brieven

Braafste jongetje Rutte
Premier Rutte vreest schade voor onze handelsbetrekkingen en is opnieuw het braafste jongetje van de klas. De naïeve koning staat voor verbroedering in de sport, maar daarbij reikt zijn blik niet verder dan de muren van het Olympisch stadion. Daarbuiten worden mensenrechten grof geschonden: homoseksuelen worden gediscrimineerd, protesterende zangeressen worden in een strafkamp tewerkgesteld en politieke opponenten worden opgesloten in een inrichting. We nemen het tijdens de Olympische Spelen even niet zo nauw met onze moraal en gaan op in het feest van de sport en de medaillewinnaars. Geen tijd voor een morele veroordeling in een omgeving waar vooral de commercie verbroedert. Rutte zet de koning en zichzelf te kijk. Ik wil dat hij weet dat hij daar niet namens ons gehele volk staat.

Erik van Duijn Haarlem

'Rutte go promo'
Lezer Adriaan Rodenburg schreef dat de beste Sotsji-delegatie zou bestaan uit drie homoseksuele mannen en een lesbische vrouw (Brieven, 14 januari). Maar waarom nu toch weer de al zo precaire relatie met Rusland verder onder druk zetten? Beter dan 'Poetin go homo' scanderen, zou het zijn om in Sotsji 'Rutte go promo' te roepen. Promotie van de Nederlandse topsport tijdens de Spelen, daar gaat het om in Sotsji. Bovendien bekent onze premier zelf geen kleur op homo- of hetero-gebied, dus is hij qua Olympia-promo geheel en al een 'neutralo'. En dat is misschien maar goed ook, in het land der sportivo's.

Eric Baars Haarlem

Grapt Dieudonné over Allah?
Johan ten Hove schrijft in zijn column (Opinie, 13 januari) over de antisemitische teksten van de Franse cabaretier Dieudonné. Voor de rest mag alles, schrijft Ten Hove. "Schelden, kwetsen, beledigen, God en Allah belachelijk maken, alles mag en alles wordt minzaam aangehoord." Nu is mijn vraag: kan iemand mij een voorbeeld geven van een grap van een cabaretier over Allah? De enige over wie grappen worden gemaakt, is de God van de christenen, tot op het banale af. Ik ben benieuwd naar de grap over Allah.

Raymond van Heusden Bennebroek

Genoeg van wapenhandel
Hoogleraar Beatrice de Graaf stelt de vraag hoe Nederland, vanouds internationaal georiënteerd, zo provinciaals is geworden (Opinie, 11 januari). Het is het goed te beseffen dat de 21ste eeuw-mens over veel meer informatie en kennis beschikking heeft. Ik vermoed dat de hedendaagse mens zo provinciaals is geworden omdat 'het buitenland' maar al te vaak met militaire en/of religieuze conflicten in beeld wordt gebracht.

Mensen hebben daar steeds minder mee, omdat men weet dat deze conflicten in stand worden gehouden met wapenhandel. Die wapenhandel is de olie van veel 'buitenland' in onze wereld, waar we steeds minder mee hebben omdat wij die wapenhandel niet organiseren of faciliteren. Daarbuiten is het in beider opzicht een gebed zonder eind als regeringen wereldwijd zich hier niet tegen uitspreken en daarnaar handelen. Provinciaals zou ik ons gedrag niet willen noemen, hooguit: geëvolueerd, afstandelijker. Begrijpelijk, of niet.

Thomas Kamphuis Den Haag

Fraai geschreven recensies
Met grote bewondering las ik de recensie van Christo Lelie over het Beethoven-recital van meesterpianist András Schiff (Trouw, 14 januari). In zo'n 400 woorden weet hij dit unieke concert magistraal te typeren. Lelie is een begaafd stilist, ook kan hij heel beeldend en poëtisch schrijven. Ook zijn collega's Peter van der Lint en Frederike Berntsen vallen steeds weer op door hun fraai gecomponeerde recensies. Zeker ook door de bijdragen van deze drie auteurs bewijst Trouw zich als een toonaangevende kwaliteitskrant.

Hans Bouma Kampen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden