Brieven

Voedselvoorziening (1)
Bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de Wageningen Universiteit wil dat heel de wereld straks gaat lijken op Nederland: dat ze overal net zo efficiënt dieren gaan houden (Trouw, 3 september). Momenteel hebben de Nederlandse veehouderijen een veelvoud van Neerlands areaal nodig in verre buitenlanden voor het verbouwen van veevoer. Als Thailand en Brazilië straks net zo efficiënt vlees produceren als wij, willen ze - net als kampioen Nederland - veevoer importeren; dus niet meer exporteren naar Nederland. Heeft Wageningen al een plan klaarliggen om de maan en Mars in cultuur te brengen? Of gaan we veevoer verbouwen op daken in de stad?

Ellen Winkel Kerk Avezaath

Voedselvoorziening (2)
Met belangstelling lees ik 's zaterdags de korte teksten van de Wageningen Universiteit op de website. Over de herkomst van honing, palmolie van duurzame plantages. Altijd eindigend met: 'zo draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven'. Of voorzitter Dijkhuizen dit ook leest, betwijfel ik na het interview met hem in Trouw. Wat een ouderwetse opvattingen. Juist van deze voorzitter verwacht ik dat hij met duurzame oplossingen komt, ook voor intensieve landbouw en veeteelt. Hoe stap voor stap de antibiotica kan verminderen, hoe de honger in Afrika door landbouw ter plekke wordt aangepakt en hoe het aantal kilometers omlaag kan dat dieren en voedsel afleggen voordat het op ons bord ligt. Minder, maar beter dus. Dan draagt Wageningen Universiteit echt bij aan de kwaliteit van leven.

Antoinette Tanja Amsterdam

Voedselvoorziening (3)
In de discussie over de intensievere landbouw komt de vraag aan de orde hoe je bij een groeiende wereldbevolking iedereen kunt blijven voeden. Mijn antwoord is: niet. Op den duur zal een steeds maar groeiende wereldbevolking tot een situatie leiden dat er van alles mis kan gaan: honger, oorlog. De wal zal het schip gaan keren. Het echte probleem is dus het steeds maar groeien van het aantal mensen op een eindige wereld. We zien dat in streken met hogere welvaart de bevolkingsgroei afneemt.Het is ook daarom een slecht idee ontwikkelingssteun te stoppen. Kortom: nadenken over efficiëntere landbouw kan zeker geen kwaad, maar het voedseltekort los je er niet mee op.

Piet Damman Nuenen

CDA afbranden?
Brandt Trouw met de berichtgeving over het CDA deze partij af? Volgens lezer Betting Kroese wel (Brieven, 4 september). Erg gemakkelijk om met de beschuldigende vinger naar Trouw te wijzen nu het CDA tegenvalt in de peilingen en in het uitdragen van de boodschap. Lezers hebben belang bij objectieve berichtgeving. Natuurlijk doet het pijn als blijkt dat het CDA nog lang niet de partij is die onder anderen voorzitter Ruth Peetoom voor ogen staat. Als CDA-lid (al bijna vijftig jaar) ben ik ook nog niet opgewonden geraakt van de CDA-inbreng in deze campagne. En het beleid van de afgelopen twee jaar ligt mij nog zwaar op de maag. Het verzwijgen van - pijnlijke - feiten zou Trouwkiezers op het verkeerde been zetten. Ik moet er niet aan denken dat gekozen wordt voor de koers van De Telegraaf, die als partijorgaan van PVV en VVD zorgt voor vertekende beelden.

Tieme Meints Assen

Studiebeurs
'Afschaffen beurs dupeert hbo'ers', meldt Trouw (4 september). Het leenplan van politieke partijen is zo slecht nog niet. Mijn studie geneeskunde werd bekostigd door een jaarlijks renteloos voorschot van de Stichting '40-'45. Het was heel goed mogelijk dit na mijn studie in jaarlijkse termijnen terug te betalen.

H.J. Aalders Barneveld

Matthäus Passion
Christo Lelie merkt naar aanleiding van de goedbezochte uitvoering van de Matthäus Passion afgelopen zaterdag in Vredenburg op dat het blijkbaar haalbaar is het meesterwerk van Bach buiten de week voor Pasen uit te voeren (Trouw, 3 september). Misschien was het goed geweest hierbij te vermelden dat minimaal de helft van de bezoekers vrijkaartjes had ontvangen van deze krant. Een Matthaüs Passion buiten de week voor Pasen, haalbaar?

Zeker. Rendabel? Zeer zeker niet!

Tim van den Berg Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden