brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Willem, bedankt
Bedankt voor het mooie interview met de nieuwe hoofdredacteur Cees van der Laan. Hij lijkt goed. Willem Schoonen, bedankt voor deze zes goede jaren, alle goeds verder gewenst. En zijn opvolger veel geluk, gezondheid (ook thuis) en veel werkplezier gewenst bij onze beste krant.

Kunny Wieringa Winsum

In de geest van Mandela
Wat een goed opiniestuk van Erik van den Bergh, oud-directeur van de anti-apartheidsorganisatie Kairos, over de houding van politiek Nederland jegens het ANC (Opinie, 14 december). Hij is zeer kritisch over de woorden en daden van Nederlandse regeringen in de jaren zestig, zeventig en tachtig. In verhouding met andere landen deed Nederland zeer weinig om het blanke Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind onder druk te zetten. Van den Bergh is juist positief over de kerken en burgeriniatieven die het ANC wel steunden in woord en daad. Goed dat hij eindigt met concrete aanbevelingen aan de huidige politici, geheel in de geest van Nelson Mandela. Hulde.

Pia Putman Amsterdam

De EO en apartheid
Naar aanleiding van de terugblik van Erik van den Bergh op de Nederlandse discussies over apartheid, herinner ik mij nog goed hoe in de jaren zeventig de EO in feite de spreekbuis was van de apartheid in Nederland. EO-coryfee (later Kamerlid) Meindert Leerling gebruikte het programma 'Tijdsein' regelmatig om te wijzen op de historische band tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kerken om vervolgens de apartheid te rechtvaardigen en de Nederlandse anti-apartheidsbeweging af te doen als een beweging van naïeve idealisten die zich voor het karretje van terroristen lieten spannen. De huidige EO-prominent Andries Knevel werkte destijds ook bij 'Tijdsein'. Toen hij vorige week op de radio was, kreeg ik als luisteraar bijna de indruk dat hier een oud-strijder tegen de apartheid aan het woord was. De EO heeft nog wel wat uit te leggen.

Cor Hofstra Drachten

Zorgkosten
Met verwondering lees ik dat FNV 'de afbraak in de zorg niet accepteert' (Trouw, 13 december). Nu vind ik het verschrikkelijk dat duizend mensen hun baan verliezen. Maar de zorgkosten zijn jarenlang de pan uitgerezen. Het lijkt alsof we nu het begin meemaken van de wal die het schip keert. De FNV kan zich beter realiseren dat als de zorgkosten in eenzelfde tempo doorgroeien, we misschien wel 30, 40 of meer procent van ons salaris afdragen in 2030. Dit systeem is - met alle reeds aanwezige excellente zorg - niet te handhaven.

Thomas Kamphuis Den Haag

Hoera voor de dienstplicht?
Hoe leuk was de dienstplicht? Ik krijg sterk de indruk dat het boek van Casper van den Broek (Tijd, 14 december) over de dienstplicht zwaar wordt gesponsord door de VVD-minister van defensie. Dienstplicht als een soort hemel op aarde. Mijn ervaringen tijdens de lichting 1965 zijn anders: een zinloze tijd. Het enige leuke dat ik me herinner is de Vierdaagse, maar die had ik ook als burger kunnen lopen.

Nic van Dijk Noordwijk

Docenten op leeftijd
De rechtspositie van oudere leraren in het onderwijs is sterk. De kwetsbaarheid van het beroep rechtvaardigt dat. Maar dat mag geen vrijbrief zijn voor onderpresteren of disfunctioneren. Ik las de ingezonden brief van een oudere lerares die na 23 jaar moest vertrekken (14 december), volgens haar onterecht. Als rector van een middelbare school ken ik een vergelijkbare zaak: er werden zes jaar lang functioneringsgesprekken gevoerd, afgewisseld met verbetertrajecten. De discussie moet wel zuiver blijven. Leerlingen verdienen bekwame docenten en daar moet een school eisen aan kunnen stellen. Die leraren kunnen zelfs 65plus zijn, zoals bij ons op school voorkomt.

Guus Hagt Kampen

Apartheid in Israël
Joep de Geus van de jongerenafdeling van het Cidi werpt alle kritiek verre van zich dat apartheid nog steeds bestaat, in Israël (Opinie, 13 december). Volgens hem is er geen enkel bewijs dat Israël Palestijnse burgers consequent anders behandelt. Ik raad hem aan om het boek 'Atlas of the Conflict' te bestuderen, waarin de processen en mechanismen in kaart zijn gebracht die de afgelopen honderd jaar een rol hebben gespeeld bij de relatie tussen Israël en Palestina. Meer dan vijfhonderd kaarten en diagrammen bieden een gedetailleerde territoriale analyse van het conflict. Daarna zou ik graag nog eens met hem napraten of apartheidspolitiek wel of niet bestaat in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Pien de Lange Baarn

Kwaliteit van de leerkracht
Grote klassen? Die paar extra leerlingen maakt niet uit, werd er gezegd toen het leerlingenaantal steeg van zeg 24 naar 26. En toen het aantal steeg van 26 naar 28.

En nu weer. Het zou gaan om de kwaliteit van de leerkracht. Mijn reactie: dank je de koekoek.

Cor Nouws Arnhem

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden