brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Spellingregels zijn uit de tijd

Ank van der Woude pleit voor herinvoering van een corrector (Trouw, 31 oktober). Wanneer ik lees hoeveel inspanning de redactie zich moet getroosten om de inhoud van Trouw conform de spellingregels af te leveren dan is er natuurlijk iets grondig mis met die regels. Het spellingreglement is een reliek uit vervlogen jaren. Waarom moet ik mij herinneren dat het woord 'zonneschijn' het als uitzondering zonder extra 'n' moet doen? Het voegt niets toe aan de mededeling die ik wil doen, dat ik van het mooie weer geniet.

Leo Moen Kortenhoef

undefined

Wat is Halloween eigenlijk?

De afgelopen dagen zijn er, in het kader van Halloween, tientallen kinderen langs mijn deur geweest, verkleed als griezels. Het enige doel was 'snoepjes'. Ik vroeg of ze niet een liedje kende of een versje, maar nee. Ik heb gevraagd of ze wisten waarom ze dit deden, maar het antwoord bleef uit. Waar zijn we als volk mee bezig om een Amerikaans feest te introduceren zonder inhoud? Dit terwijl we zelf feesten genoeg hebben. Neem Sint-Maarten

op 11 november. Kinderen gaan met lampions langs de deuren om te zingen en daarmee het licht in het donker te verspreiden. Laten we onze eigen identiteit koesteren door deze feesten glans te geven.

M. Hoogervorst Maasland

undefined

Zware kost te groot voor ons

De hoofdredacteur blijkt verbaasd over de stroom van brieven over alledaagse, simpele onderwerpen als een dekbed in de hoes stoppen of de achtergebleven vla uit de verpakking halen, terwijl er zo veel zware kost met ernstig nieuws in de wereld in de krant staat (Trouw, 1 november). Mogelijk ligt het antwoord in het alledaagse als afleiding van de zware kost, denkt hij. Daarnaast is elkaar helpen een mogelijk motief. Mijns inziens kun je met die alledaagse problemen iets oplossen, terwijl de informatie over de narigheid in de wereld niets oplost.

E.L. Berg Ede

undefined

Lapmiddel voor corporaties

De privatisering in de volkshuisvesting is op een peperdure ramp uitgelopen en moet worden teruggedraaid. Commercie is nu eenmaal iets anders dan belangenbehartiging. Toch komt de parlementaire enquêtecommissie slechts met het clichématige pleidooi voor een extra toezichthouder. Zulke lapmiddelen gaan in de papieren lopen. Zo blijft de politiek haar verantwoordelijkheid afschuiven. Hoe is dat mogelijk? Het geloof in marktwerking is een dogma geworden. Nu zelfs tegen beter weten in.

Jan Wedeven Groningen

undefined

Aloysius College is er nog

In Trouw (1 november) werd aandacht besteed aan de verwachte ondergang van het Aloysius College (AC) te Den Haag. Als voorzitter van de medezeggenschapsraad moet me van het hart dat er niet voor het eerst wordt voorbijgegaan aan de feitelijke stand van zaken. Er ligt een voorgenomen besluit tot sluiting van het AC per 1 augustus 2015 ter advisering aan de medezeggenschapsraad.

Momenteel wordt er op initiatief van de ouderraad met medewerking van de Olac (oudleerlingenvereniging) en de 'club van 100' (prominente oud-AC'ers) een traject onderzocht om het AC te laten voortbestaan. Van het bestuur uit is toegezegd ruimte te geven om dit initiatief verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd gaat het bestuur het gesprek aan met de gemeente en de schoolbesturen van Den Haag om zich te laten informeren over kansen en mogelijkheden voor leerlingen en personeel van het AC om op een of meerdere scholen te kunnen worden geplaatst. Daarnaast onderzoekt het bestuur de mogelijkheid van een doorstart van een gedeelte van het AC onder een ander bestuur. De MR zal uiteindelijk advies uitbrengen en het moge duidelijk zijn dat de resultaten van de diverse onderzoekstrajecten daarbij zwaar wegen.

Ad Uijtdewillige Nieuwerkerk a/d IJssel

undefined

Coach oudere patiënten

Een waardevol artikel van Jaap Schuurmans en Bert Ummelen (Opinie, 1 november). Inderdaad dreigt euthanasie een moreel recht van de patiënt en een morele verplichting voor de arts te worden. Het is voor artsen meer dan ooit belangrijk de patiënt te coachen in zijn houding ten opzichte van de mores van de maatschappij. Dat is bij hoger opgeleiden ook haalbaar. Zorgen maak ik me vooral om 'de gewone man'. Als we zo doorgaan kun je alleen oud worden als je intellectueel, eigengereid en financieel self-supporting bent. Anders is oud worden 'not done'.

A.C.G. van Kaam Bellingwolde

undefined

Euthanasie is barmhartig

'Het principe van barmhartigheid, cruciaal bij het tot stand komen van de euthanasiewet, heeft in de praktijk zijn betekenis verloren en is verdrongen door een ander principe: dat van zelfbeschikking', schrijven Jaap Schuurmans en Bert Ummelen (Opinie, 1 november). Deze zin suggereert dat beide principes niet kunnen samengaan. Mij dunkt dat het vervullen van een oprechte euthanasiewens juist een vorm van ultieme barmhartigheid is en het negeren ervan een vorm van wreedheid.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden