brieven

Homo's

Toen ik een aantal jaren geleden de nieuw ingekomen pastoor interviewde voor de plaatselijke courant, stelde ik hem (natuurlijk) ook de vraag over het (in)zegenen van homorelaties. Het bleef heel lang stil. Toen volgde het even verrassende als duidelijke antwoord. "Als ik verdomme wel wapens mag zegenen, waarom zou ik dan geen mensen mogen zegenen?"

Die duidelijkheid - positief of negatief - ontbrak zaterdag in het overigens mooie verhaal met de predikanten Martijn Horsman en Rikko Voorberg (Religie & filosofie, 16 augustus).

Rik Laernoes Haringhuizen

Kerkorgel

Religie-redacteur Gerrit-Jan KleinJan is als het kerkorgel. Soms heeft hij last van een 'hanger', een dreinende, niet te stuiten toon op dezelfde hoogte. Hoogst irritant voor de gemeente maar het onhandige gestommel waarmee de organist (de hoofdredacteur) de zaak probeert recht te breien, vergoedt veel. De 'hanger' is het hoogtepunt van een dienst!

Rieks Hoogenkamp Culemborg

Vrijzinnig Vrijgemaakt

Verbijsterend is het dat slechts op het gestuntel van de predikanten Horsman en Voorberg rondom het homohuwelijk door lezers wordt gereageerd. Een bijzaak! Over de hoofdzaak bleef het stil. Geen enkele reactie las ik over hun opmerking dat 'zij zich niet senang voelen bij het idee om mensen bij Jezus te brengen'; dat 'niemand tot de Vader komt dan door de Zoon' (is overigens geen gereformeerd dogma), een uitspraak is die zij niet zullen zeggen en dat 'zij proberen te ontdekken wat het in vredesnaam betekent dat ooit is besloten (?) Jezus de Zoon van God te noemen'. Wat de Bijbel letterlijk en feitelijk schrijft over Jezus noch citaten die uit de mond van Jezus zijn opgetekend is overigens (gereformeerde) dogmatiek. Beide heren zeggen op z'n zachts gezegd afstand te nemen van deze bijbelse feitelijke gegevens, maar anderzijds wel 'achter de regels te staan van de kerk'. Kerkelijke regels zijn zeker in relatie tot de bijbelse boodschap wel het onbelangrijkste en minst samenbindend aspect van een kerk.

God zegt zelf dat Jezus zijn zoon is. Dat ontkennen door het te reduceren tot 'ik ken geen beter verhaal over de mens dan dat van Jezus' is pas arrogant.

Tom A. Viezee, predikant Nederlands Gereformeerde Kerken Emmeloord

VVD

De VVD kan ervoor zorgen dat Nederland het 'Ja-tenzij' donorsysteem krijgt (Opinie, 18 augustus). Daarbij is iedereen donor, tenzij hij anders heeft aangegeven. Maar een liberaal streeft naar zoveel mogelijk vrijheid voor het individu door overheidsinmenging tot een minimum te beperken. Keuzes die achter de voordeur gemaakt worden - voor zover niet bij wet verboden - zijn privé en dat moet zo blijven. Dat geldt ook voor de keuze om orgaandonor te worden.

Dat neemt niet weg dat meer donoren hard nodig zijn en dat elke inwoner van Nederland overtuigd moet worden dat hij of zij levens kan redden door orgaandonor te worden. Het moet echter wel een vrije keuze blijven en geen verplichting voor mensen die dat om principiële redenen niet willen. Ook dat is vrijheid waar de overheid geen rol in heeft.

Eric Trinthamer, topkadertrainer van de Haya van Somerenstichting, het opleidingsorgaan van de VVD en orgaandonor Den Haag

Geroerd

Diep geroerd en geraakt ben ik na het lezen van het interview met de nabestaanden van de familie Van Heijningen (Trouw, gisteren). Hun visie op de gebeurtenis en de keus hoe ermee om te gaan deel ik volledig. Deze houding naar buiten brengen ervaar ik als moedig, betrokken en getuigt van een bewust bezig zijn de wereld in een beter daglicht te willen zetten.

Jeanny van Overhagen Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden