Brieven

Wraak de advocaat
Ik weet dat het rechtssysteem in ons land geen wraking van advocaten kent, maar eigenlijk zou dat inmiddels hard nodig zijn: dhr. Moszkowicz blokkeert de rechtsgang met zijn herhaalde wrakingsverzoek. Om van de hele klucht - dat is het proces tegen Wilders inmiddels geworden - af te komen, lijkt mij de beste methode: stoppen met de huidige behandeling en teruggaan naar de feitelijke zaak. Heeft Wilders nu wel of niet aangezet tot haat en discriminatie van moslims? Dat is redelijk eenvoudig na te gaan, namelijk via een ruime enquête onder betrokkenen - moslims.

Gerrit Berveling Zwolle

Christelijk-seculiere traditie
Jan Jaap de Ruiter schrijft dat de PVV de joodse achterban een dreun in het gezicht geeft door in te stemmen met een verbod op onverdoofd ritueel slachten (Trouw, 16 april). De Ruiter draagt een aantal dubieuze argumenten aan. Om te beginnen gaat het verbod over het onverdoofd slachten van dieren, niet om het rituele karakter van de slacht zelf. Ten tweede beroept De Ruiter zich op een verworven recht voor de joden, dat bewaard dient te worden, omdat we leven in een land met een joods-christelijke traditie. Dat laatste klopt niet. We hebben op z'n best een christelijk-seculiere traditie. En als we alle verworven rechten hadden gehandhaafd, dan leefden we nog in de Middeleeuwen.

Jeroen Brink Amsterdam

Duitse omgangsvormen
Uiteraard gun ik iedereen zijn persoonlijke trauma met de Duitse omgangsvormen, ook Rob Schouten ('Nur Du', Trouw 15 april.) Misschien mag ik het mijne eraan toevoegen: in de DDR (mijn vroegere thuis) was 'Du' de gebruikelijke, zo niet verplichte aanspreekvorm onder de leden van de SED, de communistische partij. Daardoor was er bijvoorbeeld onder collega's een duidelijk verschil in omgangsvormen. Natuurlijk was deze traditie ingegeven door de afkeer van hiërarchie: die zou in de staat van arbeiders en boeren immers overbodig zijn. Dat gegeven verklaart misschien mijn afkeer van al te makkelijk egalitarisme.

Alke Liebich Oss

Diervriendelijk?
Hoe komen kreeften aan hun eind? Door levend in kokend water te worden gegooid! En palingen, en kippen? Krijgen zij ook een verdovingspin door hun kop? Daar wordt niet over gesproken. En dan zou dat bij een koe diervriendelijk zijn?!

C. Joosten-Mogendorff Soest

'Neutrale' denktank
Het bericht over het partijcongres op Cuba is geschreven door een redacteur die zich in Havana bevindt (Trouw, 16 april). Maar de analyse wordt overgenomen van een denktank uit de Verenigde Staten. Wonderlijk - wat doet die redacteur dan op Cuba? De aanduiding 'denktank' duidt op neutraliteit en objectiviteit. Maar deze groep (de 'Cuba Study Group') is verbonden met de oppositie tegen de Cubaanse regering in de VS. Dat is ook te merken aan de ongefundeerde verdachtmakingen tegen de Cubaanse regering.

Harry Pals Doesburg

KPN en groene stroom
'KPN stapt geheel over op groene stroom' schrijft Trouw (13 april). Deze afspraak is onderdeel van een overeenkomst tussen het WNF en KPN. Prachtig, maar niet realiseerbaar. Er zijn immers niet twee gescheiden elektrische netwerken: een voor alleen duurzame stroom en een ander netwerk voor de niet-duurzaam opgewekte stroom (waaronder ook die uit kolen- en kerncentrales). Iedereen krijgt uit zijn stopcontact een mix van een kleine hoeveelheid duurzaam opgewekte en een veel grotere hoeveelheid niet duurzaam opgewekte stroom.

Herman Godefroy Gees

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden