brieven

Schaam je, Mient Jan
Nou moe. Beduusd en overdonderd voelde ik me bij het lezen van het veranderde standpunt van voormalig vredesactivist Mient Jan Faber over de kernwapens. In de jaren zeventig was hij het boegbeeld van het volksbrede verzet tegen kernwapens, nu is hij radicaal van gedachten veranderd en omarmt hij die wapens bijna. Ik voel me, om met wijlen wethouder Koets van Amsterdam te spreken, grotelijks belazerd. Ga je in een hoekje zitten schamen, Mient Jan!

Samuel Camphuijsen Purmerend

Beter laat dan nooit
Het gezegde dat het verstand met de jaren komt is ook voluit van toepassing op Mient Jan Faber, die inmiddels tot het verrassende inzicht is gekomen dat de wereld niet zonder kernwapens kan. "Dat was allemaal romantiek. Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul", zegt hij daar nu over. Het zou goed geweest zijn als Faber destijds al tot dat inzicht was gekomen. Het zou ook in kerkelijk Nederland voor veel minder tweespalt en - aanmerkelijk minder - hete hoofden hebben gezorgd. Voor zijn adepten van destijds moet dat een bittere teleurstelling zijn; ze moeten zich maar troosten met zijn woorden dat hij er inmiddels... vrede mee heeft.

Rob van Deijk Krimpen a/d IJssel

Normale plicht
Minister Schultz van Haegen verlaagt de maximum snelheid op de ring Amsterdam en Rotterdam weer naar 80 kilometer per uur (Trouw, 26 februari). Het blijft verbazingwekkend dat er rechters aan te pas moesten komen om het kabinet te dwingen zijn normale plicht te doen, namelijk te zorgen voor bescherming van de volksgezondheid. Stel dat de overheid zou uitrekenen hoeveel er nog maximaal gerookt kan worden door leden van een risicogroep, voor ze kanker oplopen. Van de zotte toch?

Jan H. van den Berg Zuidwolde

Grens overschreden
Arie Slob van de ChristenUnie heeft gelijk. Door de aanwezigheid van vreemdelingen strafbaar te stellen, wordt een grens overschreden. Er wordt nu geschreven dat volgens het regeerakkoord illegaliteit 'slechts' een overtreding wordt, geen misdrijf. Maar wat morgen een overtreding is, wordt overmorgen een misdrijf; hulp aan vreemdelingen zal dan ook strafbaar worden, vrees ik.

G. den Dulk Wassenaar

Koning Lodewijk
In zijn ijver voor zijn idee van een 'Commissie voor Islamzaken' is onderzoeker Jan Jaap de Ruiter wat al te snel geweest met een historische parallel. In zijn opiniestuk 'Een les in integratie van 200 jaar geleden' (26 februari) beweert hij dat koning Willem I de eerste bestuurder was die zich inzette voor de emancipatie van de Joden in Nederland. Het was niet Willem I, maar de goede koning Lodewijk die dit deed. De snel vernederlandste broer van Napoleon nam al veel eerder doelbewust Joden op in zijn ambtenarenapparaat en zorgde dat zij eventueel verkiesbaar waren. Willem richtte later inderdaad een 'Commissie tot Zaken der Israëlieten' op onder zijn ministerie en daarmee onder zijn bemoeienis. In zijn politiestaat was die gericht op de controle van de rabbijnen en van de joodse gemeenschap en als zodanig weinig emancipatoir.

Jan J. Franken Berkel-Enschot

Tussenjaar
Het verbaast me niet dat het opstellen van een 'ouderschapsplan' zo vaak leidt tot ruzie (Onderwijs & Opvoeding, 26 februari). Scheidende ouders zijn vaak heel emotioneel. Mijn idee: Waarom niet een jaar wachten met het maken van afspraken? Het tussenjaar gebruiken voor voorlichting, vooral over conflictbeheersing. Pas na dit tussenjaar, inclusief begeleiding en voorlichting, wordt het definitieve ouderschapsplan opgemaakt. Dan ben ik benieuwd naar de evaluatie over vijf jaar.

Corrie Haverkort Zutphen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden