brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Verademing

Dank voor de bijdragen van en over Syriërs die in Nederland wonen (Letter&Geest, 12 maart). Het houdt ons Nederlanders een spiegel voor, waarin we kunnen zien hoe onze nieuwe buren Nederland en zijn gebruiken ervaren. Het lezen van deze bijdragen is een verademing naast alle programma's en artikelen waarin alleen maar over vluchtelingen wordt gepraat. Veel vooroordelen worden door deze verhalen opgeruimd.

E.J.G. Klungel Winsum

Wanhoop en hoop

Werk beneden hun stand afwijzen, zeer beperkt vrijwilligerswerk doen. Trots zijn op de 20 sollicitaties die het afgelopen jaar verstuurd zijn, daar waar een Nederlander in de bijstand minimaal 52 keer per jaar moet solliciteren. Het verhaal van het zeer hoog opgeleide echtpaar Al Hosain, gevlucht uit Syrië en inmiddels twee jaar in Nederland, vervulde me met wanhoop.

Amper een week in Nederland, gevlucht uit Iran, tijdelijk opgevangen in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem, en in de kou deelnemen aan de vrijwilligersactie NL doet, omdat 'vrijwilligerswerk hier deel is van de cultuur, toch?' Het verhaal van Ali Hessani vervulde me met hoop. Een compliment voor Trouw dat het beide verhalen vertelde, zonder hierbij een waardeoordeel te vellen.

Rob Dijkstra Winsum

undefined

Effe dimme

Nu overwogen wordt de zondagswet te schrappen, is de weg opnieuw een beetje meer geplaveid om het bijzondere van deze dag te schrappen. Stukje bij beetje gaat het karakter ervan verloren. Het lijkt in de jachtige maatschappij van nu vrijwel onmogelijk iets overeind te houden van een samenleving die snakt naar een regelmatige collectieve onderbreking van het lawaaiige gedoe. Die behoefte staat los van kerkgang al of niet. Waarom heeft dit onderwerp altijd zo'n religieus karakter? Het is prachtig, dat er ooit iemand gekozen heeft voor eenmaal in de zeven dagen 'effe dimme'. Diegene verdiende de Nobelprijs.

Siebren de Boer Purmerend

undefined

Leuker

Het lijkt mij wel een goed idee om vanaf nu WhatsApp te veranderen in HoegaToe (Letter&Geest, 12 maart). 'Ik heb je gehoegatoet' klinkt toch veel leuker dan 'Ik heb je gewhatsappt'?!

Wouter Stronkhorst Nijkerk

undefined

Nogal gratuit

De inhumane Europese aanpak van de vluchtelingenproblematiek is een weing verheffend hoofdstuk in de geschiedenis. Maar om nu, zoals Rob Schouten doet (Trouw, 11 maart), Canada ten voorbeeld aan de Oude Wereld te stellen is op z'n minst nogal gratuit. In dat enorme land, ver verwijderd van de huidige conflicthaarden, wonen 35 miljoen mensen. Het wordt niet dagelijks geconfronteerd met duizenden ontheemden, de enige grens die het heeft is met de VS. Dat de regering-Trudeau zich bereid toont 305.000 vluchtelingen op te nemen is stellig bewonderenswaardig, niemand zal het ontkennen. Schouten spreekt van 'gewone gastvrijheid' die in Europa ver te zoeken is. De Canadese omstandigheden verschillen echter wezenlijk met die van ons eigen verscheurde, overvolle continent. En zoals Schouten zelf aangeeft, de gastvrijheid heeft ook een heel praktische kant. De driehonderduizend vluchtelingen dienen de middenklasse te versterken en het land verder op te bouwen.

A. Lammers Otterlo

undefined

Andere Claude

Wim Boevink hoorde op de Tefaf- kunstbeurs twee Engelsen spreken over een schilderij van Claude dat bij een van hen boven zijn bureau hing, en nam zonder te twijfelen aan dat het om een Monet ging (Trouw, 11 maart). In Engeland echter is Claude de naam waarmee men de schilder aanduidt die wij Lorrain noemen. Ook mooi trouwens.

Leonard Beuger Zutphen

undefined

Denken of niet?

Interessant toch: drie deskundigen kunstmatige intelligentie denken dat moderne computers min of meer kunnen denken, omdat ze jaren geleden de wereldkampioen schaken hebben verslagen (de Verdieping, 12 maart) - en inmiddels ook de wereldkampioen van het bordspel go. Computers die schaken, rekenen systematisch miljoenen zetten per seconde door, iets wat schakers helemaal niet doen: die denken per keer na over hooguit drie of vier zetten.

Als ik in de openingsfase van een schaakpartij lukraak zetten doe die ik opzoek in boeken met openingstheorie, schaak ik dan zelf? Als ik bij een hardloopwedstrijd kom aanzetten met een fiets, kan ik iedereen achter me laten - behalve dat ik niet word toegelaten, want ik win dan wel maar ik loop niet. Een kopieerapparaat kan een stuk van Shakespeare sneller reproduceren dan Shakespeare het kon schrijven, en ik kan een symfonieorkest voortbrengen door een cd af te spelen.

Moderne computers kunnen intelligent ogende dingen voortbrengen, maar als ze zelf niet snappen wat ze doen, is het maar de vraag of ze denken.

Christiaan Roorda Den Bosch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden