Brieven

Terecht besteedt uw krant veel aandacht aan het Kunduz-debat. Er is veel nieuwigheid in te ontdekken. Vanzelfsprekend de wijze waarop het kabinet zijn meerderheid heeft gezocht en de souplesse die het daarbij toonde: het debat deed er weer toe. De belangrijkste noviteit is voor mij echter de manier waarop Jolande Sap haar leiderschap heeft vormgegeven. Vanuit duidelijke principes, voortbouwend op het verkiezingsprogramma én met oog voor de realiteit, heeft ze maximale inzet getoond om het beste resultaat te bereiken. De extra klasse van haar leiderschap zit in de volstrekt transparante manier waarop zij heeft geopereerd. Moed, koers, heldere aanpak en persoonlijke stevigheid: Sap toont leiderschap.

Harry Slegh Utrecht

Het artikel van onderwijsadviseur Ed Schlüssler over beter onderwijs (Trouw, 29 januari) slaat de spijker op z’n kop. Zelf heb ik tien jaar in de laagste niveaus van het beroepsonderwijs gewerkt, met probleemjongeren en voortijdig schoolverlaters. Van de miljoen euro aan projectsubsidies is geen cent in het feitelijke onderwijs terechtgekomen. College van bestuur en vestigingsdirecteuren kennen zichzelf bonussen en toeslagen toe terwijl het onderwijs laagproductief is: 10 procent van de aandacht gaat naar de leerlingen, 90 procent naar beheersmatige rompslomp, vergaderen, overleg, volslagen nutteloos administratief werk. En het ergste is dat in deze verkwistingscultuur resultaten volstrekt onbelangrijk zijn.

Kees Duijf econoom te Huizen

Na het lezen van het artikel ‘De schade van het feminisme’ in Letter en Geest (29 januari) vraag ik me af: hoe kan Andreas Kinneging blijven volhouden dat de man-vrouwdualiteit helemaal veroorzaakt wordt door nature? Hijzelf geeft immers het ultieme voorbeeld van nurture: zijn moeder die hem elke dag op zat te wachten met een pot thee en koekjes.

Elma Drayer mag dan volgens Kinneging geïndoctrineerd zijn door de jaren ’70, hijzelf is duidelijk beïnvloed door zijn vroegere thuissituatie. Met die situatie op zichzelf is niets mis. Naar mijn mening volgt er alleen niet logisch uit dat het ook de keuze van de rest van Nederland moet zijn.

Katrijn Siderius, 6VWO Utrecht.

’Protestantse Kerk Nederland verliest leden door haar stijl’ kopte deze krant op 28 januari prominent op de voorpagina. Gekoppeld aan het verslag van Wim Boevink komt het PKN-beleid, met een verkapte veroordeling van zogenaamde RTL-kijkers en misplaatste zorg voor hen die buiten de kerk staan, als regentesk op je af. Het kerkinstituut blijft hangen in het oude denken. Het begrijpt niet dat de geestelijke ontwikkeling, mede door kennisverwerving van andere en nog oudere religies, bij massa’s Nederlanders al lang het oude gedachtengoed van het instituut voorbij is. Een citaat van Karen Armstrong: „Alle vroege wereldreligies, inclusief het christendom, kennen mededogen als ware test van spiritualiteit. Ieder heeft haar eigen versie van wat ’de gulden regel’ wordt genoemd: wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook de ander niet. Dat is de Thora. Ga heen en doe het!”

Hemmo Meiborg Roden

De gehaktbal die Karin Luiten in de zaterdagkrant (29 januari) aanbeveelt, zal best lekker smaken. Wat ons opviel is dat er sprake is van royaal zout toevoegen. Zout gebruiken als smaakmaker is gemakkelijk, maar ook zeer ongezond. Iedereen kan dat weten en toch wordt het veel gedaan. Wij moeten zoutarm eten om de bloeddruk op het goede niveau te houden. Eigenlijk moet iedereen daarmee rekening houden.

Wij zouden het op prijs stellen als Karin Luiten daar eens wat meer aandacht aan besteedde. Dat zou voor iedereen goed zijn!

Piet en Titia Faber-Berg Bennekom

Wat mij direct na de uitzending van de televisiedocumentaire over Brandon opviel waren de uitspraken van Kamerleden. Men eiste dat Brandon diezelfde avond los moest worden gemaakt van zijn band, het was mensonterend, niet meer van deze tijd, enzovoorts. Dit noem ik nou praten als een kip zonder kop. Ik roep deze Kamerleden op zich eerst eens te verdiepen in de situatie. Bestudeer Brandons voorgeschiedenis, lees de incidenten die hebben plaatsgevonden en ga eens praten met (ex-)medewerkers. Trek dan pas je conclusies.

J. van Norden-Vliek (ex-medewerker ’s Heeren Loo) Ermelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden