Brieven

Bonensoep met pannekoek
Met de strekking van het artikel 'Iedereen aan de vega-worst, dan wordt die vanzelf wel goedkoper' (Trouw, 10 februari), waarin gesteld wordt dat vleesvervangers niet duur zijn maar vlees te goedkoop, kan ik het geheel eens zijn. Alleen is de vraag of vegetariërs aan hun eiwitbehoefte moeten willen voldoen door het eten van 'in elkaar geknutselde' stukken namaakvlees. Zij zouden veel goedkoper uit zijn door niet het vlees te vervangen maar de gehele voedingswijze te veranderen naar een vegetarische. Het menselijk lichaam is in staat zelf de juiste eiwitten aan te maken als er in de maaltijd twee producten gecombineerd worden van zuivel, peulvruchten of bonen en volkorengranen. De ouderwetse combinatie bonensoep met pannekoeken toe is een heel goede.

Nellie van Trotsenburg-van Dijk Zaandijk

Lafhartige houding Rutte
De PVV moet natuurlijk een béétje in de publiciteit blijven. Daarom nu dus een meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen. Wonderlijk genoeg géén meldpunt voor klachten over werkgevers die deze mensen in dienst nemen. Premier Rutte's reactie hierop: geen commentaar. Wie zwijgt, stemt toe - een nogal lafhartige houding, die eens te meer bewijst dat de VVD momenteel alle liberale principes wil opofferen, voor samenwerking met een partij van bedenkelijk allooi. Hoe lang kan een mens de andere kant op blijven kijken zonder dat zijn nek ervan vergroeit?

John Koreman Steenwijkerwold

Onbarmhartige priester
Dat een priester een slachtoffer van seksueel misbruik behandelt zoals beschreven in de denktank 'Genadeloos' (Trouw, 9 februari) van eergisteren kan er bij mij niet in. Bestaat er heden ten dage nog zoveel onbarmhartigheid en onchristelijkheid onder priesters? Geen enkele priester die ik ken zou het bestaan deze man de genade van God te ontzeggen. Ik vraag me dan ook af of dit verhaal wel waar is. Maar áls het waar is, dan dient die priester acuut uit zijn functie ontheven te worden en mag hij nooit meer op mensen worden losgelaten.

Anke Bisschops, pastoraal psycholoog Nijmegen

Ongezonde Connexxion-bus
Uit onderzoek bleek deze week dat een deel van de werkgevers het prima vindt om werknemers die er een ongezonde leefstijl op nahouden, bijvoorbeeld te dik zijn en dit niet willen veranderen, te ontslaan. Ook busmaatschappij Connexxion vond dat dit moest kunnen. Het was juist Connexxion dat eind januari een proef startte met het aanbieden van snoep en tussendoortjes in vijftig bussen!

Dinand Ekkel Dronten

Vogels de dupe van schaatsers
Zodra er een vorstaanval plaatsvindt leggen de waterschappen gemalen en sluizen stil om de schaatser te kunnen bedienen. Het tot stilstand gekomen water bevriest razendsnel. Deze actie kost duizenden watervogels het leven: ze verhongeren of vriezen vast op het ijs. In en rond Groningen vond ik er al tientallen. Ik kan me ook andere keuzes van de waterschappen voorstellen, die vogelvriendelijker zijn. En zijn ijsverenigingen naast het actief dichten van wakken ten behoeve van toertochten ook bezig met het creëren van nieuwe wakken op plaatsen waar dat wel past? De onvoorwaardelijke keuze voor het schaatsplezier van een paar weken heeft in ieder geval als gevolg dat natuurliefhebbers dit jaar maar weinig van de ijsvogel zullen kunnen genieten.

Ton Bot Groningen

Ephimenco's argumenten
Ephimenco pleit (weer eens) voor een wettelijk verbod op het dragen van een boerka (Trouw, 9 februari). In zijn column heeft hij het over 'voorstanders van een ongehinderde groei van boerka's', de suggestie wekkend dat alle tegenstanders van zo'n verbod daartoe behoren. In dezelfde krant pleit de heer Ghaly tegen zo'n wettelijk verbod, hoewel ook hij persoonlijk die boerka's graag zou zien verdwijnen uit het straatbeeld. Bedenkelijk is Ephimenco's argumentatie. Als het noemen van een aantal landen en/of percentages van bevolkingen, die voor een boerkaverbod zijn, steekhoudende argumenten zouden zijn, dan moesten we de wet op de euthanasie en het homohuwelijk per direct afschaffen. Want het aantal burgers dat daar fel op tegen is, is overweldigend.

Hans Bijleveld Emmen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden