brieven

Stilzwijgende instemming

Heel goed dat Trouw in het commentaar aandacht besteedt aan de dictatoriale ontwikkelingen in Egypte (Opinie, 20 mei). Het is mensonterend wat daar, na de militaire staatsgreep, aan onderdrukkende angstcultuur is ontstaan. Het lijkt inderdaad erg vreemd dat er vanuit de politiek zo weinig zorg en afkeer hoorbaar is, maar ik herinner me het betoog van de VVD'er Hans van Baalen in Trouw in juli 2013. Hij sprak zich daarin, als Europarlementariër, onomwonden uit vóór de staatsgreep. Sinds die tijd heb ik nooit meer iets van hem hierover gehoord; kennelijk wordt er in politieke kringen stilzwijgend ingestemd met de ontwikkeling. Liever een westers georiënteerde dictatuur dan een democratisch gekozen islam-georiënteerde regering?

Harry Slegh Utrecht

Actie beschadiging Klaver?

Het ontgaat mij waarom Jesse Klaver, de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, in de krant wordt neergezet als een jochie. Al sinds 2010 zit hij in de Tweede Kamer. Hij was het die de Franse econoom Thomas Piketty naar de Kamer haalde. Trouw daarentegen zet hem op 13 mei, al direct na de wisseling bij GroenLinks, weg als 'onervaren', vanwege zijn leeftijd. Sinds wanneer is leeftijd een criterium? Op 19 mei borduurt de krant hierop door: "De grote woorden van de kleine Klaver gaan erin als koek", luidt dit keer de kop van een neerbuigend artikel over de eerste ontmoeting van de nieuwe fractieleider met zijn partijleden. En opnieuw die waarschuwing: Jesse Klaver is jong. Maar het GroenLinks-publiek lijkt op stemvee, dat klapt voor alles en nog wat, en vraagt niet eens naar de leeftijd van Klaver. Klaver zou een risico zijn? Nou, kennelijk niet voor GroenLinks. Laat hem gewoon zijn werk doen. Dan zien we wel wat het wordt.

Jan Woltinge Zwolle

Niet meer tanken bij Shell

Shell lijkt niet te geloven in het belang van het zoeken naar alternatieve energiebronnen, is de strekking van het commentaar op 19 mei. Zou het kunnen helpen als we eens gingen stemmen met onze voeten en dus niet meer gaan tanken bij Shell? Ergens moet zo'n energiereus toch gevoelig zijn voor de mening van zijn klanten. Het zou geweldig zijn als zo'n gigant zijn verantwoordelijkheid zou nemen en het kortetermijn-rendementsdenken zou veranderen in maatschappelijk ondernemen en zijn schouders zou zetten onder het opkrikken van alternatieve energiebronnen.

Dus geen vervuiling van kwetsbare poolgebieden en olieboringen op land met catastrofes tot gevolg, maar mega-ontwikkeling van zonnepanelen wereldwijd. Tot die tijd tanken we gewoon elders.

Charlotte Luijerink Meppel

SVB, jullie kunnen het!

Ik zal niet ontkennen dat er bij het uitkeren van PGB's van alles mis is gegaan (Trouw, 20 mei). Toch, ook eens een positief geluid, voor al die medewerkers die zo stinkend hard hun best doen om het allemaal wél goed te laten gaan.

Bij ons is alles van een leien dakje gegaan. Geen problemen. Alles op tijd uitbetaald. Goed bereikbaar. Vriendelijk geholpen. Compliment voor al de mensen werkzaam bij SVB/PGB. Nu nog de laatste procenten die niet goed gaan. Jullie kunnen het!

Carolien de Jong-Maliepaard Ermelo

VMBO-vraag

De beantwoording van de examenvraag wiskunde vmbo is volgens mij niet correct (Trouw, 20 mei).

In de vraag staat dat een baby om de drie uur een fles krijgt. Dat betekent dus de ene drie uur wel een fles, de andere niet; vergelijk met 'om de dag': de ene dag wel, de andere niet. Dus geen 8 flesjes per dag maar 4. Ik vermoed dat de beantwoording wel correct is naar de bedoeling van de vraag, maar niet naar de letter van de vraag.

Arie van Heeringen Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden