toename van elf procent, nog geen procent per jaar', stelt zij teleurgesteld vast. De toename bedraagt dan echter niet 11 maar ruim 40 procent (of 11 procentpunt), hetgeen een veel hoopvoller beeld geeft van de groei van het aantal "nieuwe realisten".

Henk Tromp Zuid-Scharwoude

Zuur stukje
Het is natuurlijk teleurstellend als jouw favoriete debuterende dichter niet de Buddingh-prijs wint (Janita Monna, Letter&Geest, 22 juni). Dat levert een zuur stukje op met als dieptepunt zinnen als: C. Buddingh-prijs komt de winnaar Henk Ester niet toe en: clichébundel is C. Buddingh-prijs onwaardig. Nee, in Henk Esters bundel zal het niet wemelen het van de bevreemdende situaties en onhandige personages, zoals bij Kira Wuck wel het geval is. Maar wellicht was dat dan ook niet het criterium van de jury. Zo heeft elke bundel z'n eigen karakter. Ik heb gelijk de bundel 'Bijgeluiden' van Henk Ester besteld. Besteld ja, want de eerste druk was al uitverkocht.

Michiel van Hunenstijn Deventer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden