brieven

Zuurstofmasker

Net als vele andere mensen heb ik afgelopen zomer met tranen in de ogen gezien welk onbeschrijfelijk leed het neerschieten van vlucht MH17 teweeg heeft gebracht.

Ik heb ook gezien hoe moeilijk het was om als Nederlandse regering hiermee om te gaan. Hoewel ik ook denk dat de regering af en toe andere keuzes had kunnen maken, was ik getroffen door de menselijke en integere manier waarop minister Timmermans zich opstelde.

En nu heeft hij een fout begaan door niet eerst de nabestaanden te informeren over dat zuurstofmasker. Dat was inderdaad niet verstandig, maar kunnen we hem die fout niet vergeven gezien zijn verder onberispelijke optreden?

Advocaat Bob van der Goen gebruikt dit voorval om de staat aan te klagen 'namens veel nabestaanden'. Laat in vredesnaam iemand hem tegenhouden. Als niemand meer fouten mag maken, zal ook niemand meer verantwoordelijkheid durven nemen.

Ronald Meester Leiden

Originele taal

In de rubriek 'de tegel' (Letter & Geest, 11 oktober) stond het levensmotto van Feline Minne 'Schoonheid kunt ge creëren vanuit het lijden' te lezen als Nederlandse variant op: 'What doesn't kill makes you stronger.' Hoeveel fraaier was het niet geweest om de uitspraak in de originele taal waarin deze door Friedrich Nietzsche geschreven is af te drukken. Deze luidt als volgt: Was mich nicht umbringt macht mich stärker.

J.P.W. de Vries Amsterdam

Andere grootmachten

Waarom moet Amerika zoveel problemen in de wereld oplossen? Waar blijven de andere grootmachten?

Joop Luk Wassenaar

Jeremiade

Welke waarde moeten wij toekennen aan de 'tien geboden' van Guus Kuijer (Trouw, 13 oktober)?

In de eerste plaats ervaar ik zijn geboden als een (mislukte) poging gelovigen neer te zetten als zielige, domme, angstige en fanatieke betweters. Zelfs gerespecteerde (onder)zoekende theologen moeten het snoeihard ontgelden. Al lezende ontdekte ik dat Kuijer met bar weinig feiten kwam die het 'niet-geloven' moesten ondersteunen. Het werd een jeremiade over het geloof en zijn aanhangers. Bovendien stonden er veel gedateerde opvattingen over het hedendaagse geloof in zijn geboden. Heeft Kuijer lang geleden de kerk en het geloof verlaten, of heeft hij altijd alleen maar van een behaaglijke afstand toegekeken? Stiekem bedient hij zich toch van elementen uit datzelfde geloof: hij kopieert en spiegelt zijn tien geboden naar het aloude bijbelse model en gaat aan de haal met de liefde, die alles overwint. Bijbelser kan het niet.

Niek van der Hoest Ermelo

Authentiek

Reizen is hot. Als je niet reist ben je saai en sta je niet open voor nieuwe ervaringen. Rianne Oosterom prikt al op jonge leeftijd door dit oordeel heen (Letter&Geest, 11 oktober) .

Wat een wijsheid voor haar 22 jaar en wat een moed om dit te zien. Het nieuwe onthechten is tussen je vier muren blijven, je door het huis laten omarmen en je cactus koesteren. Op je plek blijven en zijn. Dan kom je jezelf vanzelf een keer tegen en misschien God ook!

Reizen is jezelf vullen met prikkels om de leegte te ontlopen. Wanneer je die leegte aangaat kan die veel voller zijn dan al je meest buitengewone reiservaringen bij elkaar! Ik bewonder Rianne om haar authentieke standpunt.

Annelies Eijsink Zetten

Euthanasie

Een enkel citaat zou geen recht aan doen aan het interview met Kevin Yuill over euthanasie (Letter&Geest, 11 oktober). Het interview zelf moet gelezen en herlezen worden. Het beste wat we hebben rondlopen, zijn de mensen!

Rein Diepersloot IJmuiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden